10. 10. 2018 - 07:32
BORUSSIA BAŠ ZNA POSLOVATI: Doveli ga za sitniš, sad odlazi za...
907
Shares
BORUSSIA BAŠ ZNA POSLOVATI: Doveli ga za sitniš, sad odlazi za 100 miliona - ponajveći klub Evrope dovodi čudo od djeteta!

JADON SANCHO NA METI UNITEDA

BORUSSIA BAŠ ZNA POSLOVATI: Doveli ga za sitniš, sad odlazi za 100 miliona - ponajveći klub Evrope dovodi čudo od djeteta!

Sport.ba
10. 10. 2018 - 07:32
0
Shares

Selektor engleske reprezentacije  je prilično hrabar što u reprezentaciju poziva mahom vrlo mlade igrače. Na popisu za utakmicu s Hrvatskom (petak, Rujevica) i Španijom samo je jedan igrač rođen poslije 1990. godine, a izostankom Allija, Lalane i Lingarda bio je prisiljen okrenuti se vrlo mladim igračima i onima koji su dosad bili potpuno u drugom ili trećem planu.

Tako se na popisu našao vrlo dobri Fulhamov golman Marcus Bettinelli. Tu je i Brightonovo ugodno stopersko iznenađenje Lewis Dunks, Watfordov Nathaniel Chalobah i iznimno perspektivni 19-godišnji veznjak Mason Mount, koji je na posudbi u Derbyju iz Chelseaja. No jedno ime ipak odskače od svih. Ne samo u engleskoj reprezentaciji nego i u evropskom nogometu općenito, osobito kad su u pitanju izrazito mladi igrači.

Riječ je o Jadonu Sanchu, čudu od djeteta dortmundske Borussije i prvom igraču u historiji rođenom u ovom tisućljeću koji će nastupiti za Englesku. Zastrašujuće dobar Sancho, koji s 18 godina igra već drugu seniorsku sezonu u karijeri, u deset utakmica upisao je gol i čak devet asistencija u svim takmičenjima, po čemu je trenutno apsolutno najbolji igrač u Evropi. Da stvar bude bolja, te brojke ostvario je za samo 407 minuta u igri, odnosno imao je jednu asistenciju otprilike svako poluvrijeme.

Manchester United je među klubovima od kojih se očekuje da će u bliskoj budućnosti poslati ponudu za Dortmundovog krilnog igrača nakon njegovih vrhunskih izvedbi u Bundesligi. Arsenal, Liverpool, Chelsea i Tottenham se također spominju među zainteresovanim klubovima, pri čemu "Daily Mirror" naglašava da Dortmund predviđa velike stvari za njega.

Njemački gigant također se nada da će Sancho koštati 100 miliona funti, trenutno je jedan od najboljih mladih talenata u svjetskom nogometu i mogao bi imati sličan put kao Ousmane Dembele. Podsjećamo, Francuz je Milionere iz Dortmunda koštao samo 10 miliona funti prije nekoliko godina, ali se preselio u Barcelonu za čak 100 miliona funti nakon samo jedne sezone.

Sancho ih je koštao još manje, oko osam miliona funti i izgleda da ima sličan potencijal nakon što je postao prvi asistent u ligama petice ove sezone. 18-godišnjak je asistirao za šest golova, dok je postigao još jedan za Dortmund i izgleda da je on idealno pojačanje koje treba Unitedu već ove sezone. Crveni đavoli žude za ovakvim tipom igrača u samom vrhu napada, a Sancho bi mogao biti nadogradnja za igrače koji su razočarali ove sezone. To su prije svih Alexis Sacnehz, Anthony Martial i Marcus Rashford.

Sigurno se pitate i otkud najveći talent engleskog nogometa u Njemačkoj? Iz Manchester Cityja. Sancho je dijete doseljenika iz Trinidada i Tobaga, a rođen je 2000. godine u Londonu i sa sedam godina počeo je igrati nogomet u Watfordu. Od prvog dana treneri su u njemu vidjeli nešto posebno. Bio je u generaciji s Reissom Nelsonom, Arsenalovim igračem koji je na posudbi u Hoffenheimu, te Ianom Carlom Povedom koji danas igra u Cityju.

"Njih trojica bili su nestvarno dobri u U-11 momčadi. Isprva je Reiss odskakao, ali onda se Jadon počeo strašno isticati. Na trenutke je bilo zaista ružno gledati što je radio drugoj djeci. Driblinzi, fore, osjećaj za igru... Nekad smo ga vadili iz igre da ne bi ubio drugoj djeci volju za nogometom. Odmah je bilo jasno da će on i Reiss biti veliki igrači, niste mogli promašiti s njima u tom trenutku. Jadon je bio potpuno neustrašiv na terenu, što je dosta logično jer je odrastao u jako opasnom kvartu u Londonu", kaže prvi Sanchov trener Sayce Holmes-Lewis.

"Kad su imali deset godina, stavili smo ih na mali nogomet protiv nešto starijih igrača iz momčadi. Treneri su ih morali tješiti nakon utakmice jer su ih ova trojica na čelu s Jadonom doslovno rasturali. To je ono što on radi protivnicima, čini ih smiješnima, a danas to radi i na seniorskom nivou", kaže Holmes-Lewis.

Stalno je igrao i u starijoj generaciji jer je bio predobar za svoje vršnjake, a s 14 godina je otišao u Manchester City, koji ga je tada platio 70.000 funti, što će kasnije s bonusima narasti na pola miliona. Iako u Cityju nije ostao predugo, upravo je Cityjeva škola i filozofija za koju je zaslužan Pep Guardiola Sancha usmjerila u igrača kakav je danas.

"Kad iskačeš u Cityjevoj školi, onda si jako, jako dobar. Mislim da smo kanalizirali njegovu energiju i želju za natjecanjem u pravom smjeru jer je često malo znao iskakati iz tračnica. Imao je taj ulični stil nogometa koji ljudi vole, ali koji istovremeno može zakočiti mladog igrača u razvoju. Vrlo brzo smo ga priključili ozbiljnim treninzima s igračima koji kucaju na vrata prve momčadi i to je bilo sjajno za njega. Naučili smo ga u kojem trenutku mora ulaziti u prostor iz drugog plana i koje linije kretanja treba koristiti. Strašno brzo je učio i baš sve je upio, što se danas i vidi", kaže Cityjev koordinator mlađih kategorija Mark Burton.

Iako je iskakao u svim kategorijama, Sancho je smatrao da zaslužuje biti u širem kadru prve momčadi. Premda je Guardiola navodno neizmjerno u njega vjerovao, nije ga priključivao prvoj momčadi. City mu je ponudio ugovor od 1,8 milijuna funti godišnje, ali je Sancho to odbio jer je želio igrati seniorski nogomet. To su mu garantovalii Monaco i Borussia Dortmund i Jadon se prošlog ljeta odlučio za njemački klub poznat kao rasadnik talenata i klub s vizijom isključivo usmjerenom na mlade igrače. Sa 17 godina odlučiti se na takvu radikalnu promjenu kulture, načina života i jezika, bilo je vrlo hrabro, no Sancho je bio uvjeren da je to pravi potez.

U Borussiji nikad nisu imali problema s guranjem klinaca u prvu momčad. Zadnju liniju, koja je trenutačno prva u Bundesligi, čine Abdou Diallo (22), Dan-Axel Zagadou (19), Manuel Akanji (23) i Achraf Hakimi (19). U momčadi su još 23-godišnji Weigl, 20-godišnji Jacob-Bruun Larsen pa Reus i Witsel s 29 i Bürki s 27 godina djeluju kao veterani.

Sanchova eksplozija došla je ove sezone. Pod vodstvom Luciena Favrea, eksperta za razvoj talenata, na početku ove sezone briljira u Borussiji, što mu je i donijelo poziv u reprezentaciju. Kao što smo rekli, u deset utakmica upisao je gol i devet asistencija. No, što je još impresivnije, sve ih je ostvario kao igrač s klupe. Igrač koji kad uđe u igru, napravi razliku. Eintracht je slomio s dvije krasne asistencije, a bio je ključan igrač u velikom Borussijinom preokretu u Leverkusenu. Žuto-crni su gubili 2:0, Sancho je ušao na 2:1, asistirao za 2:2 i bio pokretač akcija kojima je Borussija na kraju slavila 4:2.

U Ligi prvaka je upravo njegova asistencija Larsenu otključala Monaco i trasirala Borussiji put prema pobjedi 3:0, a jedine dvije utakmice koje je odigrao u početnoj postavi ove sezone, bile su one u Ligi prvaka. Tko je pozornije gledao Borussiju ove sezone, vidio je o kako atraktivnom igraču je riječ, a sportski direktor Michael Zorc rekao je da ga podsjeća na Ousmanea Dembelea.

"Iskreno, mislim da će Sancho biti bolji igrač od njega. Pratili smo ga otkako je imao 14 godina i ja sam siguran da će biti među najboljim igračima u Europi. Njegova najveća kvaliteta je što je nepredvidiv. Nikad ne znaš hoće li otići lijevo ili desno, a rješenja koja ima su nevjerojatno lucidna za igrača njegovih godina. Jednostavno, on je brutalno dobar", rekao je Zorc.

Borussia je Sanchu ponudila novi ugovor do 2022. godine koji je Jadon i potpisao prije sedam dana. Interes najjačih europskih klubova je sve veći, a Englezi žele ispraviti pogrešku i vratiti ga u Premiership. Raspituju se Chelsea, Liverpool, pa čak i City koji ga je olako pustio, no Borussia je jasno rekla da ga nema namjeru prodati. Barem ne za manje od 120 milijuna eura. U Dortmundu su uglavnom bili uvijek tačni s procjenama kad je riječ o mladim igračima.

"Presretan sam što sam odabrao Borussiju i sad vidim da je to bio pravi potez. Ovaj grad živi nogomet kao nijedan drugi, a mladim igračima se odmah daje prilika u prvoj momčadi. Ponosan sam što sam dio Borussijine obitelji, ovdje je fantastično", rekao je Englezima kad su ga pitali namjerava li se uskoro vratiti na Otok.

Hrvatski navijači će ga imati priliku upoznati iz prve ruke u petak. Vrsaljko neće igrati, neće biti ni Barišića i hrvatski bekovi bit će na velikim mukama protiv jednog od najboljih klinaca u Evropi.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti