04. 08. 2018 - 20:18
Apsolutno iznenađujući transfer u F1: Ricciardo napustio Red...
907
Shares
Apsolutno iznenađujući transfer u F1: Ricciardo napustio Red Bull i potpisao za neočekivan tim

AUSTRALAC POJAČAO RENAULT

Apsolutno iznenađujući transfer u F1: Ricciardo napustio Red Bull i potpisao za neočekivan tim

Sport.ba
04. 08. 2018 - 20:18
0
Shares

Australski vozač Formule 1, Daniel Ricciardo odlučio je napustiti Red Bull na kraju sezone. Ricciardo se pridružio “Red Bull familiji” još prije 10 godina kao član juniorskog tima, a debitovao je 2011. na Velikoj nagradi Velike Britanije.

“U potpunosti pošutujemo Danielovu odluku da napusti tim. Želimo mu sve najbolje u budućnosti i željeli bismo mu se zahvaliti za sve što je uradio za naš tim u prethodne četiri godine”, rekli su iz Red Bull tima. U toku svoje karijere u Red Bullu 29 puta je bio na pobjedničkom postolju, a sedam puta na najvišoj stepenici.

ricciardo

Očekivalo se da bi Australac mogao pojačati Ferrari i zamijeniti vremešnog Kimi Raikkonena, ali do toga ipak neće doći. Danas nam stiže prava bomba: Ricciardo je potpisao za Renault!

Ovaj 29-godišnji vozač Red Bula proteklih godina je bio odličan i jedan od najboljih u šampionatu, pokazao je konstantu dobrih rezultata, što njegovim suvozačima s istim bolidom nije baš uspijevalo. Ricciardo je bio brži od svih njih, uključujući i Sebastiana Vettela kojeg je 2014. nadmašio za čak 71 bod.

renault

Svi koji prate F1 smatrali su da je Australac materijal za prvaka i da će jednog dana to sigurno i postati, ali se sad, kad je potpuno sazrio za stepenicu više, dogodio se neočekivani obrat zbog kojeg će mnogi posumnjati u to da će Ricciardo kad tad osvojiti titulu.

Pregovori između njega i Red Bulla oko novog ugovora nisu urodili plodom, iako je sve išlo u smjeru da će uspjeti postići dogovor i skupa s Maxom Verstappenom u idućim sezonama napasti Mercedes i Ferrari.

ferrari

No, ništa od toga, a kad je već objelodanjeno da će Ricciardo napustiti Red Bull kao najsigurnija opklada za novu destinaciju bio je Ferrari koji za 2019. godinu traži partnera Sebastianu Vettelu jer ne misle produžiti ugovor Kimiju Raikkonenu koji će uskoro zagaziti u 40. godinu života.

Međutim, ništa od Maranella - Ricciardo je potpisao dvogodišnji ugovor za Renault koji je krajem 2015. kupio Lotus i sa svojom tvorničkom momčadi se posljednje tri sezone natječe u Formuli 1. U 2018. su trenutno četvrti u poretku konstruktora s osvojena 82 boda, od čega je Nico Hulkenberg zaslužan za njih 52, a Carlos Sainz za 30.

daniel-ricciardo

Hulkenberg i Ricciardo će biti vozačka postava Renaulta iduće sezone, a predsjednik momčadi Jerome Stoll nakon potpisa s Ricciardom je izjavio kako je ovo početak njihove borbe za naslov.

"Renault se odlučio vratiti u Formulu 1 da se bori za naslove, a dovođenje Ricciarda je jedinstvena prilika koju nismo mogli propustiti", poručio je Stoll.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti