25. 08. 2018 - 23:41
Bio je beskućnik, žrtva terora, rasizma i fake newsa, a danas...
907
Shares
Bio je beskućnik, žrtva terora, rasizma i fake newsa, a danas nema klub

EMMANUEL EMENIKE

Bio je beskućnik, žrtva terora, rasizma i fake newsa, a danas nema klub

Index.hr
25. 08. 2018 - 23:41
0
Shares

Iako mu je tek 31 godina nigerijski napadač Emmanuel Emenike, kojeg je Olympiakos otpustio ovog ljeta, već je proživio dovoljno za nekoliko života.

Dok neki u njegovim godinama tek ozbiljno kreću u život, bivši igrač Karakbukspora, Fenerbahčea, West Hama i grčkog velikana mogao bi bez previše grižnje savjesti odesliti na neki pusti otok i nadati se da će ostatak života provesti u kakvom-takvom miru. Očito je i krenuo o tom smjeru budući da se ovih dana oženio Iheomom Nnadi, nigerijskom Miss iz 2014. godine. Sretni Emenike je na društvenim mrežama objavio zaruke da bi po svjetskim portalima prije dva tjedna osvanula vijest kako je spomenutom misicom zamijenio onu iz 2013. godine s kojom je do sad živio.

Raspisali su se mediji oovg ljeta o tom slučaju, čak su i promašili godine navodeći da se radi o Miss Nigerije iz 2017. i 2018. godine. Emenike je preko noći postao zvijezda društvenih mreža budući da su svi dijelili objave o njegovom "duplom pasu" da bi tek nakon desetak dana cijela priča bila demantirana. Emenike, naime, nije uopće bio u vezi s Miss Nigerije iz 2013. godine nit ju je poznavao, već je život planirao isključivo s Iheomom Nnadi. Emenike je potom i sam demantirao priči budući da je navikao na kritike i probleme u karijeri, od kojih mu je ovaj sigurno bio najmanji.

 

Countdown to forever with my special.

A post shared by Emmanuel Emenike (@emenike_9) on

Nigerijac je u životu, naime, jedva preživio prometnu nesreću kao dijete. Onda je bio beskućnik i spavao je na podu restorana u kojem je radio. Potom su ga optužili da ima lažnu putovnicu, bio je u zatvoru zbog navodnog namještanja utakmica, bio je u autobusu koji je napao terorist, a u jednom trenutku i meta rasističkih napada.

Kao tinejdžer nije želio ostvariti očev san da postane biznismen pa je pobjegao iz Lagosa u Južnu Afriku. Želio je postati nogometaš i igrao je za lokalni klub te je skupljao novac da plati nekoga da mu napravi video kojim bi se prodao u neki jači klub. Radio je u restoranu i živio kao beskućnik te je spavao na kuhinjskom podu. Skupio je novac i uspio se 2007. godine prodati u Mpumalanga Black Acese da bi godinu kasnije došao do FC Cape Towna u kojem je zarađivao 40 eura mjesečno i u kojem je bio najbolji strijelac druge južnoafričke lige.

 

????????

A post shared by Emmanuel Emenike (@emenike_9) on

Karijera se polako razvijala u pravom smjeru i Emenikea je ubrzo spazio turski Karabukspor i 2009. godine ga kupio za 300.000 eura. No, 22-godišnji Emenike nije mogao ni u snu znati da će mu taj transfer, koliko god mu osigurao novca, usmjeriti karijeru u nekom čudnom smjeru. U dvije sezone u Karabuksporu Emenike je zabio 30 golova i bilo je jasno da će u ljeto 2011. godine otići u neki veći klub.

U veljači te godine debitirao je za nigerijsku reprezentaciju, no preko noći je u Turskoj dospio u prvi plan nakon što su neki mediji objavili priču da Emenike uopće nema 24 nego 31 godinu te da je cijelo vrijeme varao Karabukspor i cijelu Tursku. Pokrenuta je hajka na sirotog Nigerijca koji je uspio dokazati da zaista ima 24 godine nakon čega su mu se turske novine javno ispričale.

Nije se ni stišala prašina oko tog slučaja, a Emenike je ponovno bio u centru skandala. Zbog kojeg je ovaj put završio i u zatvoru. Karabukspor je u zadnjem kolu sezone 2010./2011. igrao kod kuće protiv Fenerbahčea koji se borio za naslov. Nigerijac je propustio utakmicu zbog ozljede, a Fener je slavio 1:0 i osvojio naslov. Ne bi to bilo ništa sumnjivo da dva tjedna nakon utakmice Fenerbahče nije objavio da kupuje Emenikea za devet milijuna eura. Turske vlasti zaključile su da je Emenike namjerno propustio utakmicu zadnjeg kola kako bi oslabio svoju momčad i omogućio Fenerbahčeu, svojem budućem klubu, naslov prvaka te izravni plasman u Ligu prvaka.

Iako su šokirani Emenike i Karabukspor sudu predočili liječničke nalaze na kojima se jasno vidi da je njihov igrač bio ozlijeđen, Emenike je završio u istražnom zatvoru u kojem je proveo četiri dana.

"To je bilo najstrašnije iskustvo u mojem životu. Nikada nisam napravio jedan krivi korak i napravio ništa loše i onda u zatvoru završim zbog ovakve gluposti. Bilo je užasno. Bojao sam se za svoj život, a tretirali su me kao pravog kriminalca. Živio sam samo na kruhu i vodi. Bila je to noćna mora iz koje se nikad nisam probudio", rekao je Emenike.

Fenerbahče nije želio imati posla s igračem koji ima problema sa zakonom, pa Emenike za novi klub nije odigrao ni minute. Tri tjedna kasnije Turci su ga poslali na posudbu u Spartaku gdje se Emenike nadao započeti novu, čistu stranicu u karijeri. I sve je dobro krenulo. U prvih 14 nastupa zabio je devet golova i taman se dobro snašao u novoj sredini kad je došao gradski derbi s Dinamom. Emenikea su rasistički vrijeđali protivnički navijači, a on im je uzvratio uzdignutim prstom. Spartak je utakmicu dobio 3:1, a Nigerijac je dao gol da bi ga ruski nogometni savez kaznio sa 17.000 dolara zbog vrijeđanja navijača. Predsjednik saveza poručio je da je kazna poštena i adekvatna.

Do kraja sezone zabio je još tri gola i Fenerbahče ga je vratio s posudbe i priključio prvoj momčadi. U šampionsku sezonu 2013./2014. Emenike je ugradio 12 svojih golova i postao omiljen u Feneru. No, ništa što je lijepo u njegovom životu ne traje dugo ili barem dobro ne završi pa tako nije ni ova epizoda. 

Dok je putovao sa suigračima u zračnu luku u Trabzonu nakon utakmice s Trabzonsporom, njihv autobus bio je meta strašnog napada.

"Razgovarao sam s bratom na mobitel kad sam začuo veliku buku. Autobus se zanio u stranu i onda stao. Svi su počeli vikati, a mi smo istrčali iz busa. Tek tad su nam rekli da je netko upucao vozača. Njegovo tijelo je tamo beživotno ležalo, prestrašno", prisjetio se Emenike koji više nije želio biti u Turskoj.

Fenerbahče ga je poslao na još jednu posudbu, ovaj put i mirni Al-Ain. Tamo se baš nije naigrao te se vratio u Fener, ali se u siječnju 2016. vratio i onda otišao na posudbu u West Ham. U Premiershipu, koji mu je uvijek bio san, odigrao je 16 utakmica i zabio dva gola, ali West Ham ga nije želio otkupiti i Nigerijac se još jednom vratio u Istanbul. Fenerbahče ga se napokon riješio u ljeto 2017. kad ga je za 2,5 milijuna eura kupio Olympiakos.

No, Emenike se konstantno žalio da se ne osjeća sigurno u svojem domu, da je kvart nesiguran i da samo čeka kad će ga netko napasti. Grčki velikan nije imao živaca za to pa mu je zabranio treniranje s prvom momčadi jer je zaključio da Nigerijac na taj način protestira protiv male plaće u klubu (!!!), iako je uredno potpisao ugovor. Grci su ga se također željeli riješiti i to su uspjeli u zimi ove godine kad su ga i oni poslali na posudbu, ovaj put u Las Palmas.

Zapušteni Emenike na Kanare je doveo cijelu obitelj i prijatelje, a na prvi trening je došao s puno previše kilograma. Šokirani Španjolci navodno su mu naredili da ide u teretanu i dovede se hitno u red, no Emenike bi se uredno digao u pola treninga i rekao osobnom treneru da je umoran i da mu se ne da. Navečer bi s obitelji i prijateljima išao na večere po najboljim restoranima u gradu i uredno sve objavljivao na Instagramu. U polusezoni u Las Palmasu nije odigrao nijednu minuti i ovog ljeta se vratio u Olympiakos.

 

????????mood vibe @ruffcoinnwaba

A post shared by Emmanuel Emenike (@emenike_9) on

Samo formalno, po stvari, budući da su Grci s nijme raskinuli ugovor i Emenike je danas slobodan igrač. Netko može dobiti solidnog napadača potpuno besplatno, ali ne bi bilo loše da prvo nabavi nekog vrača koji će s njega i kluba skinuti uroke koje Emenike nosi sa sobom...

Učitaj još novosti