05. 09. 2018 - 18:01
"Vratila se Crvena zvezda, pobjednik najgoreg europskog finala...
907
Shares

SVJETSKI MEDIJI

"Vratila se Crvena zvezda, pobjednik najgoreg europskog finala ikad"

05. 09. 2018 - 18:01
0
Shares

Veliki prostor u europskim medijima dobio je povratak Crvene zvezde među europsku elitu. Prvak kontinenta iz 1991. prvi put se plasirao u skupinu Lige prvaka.

Ugledni engleski Guardian tim povodom donosi veliki tekst pod naslovom "Crvena zvezda Beograd vraća svoje mjesto među velikim europskim dečkima", u kojem piše:

"Crvena zvezda Beograd. Ime koje odzvanja s nostalgičnim prizvukom. Poslije 26 godina prvak Srbije konačno se vraća u grupnu fazu Lige prvaka, gdje su s Liverpoolom, PSG-om i Napolijem. Posljednji put su igrali skupinu elitnog europskog natjecanja 1992. godine, prve godine s novim - ne i sadašnjim - formatom LP-a."

zvezda

Podsjeća se zašto je Zvezda tada domaće utakmice morala igrati u gostima: "Sankcije kao posljedica krvavog balkanskog sukoba značile su da će klub igrati domaće mečeve izvan tadašnje Jugoslavije. Poraz od Anderlechta u uzbudljivoj utakmici s pet golova momčad Siniše Mihajlovića i Darka Pančeva ostavio je u grupi iza Sampdorije, koja je prošla u finale, gdje je izgubila od Barcelone."

Slijedio je pad: "Nastavak sukoba značio je da će godinu dana nakon što je postala drugi klub iza Željezne zavjese koji je osvojio europski naslov - poslije Steaue iz Bukurešta 1986. godine - Crvena zvezda naći usred pustoši."

zvezda

Prije pustoši uživala je u obilju na krovu Europe, do kojeg je došla užasnom utakmicom za trofej, podsjeća Guardian: "Crvenu zvezdu ne brine što je finale Kupa prvaka koji je osvojila, prema konsenzusu bilo najgore svih vremena. Paralizirana strahom od poraza, odigrala je dosadan remi bez golova protiv jednako opreznog Marseillea na stadionu Sveti Nikola u Bariju, da bi potom pobijedila na penale.

Robert Prosinečki, Hrvat kog će se navijači Portsmoutha rado sjetiti, zabio je iz prvog penala za Zvezdu, koja je potom realizirala svih pet. Promašaj Manuela Amorosa osigurao je da trofej otputuje na Marakanu, stadion Crvene zvezde."

zvezda3

Citira se Siniša Mihajlović: "Bilo je to najdosadnije finale Kupa prvaka u povijesti. Da smo pristupili utakmici napadački, vjerojatno bismo izgubili. Ne zato što je Olimpique bio bolji od nas, nego zato što su njihovi igrači navikli na tako velike mečeve. Mi smo imali ekipu sastavljenu od djece."

Ali, podsjeća Guardian, "momčad u kojoj su igrala djeca nije pokazala takav oprez kada je na putu do finala u velikom stilu eliminirala Grasshoppers, Rangers, Dynamo Dresden i Bayern."

Nakon podsjećanja na slavnu prošlost, "četvrt stoljeća kasnije Zvezda je u vrhu europskog nogometa, rame uz rame s uzvišenim društvom. Zvezda je ove godine do grupne faze došla na teži način".

Eliminirala je letonski Spartaks, pa je uklonila i litvansku Suduvu, prije nego što je u ekstremno teškom dvoboju izbacila slovačkog prvaka Spartaka iz Trnave, čime je izborila playoff sa Salzburgom.

Guardian ovako opisuje trijumf protiv Red Bulla: "Zvezda je poput crkvenog miša u usporedbi s financijskim gigantom, klubom koji je podigla kompanija s ogromnim novcem i protiv kojeg se susrela s dva gola zaostatka, na ivici ispadanja u Ligu Europe.

I pored svog novca koji je upumpan u klub, ovo je za Austrijance bio sedmi uzastopni neuspjeh u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Poetska je pravda što su poraženi od kluba koji su komunisti osnovali 1945. godine kako bi pomogli siromašnima, što je simbolika koja ne može promaknuti", pišu Englezi.

zvezda1

U tekstu se navodi da su današnji navijači Zvezde drugačiji i podsjeća se da su "srpski huligani među najstrašnijima u Europi, a neki od Delija ponosno tvrde da su najgori od najgorih".

zvezda

Citiraju jednog od njih: "Nogomet je bio prostor da se ljudi pobune protiv komunizma u Jugoslaviji. Najveći broj navijača Crvene zvezde su već bili nacionalistički orijentirani. Mi smo krajem sedamdesetih uzeli koreografije iz Italije i huliganizam iz Engleske i to smo pomiješali kako bismo stvorili svoj stil nogometnog antikomunizma. Huliganizam je postao način da pokažemo da smo slobodni, da pokažemo otpor komunističkom režimu".

Guardian podsjeća da su nakon pada tog režima navijači Zvezde pokazali svoju crnu stranu, predvođeni ratnim zločincem i njihovim vođom: "U travnju '92. na utakmici s Partizanom, zloglasni ratni gospodar Arkan i njegove ubojice likovali su izložbom prometnih znakova s imenima hrvatskih gradova koje je okupirala srpska vojska."

Pad komunizma nije pomogao ni boljoj posjeti na Zvezdinu stadionu, ističe engleski list: "Komunistički režim odavno je propao, ali pada i podrška Zvezdi. Iako je pobijedila u svih pet prvih utakmica ove sezone srpske Super lige, najveća posjeta bila joj je 7612 gledatelja."

Ipak, zaključuje da će "interes očekivano eksplodirati kada dođu Liverpool, Napoli i PSG, a stadion Rajko Mitić bit će ispunjen do posljednjeg mjesta, podsjećajući na slavne europske godine."

(Sport.ba/Index.hr)

Učitaj još novosti