13. 08. 2018 - 14:48
IGRAO ZA BAYERN, A SADA GA VIŠE NEMA: Napustio nas je slavni...
907
Shares
IGRAO ZA BAYERN, A SADA GA VIŠE NEMA: Napustio nas je slavni nogometaš

OSVAJAČ OLIMPIJSKE MEDALJE

IGRAO ZA BAYERN, A SADA GA VIŠE NEMA: Napustio nas je slavni nogometaš

Sport.ba
13. 08. 2018 - 14:48
0
Shares

Legendarni nogometaš Hajduka i osvajač zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960. godine Zvonko Bego preminuo je u ponedjeljak ujutro u Krapinskim Toplicama nakon kratke bolesti u dobi od 77 godina. Bego je rođen u Splitu 19. prosinca 1940. godine. Bio je lijevokrilni napadač i jugoslavenski nogometni reprezentativac.

bego

Rano je ušao i u Hajdukovu seniorsku momčad, još kao 16-godišnjak na Kup utakmici u Zagrebu protiv Lokomotive. Od 1957. pa do 1967. godine, kada je napustio Split, Bego je za Hajduk odigrao 375 utakmica i postigao 173 gola. Za A reprezentaciju Jugoslavije Zvonko Bego nastupio je 6 puta i postigao 2 zgoditka. U dresu sa državnim grbom debitirao je u Zagrebu 19. studenog 1961. godine u prijateljskoj utakmici protiv Austrije (2:1), a od državne se izabrane vrste oprostio u Tel Avivu 14. prosinca 1961. godine u prijateljskoj utakmici protiv Izraela (2:0).

bego2

Potom je u Njemačkoj nastupao za Bayern iz Muenchena, zatim u nizozemskom Twenteu, pa u Bayeru iz Leverkusena, u Austriji iz Salzburga, da bi se vratio kući 1971. godine. Po povratku u Hrvatsku 1971. godine pojačava Junak iz Sinja, a igračku karijeru završava u Uskoku iz Klisa. U razdoblju kad je splitski klub doživljavao najteže godine od osnutka i kad je prijetnja ispadanja u niži rang natjecanja nekoliko godina visjela nad glavama Hajdukovih igrača, Zvonko Bego je u nekoliko navrata dobijao ponude ondašnjih vodećih jugoslavenskih klubova za prelazak u njihove redove.

bego3

Najuporniji bio je beogradski Partizan, međutim, ljubav prema Hajduku i rodnom Splitu bila je Zvonku Begi, kao i ostaloj braći, važnija od svih milijuna. Tek kada se Hajduk rezultatski oporavio i došao na prag osvajanja prvog kupa u povijesti, Zvonko Bego je otišao nogometnim trbuhom za kruhom. Ali ne u konkurentski klub, već u inozemstvo. Nosilac je Zlatne Hajdukove kapetanske trake.

bego1

(Sport.ba)

 

Učitaj još novosti