11. 09. 2018 - 22:35
Rekorder Džeko bacio u trans Bosnu i Hercegovinu, pala je i...
907
Shares
Rekorder Džeko bacio u trans Bosnu i Hercegovinu, pala je i Austrija

LIGA NACIJA

Rekorder Džeko bacio u trans Bosnu i Hercegovinu, pala je i Austrija

11. 09. 2018 - 22:35
0
Shares

Selektor Robert Prosinečki je napravio jednu promjenu u sastavu u odnosu na prethodni meč. Tako je večeras meč na desnom beku započeo Darko Todorović, dok je na klupu preselio Gojko Cimirot koji je imao problema sa stomačnim virusom. To je ujedno značilo da se Muhamed Bešić vraća se na svoju prirodu poziciju, defanzivnog veznjaka. 

BiH: Šehić, Čivić, Todorović, Bešić, Višća, Duljević, Pjanić, Džeko, Šunjić, Zukanović i Sarić.

Austrija: Lindner, Hinteregger, Ilsanker, Arnautović, Alaba, Gregoritsch, Prodl, Žulj, Grillitsch, Lainer i Lazaro.

Edin Džeko je protiv Austrije upisao 95. meč u najdražem dresu te tako postao apsolutni rekorder po broju susreta za naš A tim. Dosad je 53 puta postizao golove za BiH (računajući i večerašnji), što ga čini najboljim strijelcem Zmajeva svih vremena. Ostat će upamćeno i da je postigao čak 10 golova u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Gosti su bolje otvorili meč, Zmajevi nisu nikako mogli doći do svoje igre, a u 14. minuti Arnautović je pokušao s 20-ak metara. Srećom, Šehić uz malo muke izbija u korner, nakon kojeg je uslijedio još jedan, ali je Sarić uspio izbiti loptu duboko na protivničku polovinu. Samo dvije minute ofanzivac West Hama je ponovo pokušao, ali je iz teške situacije vrlo loše šutirao. 

U 27. minuti odličan korner je izveo Pjanić, a Toni Šunjić zamalo je zakasnio i ostalo je 0:0. Mogla je to biti odlična prilika za Zmajeve, pa i eventualno vodstvo. Tri minute poslije iz teške situacije šutirao je i Džeko, ali visoko preko gola. Zato smo u 40. minuti imali najbolju priliku prvog dijela. Duljević je odlično probio na lijevoj strani, ubacio na peterac gdje je kapiten Džeko zamalo zakasnio. Vrlo lako je to mogla biti mat pozicija za goste. Na odmor se otišlo bez pogodaka.

Zmajevi su zaigrali nešto bolje nego na početku prvog dijela, a u 56. minuti slobodnjak je izveo Pjanić, golman je nesigurno izbio, a Duljević šutira s vrha šesnaestrca. Lijepo je gađao, ali Alaba izbija u korner. Šteta, moglo je to lako završiti u golu. Ubrzo je sijevnula i kontra gostiju, ali opasni Arnautović nije mogao sam. Potom se isti igrač nije dobro snašao nakon greške Šehića. 

U 70. minuti Lazaro je na ubačaj Alabe zatresao našu mrežu nakon vrlo loše intervencije Šehića, ali srećom bio je ofsajd. I osam minuta poslije "Bilino polje" je proključalo. Sarić je majstorski uposlio Džeku, a ovaj u maniru najvećih golgetera pogađa za 1:0. 

Do kraja su gosti pokušali sve da izjednače, bilo je i pet minuta nadoknade, ali smo srećom izdržali i upisali drugu pobjedu u Ligi nacija. U 95. minuti Rade Krunić je imao zicer, ali nažalost nije pogodio. Ipak, ostalo je 1:0 i velika pobjeda Zmajeva.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti