15. 10. 2018 - 07:53
NESTVARNI PODACI: Khabib je zbog Conora preko noći postao...
907
Shares
NESTVARNI PODACI: Khabib je zbog Conora preko noći postao globalna zvijezda, popularniji je čak i od MMA!

INSTAGRAM DOVOLJNO OTKRIO

NESTVARNI PODACI: Khabib je zbog Conora preko noći postao globalna zvijezda, popularniji je čak i od MMA!

Sport.ba
15. 10. 2018 - 07:53
0
Shares

Khabib Nurmagomedov zaludio je planetu. Neporaženi prvak u lakoj UFC kategoriji na impresivan način savladao je Conora McGregora, a onda sve zasjenio incidentom kada je uletio u gledalište i obračunao se s pojedinim članovima irčevog tima. Dagestanac je pobrao simpatije širom svijeta, a upravo je to ono glavno - vrijediš koliko si i popularan. Prijeti mu duža suspenzija, ali on za to pretjerano i ne mari.

Postao je pravi magnet za sponzore i investitore. Tako se oglasio i slavni američki reper, poduzetnik i zaljubljenik u borilačke vještine 50 cent. On je u mladosti bio amaterski bokser, čak je i promovisao bokserske mečeve, a danas je brend ambasador konkurentske organizacije UFC-u - Bellatora.

"Mislim da je pogrešno ovo što UFC radi Khabibu, nisu to radili McGregoru. Platiću dva miliona dolara u kešu još večeras ako će se Khabib boriti za mene u Bellatoru", napisao je američki reper na Instagramu, a Dagestanac je odgovorio: "Samo mi pošalji lokaciju".

"Kasnije ću se baviti Dana Whiteom i tvojim ugovorom. Nije UFC jedina organizacija. Zubaira je također dobrodošao... Znam da je Khabib čovjek koji se drži svojih načela, a nepoštovanje prema njemu je bilo preveliko. McGregor je sretan što Khabib nije ignorisao njegovo tapkanje i nastavio ga gušiti", dodao je u komentarima 50 cent. Da li će nešto od ovoga i biti - pokazat će vrijeme...

Međutim, da se vratimo temi. MMA ima vlastitu politiku promovisanja pojedinih boraca, pa čak i na račun drugih. Najdominantiji prvak u historiji pero kategorije sada je na crnoj listi neprijatelja čelnika UFC-a. Njima je logično najvažnija zarada, te WME-IMG grupa želi vratiti silne milijarde koje je investirala kupovinom najjačeg borilačkog brenda na svijetu.

Kao zaštitno lice cijele promocije je Conor McGregor, čovjek koji je postao veći i od samog poslodavca. Irac je borbom protiv Khabiba Nurmagomedova zaradio više novca nego u meču s Floydom Mayweatherom Jr., a UFC je nakon katastrofalne godine konačno mogao trljati ruke. Conor i Khabib prodali su rekordan broj PPV-a, a zarada od ulaznica iznosila je rekordnih 17 miliona dolara.

Khabib je superdominantnom izvedbom protiv najpopularnijeg borca današnjice sebi priskrbio ogroman broj novih fanova. I to ne nekoliko stotina hiljada. Dagestanski orao je udvostručio ukupan broj pratitelja na Instagramu samo nakon borbe s Conorom! I dok Stipe Miočića prati nešto manje od 800 hiljada ljudi, Khabib je pomoću kontraverznog Irca prestigao i sam UFC kojeg na Instagramu prati 11,4 miliona ljudi. Sada ga prati 12,5 miliona ljudi širom svijeta.

Poslovna politika je nepravedna i tu nema pogovora, no temelji savremene ekonomije kažu da popularnost uvjetuje potražnju. Zbrojimo jedan plus jedan i dobijemo računicu jasnu kao dan. I kada ima takav temelj, borac može postavljati neke svoje uvjete. I ne, ne mora biti 'lajavac' ili vrstan trash talker da bi bio popularan. Pomniji pratitelji MMA-a znaju kakva ličnost je Khabib i koliko je vjerski i skromno nastrojen.

Jednostavno mora imati onaj "x faktor" koji će natjerati ljude da ga zaprate iz ovih ili onih razloga. A Khabib to itekako ima...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti