07. 09. 2018 - 20:48
Ova je momčad donijela Dortmundu naslov prije šest godina:...
907
Shares
Ova je momčad donijela Dortmundu naslov prije šest godina: Perišić, Kuba, Lew i legenda na golu (GRAFIKA)

KLOPPOVA MAŠINERIJA

Ova je momčad donijela Dortmundu naslov prije šest godina: Perišić, Kuba, Lew i legenda na golu (GRAFIKA)

Germanijak.hr
07. 09. 2018 - 20:48
0
Shares

Sjećate li se slavnih dana Borussije Dortmund u ne tako davnoj prošlosti? Žuto-crni predvođeni Jurgenom Kloppom tada su 2012. godine osvojili dvostruku krunu u Njemačkoj, a mi smo vas odlučili podsjetiti kako je to izgledalo. Prikazana momčad je ona koja je igrala u utakmici protiv imenjaka iz Monchengladbacha kojom su osigurali titulu u prvenstvu, a dijelom jer je u toj postavi i Ivan Perišić, sada ponajveća zvijezda Intera i hrvatske fudbalske reprezentacije.

Gdje su sada? Za Kloppa znamo, opet radi fantastičan posao s Liverpoolom, opet je izgubio finale Lige prvaka, ali i dalje je jedan od najboljih trenera na svijetu bez ikakve dileme. Prisjetit ćemo se kratko svakog od igrača koji su osigurali titulu.

Branio je naravno Roman Weidenfeller, legenda Dortmunda koja se nedavno oprostila od fudbala i treba odraditi još samo oproštajnu utakmicu na kojoj će sigurno biti sjajna atmosfera. U Dortmundu je bio 16 dugih godina i postao miljenik navijača.

Lijevi bek bio je Marcel Schmelzer koji je i trenutno u klubu, nosio je i kapitensku traku i također pomalo ulazi u legendu kluba u kojem je proveo cijelu seniorsku karijeru. Na drugoj strani Lukas Piszcek koji je također još u klubu i skupio je preko 200 nastupa od 2012. godine otkako je stigao iz Herthe. Također ide prema ulasku u legendu kluba koji jako cijeni odane fudbalere.

Ipak, stoperi više nisu tu, Mats Hummels bio je jedan od 'onih' koji su otišli u Bayern i tako zabili nož u leđa Dortmundu, a tamo je stasao u jednog od najboljih stopera svijeta. Standardni je član Elfa, ali ova ga je momčad lansirala u orbitu. Pokraj njega bio je Srbin Neven Subotić koji je prošle sezone otišao iz kluba i pojačao francuski St. Etienne te je on jedan od igrača čija karijera nije krenula u strelovit rast iako mu je 'tek' 29 godina.

Kapetan je tada bio Sebastian Kehl, još jedna velika legenda koja je u klubu provela 13 godina i tamo se penzionisala. Zadnji vezni tada je već bio iskusni 32-godišjak koji je komandirao sredinom, a kraj njega je bila današnja zvijezda Manchester Citya. Ilkay Gundogan stigao je te sezone iz Nurnberga i bio sjajan mladi talent, a danas je u jednoj od najboljih momčadi svijeta gdje je otišao 2016. godine.

Ispred njih glavni kreator bio je Shinji Kagawa, motorični Japanac koji je nakon te sezone napravio transfer karijere i otišao u Manchester United, ali već se dvije godine nakon toga vratio u Dortmund gdje je i danas jedan od najboljih igrača. Ne bi se čudili da i on završi barem svoj europski dio karijere u Dortmundu.

Na krilima su u toj ključnoj utakmici bili naš Ivan Perišić i popularni Kuba Blaszczykowski. Za Perišića znamo, razvio se u jedno od najboljih lijevih krila na svijetu, glavni je igrač reprezentacije i Intera, a svaki ga prijelazni rok traži puno velikana. U Dortmundu se ipak nje do kraja afirmirao, to je napravio u Wolfsburgu koji ga je prodao u Serie A. Kuba je ljubimac navijača koji je klub napustio 2016. nakon skoro deset godina, posuđen je Fiorentini, a zatim prodan Wolfsburgu. Iako ima tek 32 godine, daleko je od najboljih dana.

I naravno špica je Robert Lewandowski koji se u Dortmundu izgradio u ponajboljeg  'čistog' napadača na svijetu, a danas je vođa Poljske i Bayerna u koji je otišao 2014. i zabio 'nož u srce' svim navijačima kluba. Pogledajte u grafici kako je to izgledalo:

bvb2

(Sport.ba/Germanijak.hr)

Učitaj još novosti