08. 08. 2018 - 18:27
Od picerije do fudbalskog genija: Nestvarna priča o čovjeku...
907
Shares
Od picerije do fudbalskog genija: Nestvarna priča o čovjeku koji bi jednim potezom mogao da uništi Junajtedovu sezonu

MINO RAJOLA

Od picerije do fudbalskog genija: Nestvarna priča o čovjeku koji bi jednim potezom mogao da uništi Junajtedovu sezonu

Telegraf.rs
08. 08. 2018 - 18:27
0
Shares

Fudbalski svijet drma vijest da je Pol Pogba (Paul Pogba) nezadovoljan u Mančester junajtedu i da želi da igra za Barcelonu sljedeće sezone. I to samo dan prije završetka prelaznog roka u Engleskoj.

Francuz je navodno nesretan na Old Trafordu i ne želi da sarađuje sa Žozeom Murinjom (Jose Mourinho), međutim, neke informacije kažu da iza svega stoji Mino Rajola (Mino Raiola). Najmoćniji fudbalski agent je navodno izdejstvovao 20 miliona eura po sezoni u Barceloni za Pogbu, koji u Junajtedu ima ''samo'' 13. Ako do transfera dođe, Rajola će biti agent koji bi mogao da uništi Junajtedovu sezonu i prije nego što ona počne. 

Jer, Murinjo trenutno nema zamjenu za Pogbu ni na tržištu. Vrijeme curi, malo ga je ostalo za kvalitetan transfer, a ne smijemo zaboraviti da Portugalac od Pogbe dosta očekuje ove sezone. Pogotovo što je Francuz ljetos sa reprezentacijom postao svjetski šampion.

Činjenično stanje je da se u cijeloj toj priči praktično ne pitaju ni Pogba ni Junajted, kao ni Barcelona, već samo jedan čovjek. Čovjek koji je od rada u piceriji došao do statusa fudbalskog genija - Mino Rajola.

mino-raiola-out-and-about-milan-italy-27-nov-2015

Agent koji je već kao srednjoškolac uplivao u fudbalske vode u Holandiji, gdje se 1968. godine preselio sa roditeljima iz Italije. Imao je samo godinu dana kada je stigao u Harlem gdje mu je otac batalio posao automehaničara i otvorio piceriju. Ni slutio nije da će mu sin odatle započeti strmoglavi uspjeh.

Svakog petka uvečer sto u njegovoj piceriji bio je rezervisan za predsjednika fudbalskog kluba Harlem gdje je Rajola pomalo bivstvovao u momentima dok se školovao. Poznanstvo sa predsjednikom davalo mu je za pravo da razgovaraju o fudbalu gdje je 19-godišnji Raiola davao neke odlične prijedloge za klub. Toliko dobre da mu je ponuđen posao sportskog direktora. 

raiola-1

Međutim, zbog sukoba sa jednim članom uprave nije se dugo zadržao u Harlemu. Po napuštanju posla oprobao se u agenciji ''Sport Promotion'' koja je u to vrijeme držala pod svoje nekoliko poznatih fudbalskih imena. Nakon što se upoznao sa, ispostavit će se kasnije, svojim životnim putem Rajola je zaradio prvi novac. Agencija je imala udjela u odlasku Denisa Bergampa (Dennis Bergkamp) i Vima Jonka (Wim Jonk) u Inter iz Milana, a ''parče torte'' bilo je rezervisano i za Rajolu. Na račun se slilo oko 14 milona eura.

inter-bergkamp

Rajola je još neko vrijeme bio član ove agencije, prodao nekolicinu fudbalera, dok nije odlučio da samostalno započne posao. Osnovao je ''Intermeco'', prvu od svoje tri firme. A prvi samostalan posao mu je bio nevjerovatan. Prodao je Pavela Nedveda Laciju 1996. godine za nešto više od 1.6 miliona eura, da bi o vezisti vodio računa i kada je za 34 miliona eura prešao kasnije prešao u Juventus. 

nedved-i-ibrahimovic1

Ubrzo se grupisao na tri kluba - Ajaks, Milan i Pari Sen Žermen gdje je godinama unazad prodavao fudbalere kao što su Maksvel (Maxwell), Mido, Robinjo (Robinho), Van Bomel (Mark Van Bommel), Emanuelson i drugi. Ali niko mu nije donio toliko novca kao Zlatan Ibrahimović koji je i dalje ''zlatna koka''. Možemo reći i prijatelj, jer je Rajola imao veliki uticaj u karijeri švedskog napadača. 

maxwell

Ipak, njihov prvi kontakt je bio nevjerovatan. Dugo je Rajola pokušavao da dođe do Ibre, a kada ga je Šveđanin iskulirao i poslije Maksvelove molbe da se vide, Italijan mu je rekao ''da može da se ....''. Bez obzira na sve, Ibrahimović je pristao da se nađu u jednom hotelu u Amsterdamu. Stigao je u svom Ferrariju i Gucci odjelu, dok je za stolom sjedio normalno obučen čovjek sa farmerkama i majici na sebi.

- Da li je ovaj čovjek trebalo da bude agent - zapitao se tada Ibrahimović i nastavio: - A onda smo počeli da naručujemo. Nekoliko sušija sa avokadom i gamborima. Dovoljno da petorica pojedu. On je samo trpao u sebe, a zatim me je iznenadio statističkim podacima. Rajola se vrlo brzo bacio na posao i krenuo je ozbiljan razgovor. 

Zlatan+Ibrahimovic

- Kristijan Vijeri (Christian Vieri) je dao 24 gola na 27 utakmica. Filipo Inzagi (Filippo Inzaghi) 20 na 25 mečeva, David Trezege (David Trézéguet) 20 na 24 meča, a ti samo 5 na 25. Šta misliš, da li mogu da te prodam sa takvom statistikom - upitao je menadžer Ibrahimovića.

christian-vieri

Ko bi rekao da će taj razgovor praktično biti presudan što se tiče Ibrine karijere. Uspio je Rajola da ga ubijedi da ne juri za novcem nego za uspjehom. Da se uozbilji i da daje sve od sebe na treningu. Metodi ubijeđivanja su mu bili čudni, ali je uspio. Najprije ga je prodao u Juventus, zatim u Inter, Barcelonu, Milan, Pari Sen Žermen i Junajted, a gomila u banci je samo rasla. Na ovim transferima Ibrahimovića Italijan je zaradio oko 180 miliona eura.

balotelli-raiola

Ovaj 50 - godišnjak trenutno živi u Monte Karlu, odmah do kazina. Oženjen je i ima dvoje djece, a kako sam kaže čak 300 dana provede putujući do svojih fudbalera s kojima je non-stop na vezi. Više voli da ih gleda uživo nego preko TV-a. Govori sedam različitih jezika, a pored engleskog koji je naučio gledajući crtane filmove tu su još holandski, španski, francuski, njemački, portugalski i napolitaski. 

pogba-m

Međutim, ako Pogbu ovog ljeta odvede u Barcelonu, Rajolu će mnogi pamtiti po čovjeku koji je pokušao (možda na kraju i uspij) da uništi Junajted.

Učitaj još novosti