20. 08. 2018 - 08:31
TAKO SE TO RADI: U dvije godine zaradili 500 milijuna eura, a...
907
Shares
TAKO SE TO RADI: U dvije godine zaradili 500 milijuna eura, a ovog ljeta doveli cijeli tim supertalentiranih klinaca

AC MONACO

TAKO SE TO RADI: U dvije godine zaradili 500 milijuna eura, a ovog ljeta doveli cijeli tim supertalentiranih klinaca

Sport.ba/Germanijak.hr
20. 08. 2018 - 08:31
0
Shares

Monaco je uistinu prava tvornica sjajnih nogometaša, a to je vidljivo i po izlaznim transferima koje momčad iz Kneževine generira svake godine. Posebno je to bilo vidljivo u posljednje dvije godine kada je Monaco prodao igrače u vrijednosti nevjerojatnih 516 milijuna eura.

Najveći dio od kolača vrijednog pola milijarde eura otpao je Kyliana Mbappea kojeg je PSG uzeo za 135 milijuna eura, ali bilo je tu još puno sjajnih transfera. Veliki novac svojoj sada već bivšoj momčadi donijeli su Thomas Lemar (Atletico, 70 milijuna), Benjamin Mendy (Manchester City, 57,5 milijuna), Bernardo Silva (Manchester City, 50 milijuna), Fabinho (Liverpool, 45 milijuna), Tiemoue Bakayoko (Chelsea, 40 milijuna), a bilo je još šest transfera vrijednih najmanje 10 milijuna eura te još 7 milijunskih.

61398487-fabinho-kylian-mbappe

Usprkos svim tim odlascima Monaco je i dalje u vrhu francuskog nogometa. Nisu baš prava prijetnja PSG-u, ali definitivno su u statusu prve pratilje (pre)bogatim Parižanima. Uostalom, to su potvrdili i lanjskim drugim mjestom u Ligue 1.

monaco

Razlog zadržavanju kvalitete je pametna kupovina. U Monaco je u ove dvije godine došlo dosta zanimljivih igrača, većinom mlađih od kojih se očekuje dodatni napredak te zarada u budućnosti, tu se prije svih misli na Yurija Telemansa, Alekdandra Golovina, Pelea, Jean-Eudes Aholoua, a iako ni oni nisu stari, mi smo se posvetili nešto nepoznatijim klincima koji 'rastu' u Kneževini. Naime, ovog ljeta Monaco je doveo gotovo cijelu jednu momčad sastavljenu od mladih igrača koji do sada nisu bili poznati široj javnosti, a koje su u Kneževini prepoznali kao nositelje velikog talenta.

golovin

Veliku pažnju ovog je ljeta privukao dolazak Willema Geubbelsa, lijevokrilnog napadača kojeg je Monaco Lyonu platio 20 milijuna eura učinivši ga tako drugim najskupljim 16-godišnjakom u povijesti nogometa. Geubbels je označen kao jedan od najvećih talenata francuskog nogometa, trenutno igra za U18 reprezentaciju Francuske, a na otvaranju sezone bio je na klupi momčadi iz Kneževine pa očekujemo njegov skori debut u prvoj momčadi.

willem-geubbels

U prvoj momčadi već je debitirao Samuel Grandsir, najstariji u ovom društvu. Ovaj 22-godišnjak, inače član U21 reprezentacije Francuske, je za 3 milijuna eura došao iz Monaca što bi mogla pokazati kao jedna od najvećih 'krađa' ovog ljeta jer je Grandsir u svojem prvom nastupu upisao asistenciju te pokazao da bi mogao imati veliku minutažu ove sezone.

samuel-grandsir-at-as-monaco-12077-34

Na otvaranju sezone igrali su i Ronael-Pierre Gabriel, još jedan U21 reprezentativac Francuske koji je za 6 milijuna eura došao iz Saint-Etiennea te Sofiane Diop, U18 reprezentativac Francuske koji je besplatno došao iz Rennesa. Iz Rennesa je besplatno došao još jedan U18 reprezentativac, Wilson Isidor, koji još uvijek nije zaigrao za Monaco, ali treba istaknuti kako je on zabio 4 gola u 6 nastupa za ovu selekciju. U krugu momčadi je i Jonathan Panzo, U18 reprezentativac Engleske kojeg je Monaco za 3 milijuna eura doveo iz Chelseaja.

diop

Ovih šest mladića ukupno je plaćeno 29 milijuna eura, a njima je Monaco pridodao još tri mladića iz svoje omladinske škole – tu su sjajni 18-godišnji napadač Moussa Sylla, koji je lani odlično igrao u Ligi prvaka za mlade; 20-godišnji veznjak Romain Favre te jako talentirani 17-godišnji stoper Benoit Badiashile.

2

Svih ovih 9 igrača trebali bi ostati u konkurenciji prve momčadi tijekom cijele sezone. Tek bi možda Favre mogao na neku posudbu, a mi smo, da bi došli do kompletne momčadi 'klinaca' za ovu priliku posegnuli za dva igrača koji su došli nešto ranije – to su Pietro Pellegrini, jedini igrač čiji je transfer kada je imao 16 godina (sada je došao do 17) bio skuplji od Guebbelsovog. Ovog Talijana je Monaco ove zime Genovi platio 21 milijun eura. Tu je i Loic Badiashile, Benoitov 20-godišnji brat, koji nam pokriva poziciju jedinice.

Učitaj još novosti