06. 08. 2018 - 09:01
Počinje EP u atletici: Bh. bacači kugle već danas u...
907
Shares
Počinje EP u atletici: Bh. bacači kugle već danas u kvalifikacijama, Tuka i Pezer najveće uzdanice

BERLIN

Počinje EP u atletici: Bh. bacači kugle već danas u kvalifikacijama, Tuka i Pezer najveće uzdanice

Sport.ba
06. 08. 2018 - 09:01
0
Shares

Atletičari Amel Tuka, Mesud Pezer, Hamza Alić, Kemal Mešić, Abedin Mujezinović i Dejan Mileusnić predstavljaće BiH na 24. Evropskom prvenstvu koje danas počinje u Berlinu, a svakako da su Tuka i Pezer glavne uzdanice u bh. taboru. Već prvog dana (od 17.35 sati) u kvalifikacijama će nastupiti bacači kugle Pezer, Alić i Mešić.

"Spreman sam za EP, u trening kampu u Švedskoj sam dobro trenirao sa svojom ekipom i trenerom, popravio sam tehniku. Prvi cilj mi je da uđem u finale, da budem među 12 najboljih bacača u Evropi, a najveći konkurenti za visok plasman su mi Poljak Mihalč Haratik, koji je bacao kuglu preko 22 metra, tu su i Tomaš Stanek, David Štrol, Stipe Žunić, Konrad Bukovicki...", rekao je raspoloženi Pezer.

pezer

Iskusni Alić je takođe istakao da mu je cilj da se plasira u finale i da se nada će i uspjeti. On je nedavno na Mediteranskim igrama pobijedio hicem od 20,43 metra ispred Žunića i Pezera.

hamza-alic-bar

Bacači koplja, među kojima je Mileusnić, 8. avgusta će nastupiti u kvalifikacijama, a dan kasnije kvalifikacije u trci na 800 metara očekuju Tuka i Mujezinović. Biće to prvi put da BiH ima dva predstavnika u trkačkim disciplinama. Mujezinoviću bronza s Mediteranskih igara daje dodatno samopouzdanje pred nastup u Berlinu.

dejan-mileusnic

"Kao i svaki atletičar, radujem se svakoj medalji bilo da je osvojena na velikom takmičenju ili na običnom mitingu. Odličje s Mediteranskih igara mi daje više samopouzdanja pred EP. Potrudiću se da prođem prvi krug, da izborim polufinale, a poslije ćemo vidjeti. U dobroj sam formi, ali biće jaka konkurencija i biće taktičke trke, tako da je teško prognozirati", rekao je Mujezinović.

Inače, u Berlinu nas očekuju nastupi vrhunskih atletičara i atletičarki, a među njima će biti i najveća uzdanica Hrvatske Sandra Perković, evropska, svjetska i olimpijska šampionka u bacanju diska.

sandra-perkovic

"Meni motiv nikada nisu bile protivnice, nego ja sama sebi, jer uvijek pronalazim motiva za dobar let preko 70 metara, tu je i rekord na europskim prvenstvima", rekla je Perkovićeva.

spanovic

Zlato u skoku udalj braniće Srpkinja Ivana Španović, koja je istakla da se sjeća trijumfa u Amsterdamu kao da je bio juče, a ne prije dvije godine, i da jedva čeka da počne takmičenje.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti