30. 09. 2018 - 15:05
Bottas poklonio Hamiltonu pobjedu, sjajna vožnja Verstappena
907
Shares
Bottas poklonio Hamiltonu pobjedu, sjajna vožnja Verstappena

VN RUSIJE

Bottas poklonio Hamiltonu pobjedu, sjajna vožnja Verstappena

Sport.ba
30. 09. 2018 - 15:05
0
Shares

Lewis Hamilton pobjednik je VN Rusije nakon što je Mercedes naredio Valtteriju Bottasu da mu prepusti vodstvo, a utrku je obilježio i Max Verstappen koji je s 19. mjesta vodio prije nego je pretkraj utrke promijenio gume i završio kao peti.

Vettel je dobro startao i bio pokraj Hamiltona koji je zatim uhvatio Bottasovu zavjetrinu i tako se odbranio od Vettela, a vodeći su zadržali pozicije nakon prvoga kruga. Nijemac je uspio prestići Hamiltona kroz boks krug ranijim ulaskom, ali aktuelni prvak ga je prestigao na kočenju za četvrti zavoj nakon kasnog Vettelovog pokrivanja unutarnje strane za kočenju za drugi zavoj.

Mercedes je u 25. krugu Bottasu naredio da pusti Hamiltona, a iako je Bottas u posljednjem krugu pitao hoće li Hamilton vratiti poziciju, Wolff mu je odgovorio da do toga neće doći i da će o tome razgovarati nakon utrke.

Kad je Hamilton preuzeo poziciju od Bottasa, nije napadao Verstappena koji je bio vodeći na starijim soft gumama i koji je držao jako dobru brzinu nakon što se u prvim krugovima fantastično probio sa začelja poretka.

Tako je Raikkonen bez problema završio četvrti iza dva Mercedesa i Vettela, 14 sekundi ispred Verstappena koji je taj zaostatak imao i nakon promjene guma deset krugova prije kraja.

Ricciardo se s 18. mjesta probio do šestoga, jedno iza timskog kolege, nakon što mu je momčad prilikom promjene guma morala promijeniti i prednje krilo i nos zbog oštećenja zbog kojega je gubio brzinu.

Leclerc je ponovo odvezao sjajnu utrku za Alfa Romeo Sauber – nakon starta sa sedmoga mjesta, u prvim krugovima prestigao je Ocona i Magnussena i odvozio usamljenu utrku do sedmoga mjesta iza Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla.

Magnussen se uspio obraniti od vozača Racing Point Force Indije koji su mijenjali pa vraćali pozicije u pokušaju da prestignu Danca koji je na kraju završio osmi ispred Ocona i Pereza.

Grosjean nije uspio osvojiti bodove u drugom Haasu i završio je 11., a Renaultu se nije isplatilo taktiziranje u kvalifikacijama jer ni sa startom na ultrasoft gumama nisu mogli bolje od 12. i 17. mjesta za Hulkenberga i Sainza.

Hamilton je ovom pobjedom povećao svoju prednost ispred Vettela na 50 bodova, pet utrka prije kraja, a ovo mu je sedma utrka zaredom koju je završio na prvom ili drugom mjestu. Odbrana naslova je veoma blizu...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti