16. 10. 2018 - 11:18
Impresivan niz Roberta Prosinečkog i Zmajeva
907
Shares
Impresivan niz Roberta Prosinečkog i Zmajeva

SJAJNA FORMA NAŠEG TIMA

Impresivan niz Roberta Prosinečkog i Zmajeva

N1 BiH
16. 10. 2018 - 11:18
0
Shares

Robert Prosinečki 6. januara zvanično je preuzeo fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a ujedno je imenovanjem postao i prvi stranac na klupi nacionalnog tima.

"Meni je pripala čast da budem novi selektor Bosne i Hercegovine, što je jedan veliki zadatak za mene, jer svi znamo kakvu reprezentaciju ima Bosna, koje su ambicije, pogotovo sada za ove sljedeće kvalifikacije, za ovo Evropsko prvenstvo", jedna je od prvih izjava selektora.

Od tog momenta, do 15. oktobra, Prosinečki je na klupi BiH sjedio 10 mečeva, a zabilježio je pet pobjeda, četiri remija i jedan poraz.

Niz od osam mečeva bez poraza jedan je od najdužih u historiji reprezentacije BiH, pogotovo u posljednjih pet godina.

Prosinečki je debitovao na klupi Zmajeva 29. januara, kada je na američkoj turneji odmjerio snage sa SAD-om i Meksikom, gdje je upisao remi i poraz, ali sa izmijenjenom reprezentacijom - bez najvećih zvijezda.

Nakon toga, odnosno nakon formiranja reprezentacije, koja se trenutno nalazi na pragu lige A - Lige nacija, nakon što iz tri meča u ligi B ima maksimalan učinak - Robert Prosinečki može reći da je napravio konkurentan i jak tim, kojem je sve osim plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine - neuspjeh.

Odiseja bez poraza, koja traje od 23. marta 2018. godine počela je susretom protiv Bugarsk, prijateljskim, kojeg je BiH riješila u svoju korist golom Kodre u 20. minuti. Nakon toga, trener sa nadimkom "Žuti" sa Zmajevima je odigrao dva remija bez gola, protiv Senegala, i u revijalnoj utakmici sa Crnom Gorom.

Poslije toga je redom pobjeđivao Južnu Koreju u gostima 3:1, Sjevernu Irsku u Belfastu 2:1, Austriju na Bilinom Polju 1:0. U provjeri pred uzvrat sa Sjevernom Irskom protiv Turske, Zmajevi su odigrali 0:0 u meču gdje je Prosinečki dao šansu svim igračima.

15. oktobra, Edin Džeko je postogao 54. i 55 gol u reprezentativnom dresu protiv Sjeverne Irske na Grbavici. To mu je bio prvi gol na stadionu gdje je ponikao nakon punih 13 godina. Na "svom" stadionu, Džeko je došao i do 300. i 301. gola u karijeri, a uspio se upisati i na vječnu listu igrača koji u nacionalnom dresu imaju 55 ili više golova.

Time je Džeko u jednoj čudnoj utakmici u kojoj je Sjeverna Irska pogađala stative, a BiH mrežu produžio niz od osam mečeva bez poraza.

Primjera radi, u mandatu Mehmeda Baždarevića taj niz iznosio je pet mečeva, gdje je BiH upisala dva remija i tri pobjede. Remizirali su Zmajevi dva puta sa Grčkom, a pobjeđivali Albaniju, Gibraltar i Kipar.

15. novembra 2018. godine BiH će zaključiti svoje igre u grupi 3, lige B, novog UEFA-inog takmičenja Liga nacija, gdje joj treba samo bod da bi obezbijedila plasman u ligu A i igrala mečeve protiv najjačih fudbalskih nacija u Evropi.

Što se tog meča tiče, BiH je sa Austrijom igrala četiri meča do sada. Pobjeda, poraz i dva remija - međusobni je skor do sada.

Pokušat će uraditi ono što njegov prethodnik Mehmed Baždarević nije uspio, a što je bivši selektor Safet Sušić najavio nakon plasmana u Brazil 2014. godine, a to je neizvjesnost o novom skorom prisustvu Bosne i Hercegovine na nekom velikom takmičenju.

"Mislim da mi kroz ove kvalifikacije i Lige Nacija, pogotovo grupe, mislim da moramo po svojoj kvaliteti samo razmišljati o odlasku na Evropsko prvenstvo".

Nakon skoro 11 mjeseci na klupi BiH - ambicije su porasle, ali je cilj isti - Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Prosinečki će zbog sistema takmičenja, kvalifikacija i Lige nacija imati veće šanse za plasman na EURO. Budući da će polovina fudbalske Evrope vidjeti Evropske prvenstvo, šanse su, kazao je Prosinečki, izuzetno dobre. Tamo želi doći lepršavom, atraktivnom i dominantnom igrom.

Učitaj još novosti