11. 10. 2018 - 17:43
Rahmanović: Imamo sve preduslove za ostvarenje cilja!
907
Shares
Rahmanović: Imamo sve preduslove za ostvarenje cilja!

SJAJNI OFANZIVAC BORDO KLUBA

Rahmanović: Imamo sve preduslove za ostvarenje cilja!

Sport.ba
11. 10. 2018 - 17:43
0
Shares

Jedan od najboljih fudbalera Fudbalskog kluba Sarajevo, Amar Rahmanović, govorio je za zvaničnu stranicu svog kluba o novoj sezoni, ali i o mnogim drugim temama.

Sa ukupno 45 nastupa i 10 postignutih golova, Amar Rahmanović je jedan od standardnih prvotimaca FK Sarajevo. Na Koševo je stigao u junu prošle godine, a dosadašnjim nastupima je ostavio dobar utisak. U razgovoru za web stranicu FK Sarajevo, Amar je odgovorio na nekoliko pitanja koja vam prenosimo u cijelosti.

Uzimajući u obzir da si igračku karijeru započeo u Slobodi, kako se osjećaš kada danas igraš protiv njih u bordo dresu? Koja su očekivanja od utakmice 14. kola Premijer lige BiH?

Da, sa sedam godina sam napravio prve fudbalske korake u FK Sloboda i prvi put sam protiv tuzlanskog sastava igrao u 3. kolu Premijer lige BiH i to na Tušnju. Lagao bih kada bih rekao da emocije nisu bile pomiješane, ali u svakoj utakmici dajem sve od sebe, posebno u bordo dresu, koji mi je veliki motiv. Vjerujem da se to i vidi na terenu i da to navijači znaju prepoznati. Tako će biti i u narednom kolu kada nam na Koševo dolazi Sloboda. Dat ću sve od sebe za pobjedu, kako bismo nastavili pozitivan niz.

Neko vrijeme si proveo vrijeme i u srpskoj Super Ligi. Koliko ti je to iskustvo pomoglo?

Da, igrao sam u Srbiji prije 5 ili 6 godina. Tada je liga bila strašna. Mitrović, Marković, Lazović, Milivojević.. To su sve igrači koji danas igraju u evropskim klubovima. Sama činjenica da Crvena Zvezda sada igra UEFA Ligu prvaka govori dosta o snazi i kvaliteti te lige, a svako iskustvo dodatno izgradi čovjeka, pa je tako i meni pomoglo da igram na nivou, na kojem igram danas.

Šta je neophodno unaprijediti što se tiče fudbala u BiH?

Slijede nam teške utakmice, ne zbog protivnika već zbog terena. Ukoliko igrate na lošem terenu, sva taktika i uigravanja padaju u vodu. Jednostavno je nemoguće realizovati zamišljeno. Mišljenja sam da će rješenje ovog problema dovesti do toga da fudbal koji se igra bude kvalitetniji i brži, ali i da će minimizirat rizik od povreda što je jako važno. Dakle, infrastruktura je jedan od bitnijih segmenata koji se mora unaprijediti u BiH. Prošle sezone smo više puta isticali kako imamo problema sa lošim terenima i da ćemo biti bolji kada dođe ljepše vrijeme i naš trenutni plasman je najbolji pokazatelj da Sarajevo zaista igra lijep fudbal, pun pasova, kombinatorike, a uz sve i efikasan. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti do početka decembra, do kad traje jesenji dio, kako bi naša igra došla do izražaja.

Upisao si 45 nastupa za FK Sarajevo, a postigao 10 golova. Jesi li zadovoljan formom?

Uh, zar ima 45 utakmica? Pa, trenutnom formom sam zadovoljan, ali naravno, uvijek ima prostora za napredak. Trudim se učiti iz svojih grešaka, a što se tiče broja postignutih golova, ne bih to komentarisao. Svaki svoj gol bih mijenjao za pobjedu ekipe, jer fudbal je timski sport i najvažnije je da ekipa pobjeđuje. Naravno, ukoliko moj gol presudi niko sretniji od mene, ali rezultat ne smije izostajati.

Misliš li da imamo šansu za osvajanje PLBiH i Kupa?

Ne volim se baviti prognozama, obzirom na to da do kraja prvenstva imamo još dosta utakmica. Smatram da smo dobro počeli i da imamo sve preduslove za ostvarenje cilja, a na nama je da damo svoj maksimum u oba takmičenja. Ciljevi Sarajeva su uvijek visoki, a tako je i ove sezone.

Najdraža utakmica u bordo dresu?

Moja prva utakmica u ekipi Sarajeva bila je u Evropi protiv Zarije i to je zaista nešto što ću pamtiti. Zaista sam uživao igrajući, a na kraju sam upisao i asistenciju.

Svaki igrač u svojoj karijeri prolazi kroz teške trenutke. Kako si ti prevazišao svoje loše dane?

Kao i svaki igrač imao sam uspona i padova. Teško je, ako se trudite, dajete sve od sebe na treninzima i utakmicama i svjesni ste odricanja koja pravite, a jednostavno ne vidite napredak. Mislim da se svaki sportista suoči s time. Mišljenja sam da je tu najvažnije nastaviti raditi, ulagati u sebe i ostati jak psihički. Vjerovao sam u sebe i radio još više kada je išlo loše i danas sam sretan i zadovoljan kao čovjek i igrač.

Najdraži saigrač?

Stvarno ne znam koga bih izdvojio. Jako sam sretan i ponosan kada vidim da smo trenutno u svlačionici i van nje, svi prijatelji. Zajednički cilj nas je spojio, ostavili smo svoje razlike po strani i tako smo se zbližili.

Mnogi kažu kako je teško igrati za FK Sarajevo zbog visokih očekivanja i konstantnog pritiska navijača?

To je normalno, Sarajevo je veliki klub koji je kroz historiju uvijek ostvarivao dobre rezultate. Legende Jugoslavije su nosile bordo dres i zbog toga je logično je da su očekivanja navijača velika. Neko se može, a neko jednostavno ne može nositi s tim. Trudim se da uvijek pružim svoj maksimum, koji nekad bude dovoljan a nekad ne, ali zato uvijek ima naredna utakmica. Navijači imaju velika očekivanja, ali i mi sami imamo još i veća.

Igrač kojeg cijeniš i zašto?

Definitivno Luka Modrić. On je dokaz da se kontinuiranim radom, trudom i zalaganjem sve može postići.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti