08. 09. 2018 - 14:27
Mostar ponovo domaćin Red Bull Cliff Divinga
907
Shares
Mostar ponovo domaćin Red Bull Cliff Divinga

NAJBOLJI SKAKAČI NA SVIJETU

Mostar ponovo domaćin Red Bull Cliff Divinga

Sport.ba
08. 09. 2018 - 14:27
0
Shares

Mostar je danas po četvrti put domaćin svjetskog prvenstva u ekstremnim skokovima Red Bull Cliff Divinga gdje se elitni svjetski skakači i skakačice vratolomnim skokovima sa Starog mosta u ledenu Neretvu bore za titulu svjetskog šampiona, javlja Anadolu Agency (AA). 

Akrobatskim skokovima sa UNESCO-ovog nadaleko poznatog spomenika 14 muškaraca i 7 žena bori se za titulu svjetskog šampiona. 

Elitni svjetski skakači pod budnim okom međunarodnih sudaca danas na Starom mostu u Mostaru izvode akrobacije s 27 metara visine, a najbolje svjetske skakačice skaču s 21 metara visine. 

U skokovima elitnih svjetskih skakača sa Starog mosta u Mostaru uživaju brojni domaći i strani visoki dužnosnici, a tisuće gledatelja iz čitave regije slila se u Mostar kako bi uživali u skokovima najboljih svjetskih skakača i skakačica. 

Takmičenje u Mostaru moglo bi biti presudno u borbi za titule jer je riječ o pretposljednjoj stanici sezone, a stanje na tabeli prvenstva je u obje konkurencije - muškoj i ženskoj - krajnje neizvjesno. 

Prve dvije serije takmičarskih skokova održane su jučer, a nakon prvog dana vodeći kod muškaraca je aktualni prvak Jonathan Paredes (Meksiko), koji treba pobjedu kako bi zadržao priključak u utrci za naslov. U stopu ga prati pobjednik takmičenja u Mostaru iz 2016, Čeh Michal Navratil, dok je trenutni lider prvenstva Steven LoBue (SAD) treći.

Još jedan pretendent na titulu, Britanac Gary Hunt, juče je imao loš dan i trenutno je deveti. No, ako nekoga nikad ne treba otpisati, onda je to Hunt. 

"Mostar je vrlo posebno mjesto za mene, ovdje sam prvi put pobijedio. Ljudi ovdje me stvarno vole i navijaju za mene. Nadam se da ću im uzvratiti dobrim rezultatom, nadam se pobjedi", rekao je Paredes pred finalno natjecanje. 

Kod žena, Paredesova zemljakinja Adriana Jimenez vodi nakon prve dvije serije skokova, a prate ju Australka Rhiannan Iffland i Kanađanka Lysanne Richard na drugom i trećem mjestu. Ove tri skakačice zauzimaju vodeće pozicije i u ukupnom poretku, a razlika između njih je minimalna, tako da danas predstoji žestoka borba za potencijalno odlučujuće bodove za titulu. 

"Hladna voda mi ne odgovara, ali riješila sam to u glavi i trebam izvesti još dva skoka i dat ću sve od sebe", izjavila je Jimenez. 

Ulaz na takmičenje je besplatan, a Stari most je od 11 do 15 biti zatvoren za prelazak. Spektakl u finalnom takmičenju najboljih svjetskih skakača na Starom mostu, koji Mostar i BiH stavlja u centar svjetske javnosti, počelo je u 12 sati , a prati ga uživo na tisuće ljudi, a putem medija nemjerljivo veći auditorij.

Učitaj još novosti