11. 10. 2018 - 10:56
Zmajevi večeras protiv Turske: Nema nevažnih utakmica!
907
Shares
Zmajevi večeras protiv Turske: Nema nevažnih utakmica!

PRIJATELJSKI MEČ

Zmajevi večeras protiv Turske: Nema nevažnih utakmica!

Sport.ba
11. 10. 2018 - 10:56
0
Shares

Seniorska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Rizeu igrati prijateljski meč protiv selekcije Turske. Najbolji bh- nogometaši jučer su otputovali u Tursku, a selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki naglasio je da će meč protiv Turske biti dobar test za njegove izabranike. 

"Nema nebitnih utakmica! Minutažu će dobiti neki igrači koji do sada možda nisu imali toliko prilika da igraju. U Tursku idemo da odigramo što je moguće bolje. U dobroj smo formi, svi pozvani igrači su zdravi, putujemo u dobroj atmosferi. Rezultat je bitan, tako da ćemo dati sve od sebe da pobijedimo'', izjavio je Prosinečki uoči puta. 

Naredni meč Zmajevi će odigrati u ponedjeljak, kada će u Sarajevu ugostiti Sjevernu Irsku u okviru Lige nacija. 

"U Rizeu imamo test za ponedjeljak, kada protiv Sjeverne Irske igramo za bodove, za što bolji plasman u Ligi nacija, tako da će nam to biti najvažnija utakmica", istakao je Prosinečki.

Prosinečki za navedena dva meča neće moći računati na igrača londonskog Arsenala Asmira Kolašinca, koji se još uvijek oporavlja od povrede, dok su ostali reprezentativci zdravi i u dobroj formi. 

Elvis Sarić jedan je od bh. reprezentativaca iz plejade mlađih. Bivši veznjak Sarajeva u dosadašnjih osam nastupa je postigao jedan pogodak.

"Sigurno da nam je bitnija utakmica sa Sjevernom Irskom, ali svaki meč je važan na svoj način pa tako i ovaj sa Turskom, zbog atmosfere. U obje utakmice ćemo ući maksimalno, kako bismo napravili što bolji rezultat, a to su pobjede. U prvom duelu sa Ircima nismo bili na željenom nivou, na kojem možemo i trebamo biti. Nismo odgovorili na najbolji način na igru Sjeverne Irske, ali sada će biti drugačije, više ćemo se mi pitati. Uvertiru ćemo napraviti već u Turskoj", poručio je Sarić.

Večerašnji protivnik Zmajeva već deset godine ima rezultate koji su ispod očekivanja njihovih najvijača. Turci su do sada dva puta igrali na svjetskim prvenstvima i četiri puta bili učesnici Eura. Na EP prije dest godina u Austriji i Švicarskoj stigli su do polufinala, kada su poraženi od Njemačke.

Trenutno ih sa klupe predvodi rumunski stručnjak Mirča Lučesku, koji u dosadašnja dva meča UEFA Lige nacija ima pobjedu u gostima nad Švedskom (3:2) i poraz od Rusije na svom terenu (1:2). Meč sa Zmajevima biće mu 14. na klupi selekcije Turske. 

Lucescu je pred prijateljski meč protiv Bosne i Hercegovine istakao da se radi o selekciji koja ima igrače koji već 5-6 godina igraju zajedno i koji se međusobno odlično poznaju.

"Mi smo u martu počeli okupljati mladu ekipu. Postoje ovdje tri stvari. Prva je da oformimo ekipu koja se međusobno razumije, upotpunjava i igra zajedno. Drugo je filozofija igre koju će moći shvatiti mladi igrače koje trenutno imamo te prenijeti to na teren i treće je, naravno, rezultat", kazao je Lucescu na konferenciji za medije održanoj na stadionu u Rizeu gdje se igra meč protiv BiH. Istakao je i kako želi izgraditi drugačiji nacionalni tim u narednom periodu.

"Želimo da napravimo sistem prema kojem bi potpuno dominirali u igri. Za to imamo veoma mladu ekipu. Ova djeca su budućnost selekcije Turske. Njihova želja i volja su zaista ogromni", rekao je Lucescu.

Reprezentacije BiH i Turske odmjerit će snagu večeras u Rizeu, na stadionu "Rize Šehir", s početkom u 19.30 sati.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti