17. 09. 2018 - 11:52
Šabanadžović: Ulaganje u mlade i pravilan razvoj omogućit će...
907
Shares
Šabanadžović: Ulaganje u mlade i pravilan razvoj omogućit će klubovima da značajno olakšaju funkcionisanje

LEGENDARNI IGRAČ ZA SPORT.BA

Šabanadžović: Ulaganje u mlade i pravilan razvoj omogućit će klubovima da značajno olakšaju funkcionisanje

Sport.ba
17. 09. 2018 - 11:52
0
Shares

Prvi puta sam Refika Šabanadžovića u dresu Željezničara gledao davne 1984. godine. 

- Bio je osmi april 1984.godine. U Skopju se igrao derbi prvenstva.Vardar protiv Željezničara, dva tima u vrhu tabele Jugoslovenske lige. Strašna ekipa Vardara koja je bila strah i trepet i za veliku četvorku. Vardar predvođen legendarnim kapitenom Kočom Dimitrovskim,Ringovom, Setinovom i mladom zvijezdom u usponu Darkom Pančevom. Pred 25 000 gledalaca na poziciji desnog beka u timu Željezničara debituje Refik Šabanadžović. Zadatak je zaustaviti ubojitog Vasila Ringova.Željezničar vođen s klupe Ivicom Osimom prosto razbija Vardar s 5:0! Debi iz snova za dečka koji po vokaciji igra zadnjeg veznog (poslije se proslavio na toj poziciji).

"Jako dobro se sjećam tog duela, Vardar je važio za favorita.Ipak zahvaljujući taktici našeg trenera Uspjeli smo neutralisati nalete Vardara i iz kontranapada zabilježiti trijumf", kazao je Šabanadžović za Sport.ba.

refik-sabanadzovic

Refik je rođen  u mjestu Tuzi u blizini Podgorice,kao mladi reprezentativac selekcije SR Crne Gore zapažen je od strane nekadašnjeg golmana i trenera Željezničara Vasilija Radovića  te preporučen Željezničaru.

„U Željezničar sam došao sa sedamnajest i pol godina. Zaista sam bio posvećen, radu,treninzima i nastojao ispuniti sve zadatke koje je trener postavljao.Bio sam cimer sa Radmilom Mihailovićem,odlično prihvaćeni obojica od raje u Hrasnom. Često se dešavalo da i nas dvojica (Radmilo i ja) igramo mali fudbal sa rajom iz HB-a omiljenog lokala fudbalera Želje."

Odlične sezone u dresu Željezničara omogućile su mu da ostvari transfer u Crvenu zvezdu i postane standardan član reprezentacije Jugoslavije.

"Igranje u Željezničaru kojeg je vodio Osim sa plejadom reprezentativaca Jugoslavije Baždarevićem, Baljićem, Čapljićem, Škorom, Bahtićem, Ćurićem, Janjušem i drugim  mnogo mi je pomoglo da se profiliram kao igrač. Crvena zvezda je pravila moćan tim od najboljih mladih igrača iz čitave bivše države a rezultati koji su nakon toga došli govore dovoljno sami za sebe!"

Refik-šabanadžović-ajb-main
Dug period igranja u Grčkoj, nastupi u Ligi šampiona, boravak u Americi....

„Nakon završetka profesionalne karijere odlučio sam da s porodicom dođem u Sarajevo. Grad i ambijent koji mi je sve dao, grad u kojem sam prihvaćen odlično i ja i moji najbliži“.

O trenutnom stanju u našem najpopularnijem sportu kaže: „Naša liga i klupski fudbal evidentno napreduju. Sretan sam kad moj Željezničar bilježi dobre rezultate ali i naša reprezentacija. Potrebno je dati povjerenje stučnjacima i ljudima od struke koji vode klubove. Ulaganje u mlade igrače i pravilan razvoj omogućit će i klubovima da značajno olakšaju funkcionisanje kroz transfere igrača. U tom smislu veoma je bitno da naši klubovi odigraju što više utakmica u evropskim takmičenjima a da reprezentativne selekcije ostvaruju što bolje rezultate u kvalifikacionim mečevima."

479816_refik-sabanadzovic-foto-jutjub_f
Politika Željezničara je stvaranje vlastitog igračkog kadra,profesionalan pristup daje rezultate.Nekoliko mladih igrača Željezničara postali su standardni članovi prvog tima ali i oslonci reprezentativnih selekcija BiH.

„Moj sin Anel i nekolicina mladih igrača su izborili mjesto u timu Željezničara zahvaljujući upornosti, volji pa i kvalitetu. Želio bih da jednog dana igra za našu A reprezentaciju."

sabanadzovic
Refik Šabanadžović zapamćen je kao neustrašiv i srčan borac na terenu. Tehnički odlično obučen fudbaler, potpuno posvećen timskoj igri i taktici. Reprezentativac Jugoslavije, učesnik Svjetskog prvenstva, osvajač Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom, polufinalista kupa UEFA sa Željezničarom. Pravi uzor i na terenu i van njega.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti