12. 11. 2018 - 16:35
Harao je Italijom i Otokom, bio šesti igrač svijeta, a nećete...
907
Shares
Harao je Italijom i Otokom, bio šesti igrač svijeta, a nećete vjerovati čime se sada bavi

FAUSTINO ASPRILLA

Harao je Italijom i Otokom, bio šesti igrač svijeta, a nećete vjerovati čime se sada bavi

Sport.ba
12. 11. 2018 - 16:35
0
Shares

Ljubitelji "nekih drugih vremena" fudbala se sigurno sjećaju Kolumbijca Faustina Asprille, sada već legendarnog igrača Parme i Newcastlea. Faustino Hernán "Tino" Asprilla Hinestroza je igrač čija je karijera trajala od 1988. do 2004. godine, a u kojoj je nosio dresove devet timova, ali i reprezentacije svoje zemlje. Počeo je u Cucuta Deportivo, a eksploziju je doživio u dresu Atletico Nacionala u periodu od 1989. do 1992. godine, kada je dao 32 gola - što mu je donijelo ugovor sa Parmom, ekipom koja je bila gigant italijanskog fudbala.

faustino-asprilla

U Italiji se zadržao četiri sezone, nakon čega je otišao u Newcastle. Iako nikada nije bio toliko efektivan strijelac, svojom brzinom, kreativnošću, odmjerenim pasom i mogućnostima kreiranja šansi za saigrače - Asprilla je bio nezamjenjiv član svih timova u kojima je igrao. Osim fudbalskih vještina - Asprilla je bio jako temperamentan čovjek, sa kontroverzama na i van terena. Dok je nastupao za Parmu proglašen je šestim najboljim fudbalerom svijeta.

3

Poslije dvije sezone u Newcastleu - Asprilla se vratio u Parmu, a onda su krenule fudbalske putešestvije u Južnoj Americi. Palmeiras, Fluminense, Atlante, Atletico Nacional, Universidad de Chile, Estudiantes La Plata i Cortulua su timovi za koje je igrao do 2004. godine kada je okončao karijeru. U svojoj zemlji ne nakon toga pokrenuo biznis gdje se bavio proizvodnjom prezervativa. Njegov brand se zove Tino - što je bio i njegov nadimak, a u izjavi za LA FM kazao je da je to uradio zarad prevencije neželjene trudnoće kod tinejdžerki i tinejdžera. Tino prezervativi dolazili su u raznim oblicima i okusima, a prema pisanju The Suna - najprodavaniji je bio onaj s okusom guave.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti