16. 10. 2018 - 14:47
Nurkić želi postati All-star, Musa vreba pravu šansu u Netsima
907
Shares
Nurkić želi postati All-star, Musa vreba pravu šansu u Netsima

NOVA SEZONA POČINJE

Nurkić želi postati All-star, Musa vreba pravu šansu u Netsima

Avaz.ba
16. 10. 2018 - 14:47
0
Shares

- Mogu biti All-star i to želim dokazati - rekao je Jusuf Nurkić prvog dana priprema Portland trejl blejzersa uoči svoje pete sezone u NBA ligi, koja će početi već za dva dana.

Bosanskohercegovački reprezentativni centar postavio je time visoko ljestvicu, čak i do učešća na tradicionalnom revijalnom susretu najvećih NBA zvijezda (All-star), no već mnogo puta je dokazao da je sposoban izdržati pritisak i mnoga iskušenja, pogotovo u najjačoj ligi svijeta. 

Nakon što je u julu potpisao novi ugovor s Blejzersima vrijedan 48 miliona dolara za četiri godine, čime je postao rekorder među bh. sportistima, Jusuf najavljuje sezonu karijere.

Svom napadačkom arsenalu u predsezoni već je dodao šut za tri poena, ali se nada da će i njegov defanzivni učinak biti još bolji.

nurkic

- Želim biti član najboljeg defanzivnog tima, jer ljudi često zanemaruju mnogo stvari. Zato ću pokušati biti još agresivniji u odbrani - rekao je Nurkić, koji se već u protekle dvije sezone nametnuo kao glavni defanzivni bedem Blejzersa.

Portlandu bi zaista i mogla biti potrebna Nurkićeva vrhunska forma s obzirom na to da će trećeplasirani tim Zapadne konferencije iz prošle sezone imati mnogo jaču konkurenciju u predstojećem šampionatu.

nurkic

Osim aktuelnih NBA prvaka Golden stejt voriorsa, potom Hjuston roketsa, pojačanih Karmelom Entonijem (Carmelo Anthony), tu su i Oklahoma siti tander, Nju Orleans pelikansi, San Antonio sparsi, Juta džez, Minesota timbervulfsi, Denver nagetsi...

Na veliku scenu ponovo izlaze i slavni Los Anđeles lejkersi. Nakon nekoliko godina očajnih rezultata, “Jezerani” su spremni za veliki povratak, što su najavili dovođenjem najveće zvijezde današnjice Lebrona Džejmsa (LeBron James).  Izboriti doigravanje u takvoj konkurenciji već bi bio značajan rezultat za Blejzerse, koji su prošli plej-of okončali neočekivanim ispadanjem već u prvoj rundi protiv Pelikansa.

lebron

Na Istoku, naša će pažnja biti usmjerena na Njujork, preciznije ekipu Bruklin netsa, gdje se “Zmaj” Džanan Musa sprema za debitantsku sezonu u NBA ligi. Momak koji je u Evropi izgradio pobjednički mentalitet (između ostalog, predvodio je naše kadete do osvajanja kontinentalne titule prije tri godine), ispunio je san odlaskom u Ameriku. 

Netsi su našeg mladog asa izabrali na 29. poziciju prve runde NBA drafta u junu, dobio je garantirani ugovor (približno devet miliona dolara za četiri sezone), no tek sada ga očekuje najteži posao.

musa

Džanan (19) igrat će na pozicijama beka i krila na kojima se, tradicionalno, mnogo teže nametnuti evropskim igračima. Ipak, “Mrežice” su najavile da će ključni zadatak ove sezone biti napredak mladih igrača, što bi moglo stvoriti prostor i Musi.

Plasman u plej-of vjerovatno će ostati nedostižan cilj za Netse, dok se očekuje da će glavnu riječ u Istočnoj konferenciji voditi Boston seltiksi, Toronto reptorsi, Filadelfija siksersi, Milvoki baksi...

Učitaj još novosti