24. 08. 2018 - 17:02
Upoznajte najveću senzaciju evropskih kvalifikacija
907
Shares
Upoznajte najveću senzaciju evropskih kvalifikacija

F91 DUDALENGE

Upoznajte najveću senzaciju evropskih kvalifikacija

mozzartsport.com
24. 08. 2018 - 17:02
0
Shares

Za ovaj klub znate jedino ako ste pravi zaluđenik za manjim fudbalskim ligama ili strastveni kladilac. Ili možda samo ljubitelj Lige Evrope koji gleda sve utakmice. 

Šampion Luksemburga F91 Diddeleng je prošle sezone 14. put postao prvak svoje zemlje od 2000. godine. Do sada je najčešće dolazio do drugog ili trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali je posle sinoćnjeg trijumfa od 2:0 nad rumunskim šampionom Clujom, dospio na korak od istorijskog plasmana u grupnu fazu drugog po jačini međunarodnog takmičenja.

dudalenge

Šta se krije iza fudbalske senzacije koja stiže iz države od samo 600.000 stanovnika?

Pa, prije svega ogroman igrački kadar od čak 33 fudbalera. Među njima je i jedan Tuzlak, Sanel Ibrahimović, bivši igrač Slobode, a i jedan Srbin, iskusni štoper Milan Biševac (35) koji je sinoć sjedio na klupi za rezerve. Diddeleng je klub sa njemačkim šmekom, a uz klupskog doktora Kramera tu je i trener Dino Topemeler (37), sin legendarnog Klausa Topmelera, koji je sa Bayerom iz Leverkusena svojevremeno pregazio Zvezdu u revanšu kvalifikacija za Ligu šampiona (3.0) početkom ovoga vijeka.

sanel

Hoće li uspjeti da naprave novu senzaciju?

Luksemburžani su u kvalifikacijama već pokazali kvalitet tako što su izbacili Legiju iz Varshave. Ne tako davne 2012. godine pobijedili su i u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Zvezdinog rivala Salzburg sa 2:0.

I to je sam po sebi bio veliki uspjeh, ako znamo da je Diddeleng oduvek po kvalitetu bio negdje u rangu nekih njemačkih i francuskih trećeligaša.
"Neki od klubova iz Luksemburga bi mogli da igraju maksimum u njemačkoj trećoj ligi, ostali su u rangu regionalne", izjavio je Topmeler u intervjuu pre dvije godine.  

Za Diddeleng, međutim, ni taj podatak nije bio problem. Vrijedno su radili, pojačavali se i sada su na pragu Lige Evrope i jedne od najvećih fudbalskih senzacija u istoriji. Jer, nikada nijedan klub iz Luksemburga nije igrao grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

(Sport.ba/Mozzartsport.com)

Učitaj još novosti