04. 10. 2018 - 08:10
Imate 15 godina i odbijete Chelsea: Šta vam se može desiti...
907
Shares
Imate 15 godina i odbijete Chelsea: Šta vam se može desiti nakon pet godina? Ma ne možete NI ZAMISLITI!

PUT OD TRNJA DO ZVIJEZDA

Imate 15 godina i odbijete Chelsea: Šta vam se može desiti nakon pet godina? Ma ne možete NI ZAMISLITI!

Sport.ba
04. 10. 2018 - 08:10
0
Shares

Mnogo je mladih nogometaša u svijetu nogometa koji se mogu pohvaliti da su milijunaši, a da čak i ne utječu na igre prvog tima te da su u ekipi samo kako bi popunili određenu kvotu nogometaša. To je jednostavno moderni nogometn i stvari danas tako funkcionišu. Godine 2013. došlo je do velike rasprave o ugovoru od 1,7 miliona funti koji je Chelsea ponudio Rubenu Loftus-Cheeku, koji je tada imao samo 17 godina. Oko toga se digla velika prašina a ugovor je na kraju ipak potpisan.

Naravno, bilo bi teško odbiti takvu primamljivu ponudu. Čak i ako su šanse za dolazak u prvu momčad bile nemoguće, mnogi tinejdžeri će uzeti novac i nastaviti svoj razvoj u mlađim uzrastima ekipe. Ali za takvo nešto Dapo Afolayan se nije odlučio. Napadač, 20-godišnjak, ali već je imao burnu karijeru. Afolayan je igrao u istoj ekipi Chelseaja u kojoj su bili Tammy Abraham i Dominic Solanke, ali  kada je imao 15 godina odbio je ponudu za pridruživanje akademiji kluba i otišao.

Afolayan i njegova porodica potom su se preselili u Kanadu, gdje se pridružio akademiji ekipe Toronto FC. Nastavio je svoje školovanje  na Univerzitetu Loughborough gdje je studirao saobraćajno inženirstvo. Uočen je kada je nastupa za ekipu Univerziteta od strane ekipe nižerezredne engleske Solihull Moors, koji su ga doveli  2017. godine. Napadač, je prošlo ljeto proveo na Jamie Vardy V7 nogometnoj akademiji, privukao je interes od strane West Ham Uniteda nakon što je postigao 16 golova u 38 utakmica za Solihull.

U frebuaru ove godine, Čekićari su potpisali igrača te mu dali ugovor od tri i pol godine. Put od trnja do zvijezda rekli bi smo, a moglo je ići sve lakše. A ko zna, možda baš u West Hamu “eksplodira”. Vidjećemo...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti