26. 09. 2018 - 15:18
DRAMA U KAMPU ARSENALA: Njemački selektor došao razgovarati s...
907
Shares
DRAMA U KAMPU ARSENALA: Njemački selektor došao razgovarati s Ozilom, reakcija veznjaka zaprepastila mnoge

ZALUPIO VRATA

DRAMA U KAMPU ARSENALA: Njemački selektor došao razgovarati s Ozilom, reakcija veznjaka zaprepastila mnoge

Sport.ba
26. 09. 2018 - 15:18
0
Shares

Selektor njemačke reprezentacije Joachim Löw posjetio je Arsenalov kamp i pokušao je razgovarati s Mesutom Ozilom, ali dobio je negativan odgovor. Löw je u pratnji direktora njemačke reprezentacije Olivera Bierhoffa posjetio trening-centar Topnika u London Colneyju početkom sedmice u nadi da će porazgovarati s Ozilom u vezi njegove odluke da se oprosti od njemačke reprezentacije nakon debakla Elfa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Na kraju su se susreli samo s Berndom Lenom i Shkodranom Mustafijem, dok im je Ozil praktički zalupio vrata ispred nosa.

Ozil je i dalje ogorčen postupcima i tretmanom u Njemačkoj. U rafalnom prepucavanju sa čelnicima Saveza, pojedinim bivšim reprezentativcima, medijskim kritičarima i navijačima istakao je da je bio suočen s rasističkim optužbama i krajnjim omalovažavanjem, a da u njegovu odbranu nije stao Njemački nogometni savez.

Ozil je, naime, došao u središte pažnje njemačke javnosti prije Svjetskog prvenstva. Pretrpio je teške kritike nakon što se u jeku političke debate o imigraciji susreo s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom. S njim u društvu bio je i Ilkay Gündogan. Erdogan nije baš rado viđena persona u Njemačkoj, gdje ga se smatra autoritarnim političkim vođom s manjkom smisla za demokratiju.

Čelnici DBF-a kritizirali su Ozila i Gündogana: „Savez ima razumijevanja za imigrantsko porijeklo naših igrača, ali mi se zalažemo za neke vrijednosti koje gospodin Erdogan ne poštuje“, izjavio je Bierhoff.

Ozil se branio da se susreo s Erdoganom kao predsjednikom Turske i da to ni na koji način ne znači da sudjeluje u njegovoj političkoj kampanji, što mu zamjeraju u Njemačkoj. Njemačka reprezentacija otišla je u Rusiju opterećena lošom atmosferom u i oko tima, što je očito ostavilo negativne posljedice, piše Gol.hr. To se pokazalo na krajnjem rezultatu. Elf je pretrpio fijasko u Rusiji, prvi put u povijesti Njemačka je ispala sa Svjetskog prvenstva u fazi takmičenja po skupinama.

Nakon toga uslijedile su još žešće kritike prema Ozilu koji je odigrao prilično loše, kao uostalom i cijela momčad. Uslijedila je verbalna prepirka u kojoj se nisu birale riječi. Ozil je ogorčeno utvrdio da više ne namjerava igrati za reprezentaciju.  

„Došli smo popričati s Ozilom, ali prihvatamo njegovu odluku da u ovom trenutku ne želi pričati s nama“, izjavio je Bierhoff za Bild. Čini se da Löw ipak pokušava vratiti Ozila u reprezentaciju. Kako stvari stoje, od toga neće biti ništa...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti