11. 08. 2018 - 08:04
TITOV BLISKI SARADNIK KONAČNO RIJEŠIO MISTERIJU: Ovo je prava...
907
Shares
TITOV BLISKI SARADNIK KONAČNO RIJEŠIO MISTERIJU: Ovo je prava istina o TUĐMANU I PARTIZANU!

TITOV BLISKI SARADNIK KONAČNO RIJEŠIO MISTERIJU: Ovo je prava istina o TUĐMANU I PARTIZANU!

Sport.ba
11. 08. 2018 - 08:04
0
Shares

Josip Manolić, šef policije u nekadašnjoj Jugoslaviji i bliski saradnik Josipa Broza Tita, govorio je u intervjuu za "Večernji list" o uticaju političara na klubove po završetku Drugog svjetskog rata. Odmah nakon rata jugoslovenski državni vrh želio je da ima određenu kontrolu kretanja u sportu, a prije svega u masovnom sportu kao što je fudbal.

"Zbog toga je Partija preko svojih kadrova bila prisutna u vrhunskom fudbalu i velikim klubovima kao što su bili Dinamo, Hajduk, Partizan, Crvena zvezda, Sarajevo, Željezničar..."

954995-regionalna-liga-partizan-crvena-zvezda-hajduk-dinamo-ff

Dakle, tajne službe bile su prisutne u velikim klubovima? "Da, UDBA (Uprava državne bezbjednosti, policija) u Crvenoj zvezdi, a KOS (Kontraobaveštajna služba, vojska) u Partizanu. Slično je bilo i u svim drugim republikama tadašnje Jugoslavije", rekao je Manolić.

sfrj-jugoslavija-mapa1-620x350

U to vrijeme došlo je i do pojave tzv. crnih fondova? "Da, dolazilo je do finansijskih malverzacija pri kupovini igrača, dolazilo je do nezdrave konkurencije i sukoba na toj liniji, otimanja igrača iz raznih klubova. Tako je Beara odveden iz Hajduka u Crvenu zvezdu. Najgore od svega bilo je što su u tome učestvovali politički kadrovi Saveza komunista Jugoslavije i kadrovi službi bezbjednosti. Tako je u jednom trenutku došlo, po ocjeni političkog vrha Jugoslavije, do eskalacije sukoba tih kadrova unutar Crvene zvezde i Partizana, pa je politički vrh odlučio to da presječe. Tako je preko generala Gošnjaka Tito instalirao u Partizan generala Tuđmana, da sredi situaciju i onemogući dalje konfrontacije kadrova KOS-a i UDBE, jednih u Partizanu, a drugih u Crvenoj zvezdi. Tuđman je taj zadatak uspješno odradio što mu je bio veliki plus u budućoj vojnoj karijeri", rekao je Manolić.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti