12. 09. 2018 - 17:12
SHAQIRI SE OGLASIO NAKON PRIJETNJI S MARAKANE: Ne dozvoljavam...
907
Shares
SHAQIRI SE OGLASIO NAKON PRIJETNJI S MARAKANE: Ne dozvoljavam...

OFANZIVAC LIVERPOOLA

SHAQIRI SE OGLASIO NAKON PRIJETNJI S MARAKANE: Ne dozvoljavam...

Sport.ba
12. 09. 2018 - 17:12
0
Shares

Reprezentativac Švicarske Xherdan Shaqiri, koji će 6. novembra s Liverpoolom gostovati u Beogradu kod Crvene zvezde u duelu Lige prvaka, izjavio je da se ne plaši dolaska u glavni grad Srbije.

"Ne dozvoljavam da me bilo šta plaši. Čitao sam šta se piše, ali otputovat ću sasvim normalno tamo da bi igrao fudbal. Nikog se ne plašim", izjavio je Shaqiri za švicarski „Blick“, koji je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gol protiv Srbije proslavio “spajanjem ruku u obliku albanskog orla”, zbog čega je bio na udaru kritika, kako u Srbiji, tako i Švicarskoj.

"Izvinjavam se svima koji su pogođeni zbog mog poteza dok su gledali utakmicu u planinama", poručio je Shaqiri. Izvinjenje ofanzivca Liverpoola Švicarci su, pak, shvatili kao uvredu. Ugledni list Blick osuo je žestoku paljbu po svom reprezentativcu albanskih korijena.

shaqiri

"Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri i Stephan Lichtšteiner su priznali da su pogriješili u slučaju dvoglavog orla i izvinili se. Tačnije igrači Arsenala su priznali grešku, dok je Shaqiri problem podigao na još veći nivo. S potpuno nepotrebnim dodatakom da se izvinjava onima koji su gledali utakmicu u planinama, polio je novi litar benzina, u potpuno glupom maniru. Jeste gospodine Shaqiri, mi smo zemlja planina. Ali, ne, gospodine Shaqiri, nisu svi koji žive u planinama ograničenog uma, zagriženi nacionalisti", navodi se u komentaru urednika Blicka.

xhaka

Zbog ponašanja reprezentativaca pomenuti list je isprozivao i selektora reprezentacije Vladimira Petkovića, inače rođenog Sarajliju.

"Selektor Petković je ostao nepokolebljivo tvrdoglav. Potvrdio je da će Granit Xhaka nositi kapitensku traku kada ne bude igrao Lichtsteiner. Pokazao je time da ne vidi koliko je duboka kriza identiteta u njegovom timu."

lichtsteiner

Fudbalski klub Crvena zvezda učinit će sve da zaštiti igrača Liverpoola Xherdana Shaqirija od "neželjenih situacija" na utakmici Lige šampiona u Beogradu u novembru, prenijeli su nedavno britanski mediji. Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je da će klub učiniti sve da se Shaqiri osjeća bezbjedno, kada istrči pred navijače na stadionu Rajko Mitić.

"Naravno, kao fudbalski klub, mi jednako tretiramo naše rivale i ne moramo da se bavimo prošlošću i historijom. Crvena zvezda mora da uradi sve da to omogući Shaqiriju, naša dužnost je da ga zaštitimo od neželjenih situacija. Hajde da budemo dobri domaćini", naveo je Terzić. 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) novčano je kaznila Shaqirija, kao i njegovog saigrača iz reprezentacije Granita Xhaku zbog neprimjerene proslave golova protiv Srbije.

klopp-shaqiri

"Mislim da će Shaqiri biti pod nevjerovatnim psihološkim pritiskom, pošto zna gdje dolazi. On zna da je Crvena zvezda simbol Srbije, ne znam ni da li će doći", naveo je Terzić ustvrdivši da će biti "manji od makovog zrna".

"Svesni smo da smatraju da će Crvena zvezda biti lak zalogaj za njih. PSG ima budžet koji kriju, preko milijardu evra, iako je prijavljeno 700 miliona evra. Liverpool ima preko 550 miliona evra. Mogu da kupe koga hoće. Nerealan je to odnos, jer je naš budžet 20 miliona evra godišnje", zaključio je direktor bivšeg prvaka Evrope.

football-2014-fifa-world-cup-xherdan-shaqiri-switzerland-3165837

Nedavno je Terzić dao i intervju za "Kurir", a mi smo izdvojili odgovore na dva pitanja. Pa da krenemo redom - Da li možete da zamislite da jednog dana neki albanski fudbaler zaigra u Crvenoj zvezdi?

"Pa, nije tu riječ o mom ličnom stavu prema albanskom fudbaleru. Ubjeđen sam da on ne bi imao dobar ambijent za trening i rad. Crvena zvezda je klub u kojem postoji jednakost sa Srbijom. Partizan je bio jugoslovenski, a Crvena zvezda srpski klub. Može neko to da opravdava ili ne, ali previše smo mi mali u odnosu na Crvenu zvezdu da bismo mijenjali neka pravila. Lično, ne mogu da zamislim da Albanac igra u Crvenoj zvezdi."

xherdan-shaqiri-switzerlandKako ste uspjeli da pobijedite UEFA da vam usvoji žalbu?

"Imali smo argumente na koje smo računali. Zamjerali su nam rasizam, a pod tim su podrazumjevali skandiranje Ratku Mladiću. Iz našeg ugla to nije mogao biti razlog za kaznu jer Ratko Mladić nije pravosnažno osuđen. Postoji prezumpcija nevinosti po rimskom pravu da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Čim nema drugostepene pravosudne presude, on je čovjek kao i svaki drugi. Skandiranje njemu ne može da bude podvedeno pod rasizam. S druge strane, član FIFA statuta kaže da stadioni ne mogu biti poligoni za izražavanje bilo kakvih političkih stavova. To je ono što naši navijači moraju da shvate. Tu UEFA i FIFA imaju nultu toleranciju. Sve što nema veze sa fudbalom jeste zabranjeno! Nadam se da naši navijači sebi više neće dozvoliti takav luksuz da čine štetu Crvenoj zvezdi."

shaqiriUtakmica Zvezde i Liverpoola igra se 6. novembra od 18.55 u Beogradu.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti