20. 09. 2018 - 17:26
Pandža: Primarni cilj Liga za prvaka
907
Shares
Pandža: Primarni cilj Liga za prvaka

NOVI TRENER OKK SLOBODE

Pandža: Primarni cilj Liga za prvaka

Sport.ba
20. 09. 2018 - 17:26
0
Shares

Košarkaši OKK Slobode pod vodstvom novog trenera Josipa Pandže, mjesec dana su u trenažnom procesu. Naporno rade, svaki dan po nekoliko sati, prijepodne i u večernjem terminu.
Tuzlaci su do sada odigrali pet pripremnih utakmica, u kojima su ostvarili dvije pobjede (Spars i Vrijednosnice Osijek), dok su poraženi u tri susreta (dva puta Norrkoping, Švedska, te Vrijednosnice Osijek).
 
Slijede nastupi na tri turnira, u Širokom Brijegu (21. i 22. septembra - Široki, Cibona, OKK Sloboda, Šibenik), Osijeku (28. i 29. septembra - Spartak iz Subotice, Pivovarna Laško, OKK Sloboda, Vrijednosnice Osijek), te u Vitezu (5. i 6. oktobra - Vitez, Čelik, OKK Sloboda, Kakanj).
 
"Igrali smo jake prijateljske utakmice. Prva tri protivnika bile su ekipe koje su imale više dana trenažnog procesa od nas, imali su tu prednost. Reagovali smo dobro protiv Sparsa i u prvom meču protiv Norrkopinga, dok u drugom nismo mogli fizički da ispratimo protivnika kome je to bila zadnja utakmica pred kvalifikacije za Ligu šampiona protiv Estudijantesa" kaže trener Pandža.
 
Četvrta utakmica bile je protiv Vrijednosnica Osijek, koju su Tuzlaci izgubili, mada su vodili na trenutke s više od 15 poena razlike.
 
"Igrači su jako loše reagovali na toj utakmici. Bio sam totalno nezadovoljan zbog neodgovornosti, prvenstveno vodećih igrača. Imali smo nakon toga temeljit sastanak i neugodan razgovor i oni su reagovali jako dobro sutradan, kada smo protiv istog protivnika u jednom trenutku imali prednost 70:35. Ta razlika smanjena je u zadnjoj četvrtini uvođenjem mladih igrača i Osijek je došao na za njih prihvatljivu razliku" podsjeća trener OKK Slobode.
 
Kroz prijateljske utakmice, napominje, isprobani su svi igrači. Šansu su dobili i mlađi i stariji.
 
"Nije nam rezultat bio primaran, mada smo htjeli da pobjeđujemo. Više smo išli u smjeru da vidimo ko će i kako s kim sarađivati, te kako će reagovati prvenstveno mlađi igrači koji nikada nisu igrali za prvi tim. Postoje neki mladi s kojima sam zadovoljan i postoje neki vodeći igrači s kojima nisam zadovoljan. Međutim, sve se to još oblikuje. Fizička sprema utječe na trenutno stanje i sad nam je prioritet da ona raste i da spremni dočekamo 1. kolo, bez obzira na to što se ne zna ni kada prvenstvo počinje, ni s kim igramo" – objašnjava mladi trener.
 
Hvali rad igrača i kaže da pošteno odrađuju veliki broj treninga i time je zadovoljan. Ni on ih ne štedi, a sve je u zajedničkom interesu.
 
"Najveće zadovoljstvo pričinjava mi činjenica da, s obzirom na to da treniramo dugo, nemamo nekih ozbiljnih povreda. Pauzirao je sedam dana jedino Jakupović, koji je dobio nezgodan udarac u ložu, ali vratio se na drugoj utakmici protiv Vrijednosnica Osijek i bit će spreman za turnir u Širokom i prvi meč s Cibonom" - ističe Pandža.
 
Dodaje da se vratio Almir Hasandić, koji je duže bio vezan za reprezentaciju BiH i nastupe u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.  
 
"Izostao je s treninga 17 dana i bit će posla da se uklopi u ostatak tima, jer je propustio važan dio priprema. Međutim, i drugi klubovi daju igrače u reprezentaciju i to nije nikakav alibi. Nadam se da ćemo za početak sezone biti dovoljno fizički spremni, dovoljno borbeni i da ćemo imati jaku atmosferu u timu. Da se znamo ponašati timski, kolegijalno i u momentima kada nas ne ide. Oscilirali smo puno u prijateljskim utakmicama, ali su i protivnici bili po mjeri ili jači od nas i tačno znamo dijagnozu ovih mjesec dana koliko smo odradili" smatra trener Slobode
 
Sedam dana nakon memorijalnog turnira na Pecari, prestoji ispit na turniru u Osijeku, s jakim protivnicima. Bit će to nove provjere do sada urađenog posla.
 
"Slijede dva jaka turnira i već idemo igrati kontrolne utakmice na način da iskristaliziramo igrače koji će igrati veći dio prvenstva. Moramo napraviti neki okvir i da vidimo šta mladi mogu, a šta ne mogu. Četiri jake utakmice na dva jaka turnira će nam sigurno dobro doći da nam se još više otvore oči o tome šta nam nedostaje" - smatra trener Tuzlaka.
 
Poslije Osijeka, dolazi turnir u Vitezu, tako da će OKK Sloboda u pripremnom razdoblju imati najmanje 11 provjera, a moguće je da će ih biti još.
 
"Mi 5. i 6. oktobra igramo na turniru u Vitezu. Prvog dana igramo sa Čelikom, a još sudjeluju domaćin Vitez i Kakanj. Znači to je još sigurnih šest utakmica. Ako prvenstvo počne poslije 13. oktobra, onda ćemo vjerovatno odigrati i sedmu utakmicu od današnjeg dana" - kaže trener "crveno-crnih" iz Tuzle.
 
Mladi trener, ovjenčan slavom svjetskog kadetskog prvaka, a poslije uspješan u Kaknju, sa OKK Slobodom potpisao je ugovor na  četiri godine. Kaže, roditelji su bili rezervirani zbog odlaska u Tuzlu. Sada su gotovo na svakoj utakmici i vide kako je sve organizovano, tako da su nestale nedoumice vezane za karijeru još neoženjenog sina.
 
Kada su ciljevi tuzlanskog kluba u pitanju, kaže da se ništa nije promijenilo. Ono što je rečeno na njegovoj promociji u klubu kod Kapije, strategija je za budućnost.
 
"Minimalan cilj je Liga za prvaka, a definitivno je teži dio posla napraviti igrače od ovih mladih, koji će biti jaki klupski igrači OKK Slobode. Osjetna je razlika u godinama i kvaliteti između vodećih igrača ekipe i ostalih. Od tih ostalih moramo kroz godinu dobiti bolje igrače, koji će biti ozbiljan oslonac kluba. Na dobru igračku bazu poslije je lagano dovoditi ozbiljna pojačanja. U ovom trenutku tu bazu nemamo. Imamo zanimljive mlade igrače, a da li će kroz godinu biti bolji, vrijeme će pokazati. Ovisi o zdravlju, trenažnom procesu, dobijenim minutama. Trudit ćemo se da sve to nekako uklopimo. Ako za godinu budemo u istom sastavu, definitivno moramo imati bolje domaće bazne igrače" - zaključio je Josip Pandža.

(Sport.ba/Agencije)

Učitaj još novosti