15. 10. 2018 - 12:39
Gdje su sada Barcini talenti? Samo jedan u prvoj ekipi, a klub...
907
Shares
Gdje su sada Barcini talenti? Samo jedan u prvoj ekipi, a klub je na njima izgubio 120 miliona eura!

LA MASIJA U KRIZI?!

Gdje su sada Barcini talenti? Samo jedan u prvoj ekipi, a klub je na njima izgubio 120 miliona eura!

Sport.ba
15. 10. 2018 - 12:39
0
Shares

Barcelonina La Masia dobro je poznata nogometna škola na svijetu, iz nje su izašli genijalci koji su Barcu uzdigli do neslućenih visina, no u posljednjih deset godina stvari se mijenjaju. Sve je više odlazaka iz mladog pogona kluba i to u druge evropske velikane, a Germanijak je sastavio momčad od najvećih talenata La Masije od početka desetljeća. Najavljivale su im se velike karijere, ali neki su se morali zadovoljiti ulogama u malim momčadima, neki su zaobilaznim putem napravili ozbiljne karijere, a samo je jedan igrač postao važna karika prve momčadi. Samo jedan.

Na golu je Jordi Masip, standardni golman Valladolida s kojim su prošle sezone izborili ulazak u elitu, a ovo je prvi put da igra za neki drugi klub. Pustili su ga besplatno nakon godina u drugoj momčadi, a za seniore nikad nije dobio pravu priliku iako je dijete kluba. Trenutno s 29 godina vrijedi milion eura i ne vjerujemo da će napraviti nešto više od trenutne situacije, ali njegovom klubu sasvim solidno ide i trenutno nakon osam kola imaju samo tri boda manje od Barce.

Veliku je pogrešku Barcelona napravila sa bekovima u ovoj momčadi, mogla je imati prave zvijezde i riješenu budućnost. Hector Bellerin bio je član La Masije, no očito su procijenili kako nije dovoljno dobar pa su ga 2011. kao 16-godišnjaka pustili u Arsenal za pola milijuna eura. Bellerin je danas bek od 40 miliona eura i jedan je od najboljih na svijetu, a ispred njega je blistava budućnost. Jedva od većih pogrešaka u posljednje vrijeme, ali bit će ih još u nastavku teksta. Na lijevom beku je Alex Grimaldo iz Benfice, igrač kojeg su se riješili prije dvije godine za dva miliona eura. U La Masiji proveo je pet godina, a onda su ga pustili u Benficu gdje se potvrdio kao jedna od najvećih bekovskih nada i danas vrijedi 20 miliona eura.

Marc Bartra bio je pravi izdanak La Masije, od malih nogu bio je u Barceloni, no nakon turbulencija u prvoj momčadi prodan je Dortmundu za samo osam miliona eura. Od tamo se prošle zime za 10,5 miliona eura vratio u Španjolsku u redove Betisa, a današnja vrijednost mu je 17,5 miliona eura. Igra sjajno za Betis i povremeni je reprezentativac, a bio bi Barci sjajan za rotaciju u dugoj i napornoj sezoni.

Kraj njega je Sergi Gomez, današnji stoper Seville, a nekadašnja stoperska nada La Masije. Ipak, označen je nepotrebnim i 2014. prodan u Celtu Vigo za milion eura. Prošle zime ostvario je transfer u Sevillu od pet miliona eura i tamo je nezamjenjiv. Još jedan igrač koji je okolnim putem ipak izborio mjesto na elitnoj razini, a njegova je momčad danas vodeća u LaLigi.

Ispred odbrane je još jedno pravo dijete kluba, Oriol Romeu, veznjak Southamptona u kojem je od 2015. godine. Romeu je bio vrhunski proizvod La Masije, no kada je 2011. stigla ponuda Chelseaja od skoro pet milijuna eura prodali su ga. Londonski klub slao ga je po raznim posudbama, no skrasio se kod Svetaca gdje je ove sezone polako i izgubio mjesto u početnom sastavu. Ta se karijera nije razvijala onako kako se zamišljala. Uz njega su zato u veznom redu možda i dvije najveće zvijezde ove momčadi.

Sergi Roberto jedini je u posljednjih 7, 8 godina iz La Masije uspio doći do elitnog statusa u prvoj momčadi. Dijete je kluba, odgojen u njihovoj školi, prošao je sve selekcije i danas je s 26 godina igrač vrijedan 55 miliona eura. Iako je veznjak i najviše mu odgovara pozicija centralnog veznog u posljednje vrijeme igra desnog beka i ta mu pozicija također savršeno leži, no može se reći kako bi on mogao biti nasljednik Sergija Busquetsa. Povremeno je i u španskoj reprezentaciji u posljednje vrijeme i jedina je svijetla toačka onoga što je Barca radila s mladim igračima posljednjeg desetljeća.

Takav primjer ipak nije Thiago Alcantara koji je 2013. godine otišao za Guardiolom u Bayern i tamo ostao do danas kao krucijalan dio momčadi. Današnja mu je vrijednost čak 60 miliona eura, a standardan je član prve postave njemačkog prvaka i dio španske nogometne reprezentacije. Pitanje je li ga Barca trebala pustiti, nakon Busquetsa i Rakitića, na njemu je mogao ostati vezni red. Prodali su ga za 25 miliona eura, sada vrijedi 60, dakle minus 35 za Barcelonu.

U napadu je najveća zvijezda definitivno Keita Balde, jedan od najboljih mladih krilnih igrača na svijetu i igrač budućnosti. U La Masiju došao je sa samo devet godina i tamo bio do 2011. kada su ga pustili u Lazio za 300 hiljada eura vjerovatno ne vjerujući da će išta biti od njega. Keita je oduševio u Laziju i danas vrijedi 30 miliona eura s 23 godine, a trenutno je u Interu koji će gotovo pa sigurno otkupiti njegov ugovor od Monaca u koji je otišao prošlog ljeta za 30 miliona eura.

Ovdje je i Christian Tello, uvijek Barcino neželjeno dijete koje se uvijek nekako vratilo 'majci'. Još iz La Masije postali su ga u gradskog rivala Espanyol odakle se vratio, imao je posudbe u Porto i Fiorentinu, no nigdje se nije skrasio. Ipak, u zimi 2017. godine Barca ga je za četiri milijuna eura pustila u Betis gdje ima svoju standardnu rolu i igra sasvim solidno. Ipak, osjećaj je da je ovo njegov vrhunac, bolje od ovog Tello ne može jer nema kapaciteta.

Vrh napada ostavljen je za Antonija Sanabriju, napadača u kojeg su polagali mnogo nada, no požurili su ga prodati 2014. godine u Sassuolo za 5,7 miliona eura. Oni su ga odmah to ljeto prosljedili Romi, uslijedila je posudba, a onda je prije dvije godine stigao u Betis za 7,5 miliona eura. Prošle sezone zabio je osam puta u 17 utakmica i pokazao veliki potencijal, tek su mu 22 godine i vrlo je moguće da za njega još ima nade iako ide zaobilaznim putevima.

Ukupno ova momčad trenutno vrijedi 254 miliona eura naravno na krilima skupih Bellerina, Roberta i Thiaga, no zanimljiviji je jedan drugi podatak. Osim što i u recentno vrijeme gube ozbiljne tinejdžerske talente, Barcelona je od početka desetljeća na svojim igračima izgubila 120 miliona eura. Kako? Baldea su pustili za 300 hiljada eura, sada vrijedi 30 miliona, Thiaga za 25, a sada vrijedi 60, Bellerina za pola miliona, sada vrijedi 40, Grimalda za dva miliona, sada vrijedi 20. Ovako to izgleda u postavi:

2

(Sport.ba)

Učitaj još novosti