18. 09. 2018 - 14:51
Beckham i Ibra zovu ponajvećeg u historiji:Ponuda koju ne može...
907
Shares
Beckham i Ibra zovu ponajvećeg u historiji:Ponuda koju ne može odbiti niko promijenit će sve!

MESSI NA RADARU

Beckham i Ibra zovu ponajvećeg u historiji:Ponuda koju ne može odbiti niko promijenit će sve!

Sport.ba
18. 09. 2018 - 14:51
0
Shares

David Beckham osnovao je klub preko bare, pokrenuo Inter Miami koji bi trebao debitirati u MLS-u 2020. godine. A da budu spremni za debi na velikoj sceni, legendarni engleski nogometaš namjerava ih pojačati. I to ni manje ni više nego - Lionelom Messijem!

messi-cr7

Argentinski čarobnjak ima ugovor s Barcelonom do ljeta 2021. godine, ali u ljeto 2020. će imati 33 godine i brojni klupski dužnosnici u MLS-u vjeruju kako će Barcelona razmisliti o prodaju ponudi li Beckham pravi iznos.

No, sve je to ipak u sferi nagađanja jer Messi je više puta izjavio da bi volio završiti karijeru na Camp Nou. U Barci mu ionako ne nedostaje ni ptičjeg mlijeka, a i izvor blizak Beckhamovom klubu potvrdio je kako zasad nije uspostavljen nikakav kontakt s Messijem niti nekom drugom zvijezdom.

messi

No, nema sumnje da će Beckham pokušati sve ne bi li stvorio konkurentnu momčad u MLS okvirima. A hoće li ona uključivati i ponajboljeg nogometaša svih vremena, znat ćemo kroz godinu-dvije. Znamo samo jedno, bilo je i nevjerovatnijih transfera od ovog... Ili kako bi rekli u narodu, para vrti gdje burgija neće!

„Mislite li da bi Messi trebao prihvatiti ponudu Davida Beckhama i doći u Miami?“, upitali su američki novinari Zlatana Ibrahimovića koji „žari i pali“ u Los Angelesu.

ibra4

„Apsolutno!“, bez imalo vrdanja uzvratio je Ibrahimović, koji je velika zvijezda u SAD-u, a za vikend je postigao spektakularan 500. gol u karijeri u dresu Los Angeles Galaxyja.

Ibra odlično poznaje Messija, dvije sezone dijelili su svlačionicu u Barceloni, koju je švedski napadač morao napustiti upravo zbog argentinske superzvijezde. Situaciju je Ibra opisao u svojoj autobiografiji. Messi je, po njegovim riječima, postavio ultimatum Barci i Pepu Guardioli: "Ili igram centralnog napadača ili odlazim."

ibra1To je značilo samo jedno – odlazak Ibrahimovića, jer Ibra u tradicionalnoj Baricnoj koncepciji i formaciji 4-3-3 ne može igrati nigdje drugdje nego na mjestu centralnog napadača. Ibra, kako sam kaže, nije ništa zamjerio Messiju, ali jest Guardioli što nije imao petlju reći mu u lice kako stvari stoje, nego je petljao i skrivao pogled.

„Gdje bi se Messi najbolje uklopio?“, nastavili su američki novinari koji su uhvatili Ibru na izlasku iz restorana. „Svugdje“, iznenađen naivnim pitanjem Ibra je raširio oči i potom mahnuo na pozdrav.

ibra

Priču su zakotrljali engleski, a objeručke su je prihvatili američki mediji. Navodno je Beckham već kontaktirao s Messijem i predstavio mu plan akcije. Nakon višegodišnjih pregovara bivši engleski reprezentativac konačno je s partnerima uspio dogovoriti ulazak u elitnu američku ligu. Beckham je dobio franšizu u MLS-u, klub će se zvati Club Internacional de Futbol Miami ili skraćeno Inter Miami, a debitirat će u elitnoj američkoj ligi 2020.

beckhamm

Kolika je šansa da Messi prihvati Beckhamovu ponudu koja navodno "udara u glavu"? Na prvu možda ne izgleda baš vjerovatno, ali na drugu se čini sasvim mogućim. Ne jednom pokazalo se da novac čini čuda. Navodno se radi o neviđenoj financijskoj ponudi, u igri su brojni sponzori koji su spremni zatvoriti konstrukciju.

Nema još govora o konkretnim brojkama, ali jasno je da bi ponuda morala biti osjetno veća nego što Messi može zarađuje u Barceloni, a to je prema novom ugovoru između 40 i 45 miliona eura godišnje, što je rekordan iznos. Ako to čvrsto odluče i nađu interes, jasno je da su Amerikanci u stanju to financirati. Dakle, pitanje je imaju li interes? Itekako imaju.

beckham

Messi je ogromna zvijezda u SAD-u, najmanje u rangu najvećih američkih sportskih zvijezda, praktički ispada iz paštete. U to smo se uvjerili tijekom našeg posjeta New Yorku prije dvije godine, kada smo bili na Nikeovu inovacijskom samitu, najvećom svjetskom sajmu sportske opreme. 

Kada se pogleda šira slika, ima rezona da Amerikanci krenu po Messija. Vjerovatno ne baš prije isteka ugovora s Barcelonom, ali u ljeto 2021. to je lako moguće. Messi će biti u zalasku karijere, ali neće biti prestar, 34 godine nisu previše.

messi

Neće biti kasno ni za promociju Beckhamova Intera iz Miamija, bit će im to tek druga sezona u MLS ligi, a Messi bi im legao kao as na desetku. Tko zna, možda ga tamo dočeka i Cristiano Ronaldo, koji je već najavio kako ne bi imao ništa protiv da karijeru zaključi u SAD-u. Portugalcu se sviđa ideja da osjeti čari Amerike, još više šuštavi zvuk zelembaća. Takav scenarij posve je realan, postoje čvrsti temelji.

ronaldo-mandzukic-matuidi-costa-juventus

Popularnost nogometa i MLS lige u SAD-u gotovo eksponencijalno rastu u svakom pogledu. MLS liga prošle je sezone s prosjekom od 22.133 gledatelja po utakmici treći timski sport u SAD-u po posjetu stadionima. Samo su utakmice profesionalog američkog nogometa (NFL) i bejzbola (MLB) posjećenije.

S ukupno 8.270.187 gledatelja u prošloj sezoni MLS je peta najposjećenija liga na svijetu. Očekuje se da će ove sezone ukupna cifra biti dosta veća. Kako god, posjet stadionima i televizijska gledanost nogometa rastu iz godine u godinu, nogomet je u SAD-u probio stare barijere i predrasude, ukorijenio se i marketinški postaje sve isplativiji.

messi

Statistički podaci govore da je nogomet već godinama sport s kojim se na amaterskoj razini bavi najviše mladih u SAD-u. Iz tog podatka lako je sve dalje iščitati. Ekspanzija je golema, a bit će još veća. SAD je zajedno s Meksikom i Kanadom dobio organizaciju Svjetskog prvenstva 2026. Većina utakmica igrat će se u gradovima SAD-a, pa će to biti zapravo američki Mundijal.

messi

Nesumnjivo je da će organizacija SP-a dati dodatni zamah cijeloj priči. Upravo je to i razlog zbog kojeg se SAD kandidirao za domaćina natjecanja. Amerikanci ništa ne rade napamet i bez dugoročne vizije. Sjetimo se samo SP-a 1990., koje je još uvijek najposjećnije u povijesti, te je u bitnom utjecalo na porast popularnosti nogometa i razvoj profesionalne lige.

messi

Domaćinstvo SP-a znači još veće ulaganje na svim razinama. Već su pokrenute brojne marketinško-medijske akcije daljnje popularizacije nogometa. U SAD-u se već nekoliko godina organiziraju velike ljetne turneje najvećih evropskih klubova, stadioni su odlično popunjeni, mahom rasprodani, nerijetko je da prijateljske utakmice gleda i po stotinu tisuća gledatelja.

messi-pique

Prošlogodišnji okršaj Reala i Barcelone u Miamiju izazvao je pravu histeriju. Zarada je bila enormna, 65.000 ulaznica je razgrabljeno, iako je cijena bila paprena. Da je stadion dvostruko veći, bio bi krcat. Samo na treningu je s plaćenom ulaznicom bilo 35.000 hiljada fanova, a sat parkinga se naplaćivao nekoliko desetaka dolara. U samo nekoliko sati rasprodani su svi dresovi i suveniri.

barcelona-messi-suarez-dembele-coutinho

Nije slučajno što će španska La Liga ove sezone organizirati barem jednu ligašku utakmicu na teritoriju SAD-a. Dogovoreno je da Barcelona i Girona gostuju u Miamiju početkom iduće godine. Slučajno ili ne, baš u gradu u kojem Beckham pokreće svoj klub i namjerava angažirati Messija. Ukratko, nogomet u SAD-u postaje sve veći biznis, a da bi ga Amerikanci još više marketinški oplodili, a za to su pravi majstori, morat će prije ili kasnije krenuti po najveće zvijezde. A Argentinac je apsolutno savršena "žrtva"...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti