12. 09. 2018 - 19:40
OVAKO SE BAŠ NE POSLUJE: Inter je na tim nepotrebnih potrošio...
907
Shares
OVAKO SE BAŠ NE POSLUJE: Inter je na tim nepotrebnih potrošio preko 200 miliona

OD KRHINA DO JOVETIĆA

OVAKO SE BAŠ NE POSLUJE: Inter je na tim nepotrebnih potrošio preko 200 miliona

Sport.ba
12. 09. 2018 - 19:40
0
Shares

Milanski Inter bio je u velikim problemima zbog finansijskog fer-pleja, u posljednjih pola desetljeća troši prosječno 100 miliona eura po sezoni na pojačanja, ali na rezultatskom planu nemaju puno za pokazati. Kroz njihovu svlačionicu u tom razdoblju prozujali su deseci igrača, od nekih su imali koristi, ali većina ih je bila bačen novac. Od 2014. godine na solidnu momčad, koja bi se vjerovatno borila za gornji dom Serie A, potrošili su preko 200 miliona eura samo da bi ih vrlo brzo odbacili.

inter1

Najmanje su lutali na golmanskoj poziciji, Samir Handanović već je godinama prvi izbor, ali svejedno su stigli u međuvremenu usporiti, da ne kažemo upropastiti sjajan potencijal. Mladi slovenski čuvar mreže Rene Krhin došao je u Inter za 1,25 miliona eura iz Bologne 2014. godine, ali više od rezerve Handanoviću nikad nije postao.

handanovic

Doveli su i dva jako dobra beka koji su u Interu praktički propali, Cristian Ansaldi je došao iz Genoe za 10 miliona eura i odmah se ozlijedio te je propustio uvodnih nekoliko sedmica na startu karijere u crno-plavom dresu. Na koncu je ipak skupio 20-ak utakmica za Inter, ali u njegovoj eri kroz svlačionicu je prodefiliralo pet ili šest bekova i Ansaldi nikad nije uspio izboriti status prvotimca te je otišao u Torino.

ansaldi

Brazilski bek Dalbert stigao je lani iz Nice za 20 miliona eura s etiketom jednog od najvećih potencijala na svojoj poziciji, ali dosad je sakupio samo 14 nastupa u dvije nepune sezone i njegova je budućnost nepoznanica.

dalbert

Stoper Alessandro Bastone plaćen je 8 miliona eura Atalanti i jedan je od najboljih mladih talijanskih braniča na Čizmi, ali pitanje je hoće li ikad dočekati svoju priliku kraj svih tih silnih stopera koje Inter trenutno ima u rosteru. Poslan je na posudbu u Parmu i izvjesno je kako će tamo ostati još neko vrijeme.

bastoni

U vezi su se tek razbacivali bezveze, Joaa Marija nakon Eura u Francuskoj 2016. godine morali su imati i za njega su dali 40 miliona eura Sportingu. Portugalski veznjak igrao je samo jednu sezonu, prošle je poslan na posudbu u West Ham i trenutačno čami besposlen u Interovoj svlačionici.

joao-mario-cropped-4x7xitujd0mz1ip7xj5b4bpyj

Lani je stigao i dvojac veznjaka iz FIorentine, Luciano Spalletti morao ih je iati i iskrcao je ukupno gotovo 30 miliona eura za Urugvajca Mattiasa Vecina i Špana Borju Valera. Pogirao se s njima jednu sezonu i trenutno mu nisu u prvom planu.

borja-valero-juraj-kucka

Slično je bilo s Geoffreyjem Kondogbijom, kojeg su uzeli iz Monaca za 36 miliona eura, ali skupo plaćen veznjak nije se našao u Milanu i brže bolje pobjegao je na posudbu u Valenciju, a potom je i trajno prodan.

kondogbia-valencia

Sudbina Xherdana Shaqirija nije bila puno drugačija. Po dolasku je nešto kratko i odigrao, ali kad je naletio na prvu krizu, ispao je iz momčadi i više se nije vratio u milost trenera te je ubrzo pobjegao u Stoke City. Trenutno je član Liverpoola.

Napadački dvojac Stefan Jovetić i Gabriel Barbosa imaju pak svoje verzije propasti u Interu, Crnogorac jednostavno nije uspio izboriti svoje mjesto u udarnoj momčadi, a čim je stigao u Sevillu se preporodio. Spaletti ga je čak i testirao u svojoj momčadi, ali odlučio ga je na koncu prodati.

jovetic

Gabriel Barbosa ili Gabigol, zabijao je svugdje izuzev na Giuseppe Meazzi. Brazilski vunderkind koštao je astronomskih 36 milijuna eura, ali jedan od najpotentnijih mladih napadača svijeta u Milanu se pretvorio Gabinedajegol. Interovi promašaji na tržištu transfera datiraju još od ere legendarnog gazde Massima Morattija, ali ni ova nova, kineska uprava nije ništa bolja. A da nabave sportskog direktora s malo mozga?!

2

Ekipa Interovih promašaja:

Rene Krhin – iz Bologne za 1,25 miliona eura – 2014. godine

Cristian Ansaldi – iz Genoe za 10 miliona eura – 2016. godine

Alessandro Bastoni – iz Atalante za 8 miliona eura – 2017. godine

Dalbert – iz Nice za 20 miliona eura – 2017. godine

Joao Mario – iz Sportinga za 40 miliona eura – 2016 godine.

Vecino – iz Fiorentine za 24 miliona eura – 2017. godine

Borja Valero – iz Fiorentine za 5 miliona eura – 2017. godine

Geoffrey Kondogbia – iz Monaca za 36 miliona eura – 2015. godine

Xherdan Shaqiri – iz Bayerna za 15 miliona eura – 2015. godine

Gabriel Barbosa – iz Santosa za 30 miliona eura – 2016. godine

Stevan Jovetić – iz Manchester Cityja za 14 miliona eura – 2016. godine

Učitaj još novosti