30. 07. 2018 - 09:28
NOVA ERA KOŠARKE Ukida se sat za mjerenje vremena, nema više...
907
Shares
NOVA ERA KOŠARKE Ukida se sat za mjerenje vremena, nema više dosadnih završnica

AMERIČKI SISTEM

NOVA ERA KOŠARKE Ukida se sat za mjerenje vremena, nema više dosadnih završnica

Sport.ba
30. 07. 2018 - 09:28
0
Shares

Amerikanci opet "nešto" testiraju. Počela je primjena novog pravila u košarci. Naime, košarka se više neće igrati do isteka 40. ii 48. minuta već do postignutog određenog broja koševa. Novim pravilom cilj je riješiti se dosadnih završnica.

ball

Sve je počelo od Nicka Ilama, profesora sa univerziteta Ball State. On je još 2007. godine došao na ideju da se pred kraj utakmice prestane mjeriti vrijeme, jer tako više ekipe ne bi zadržavale loptu i ne bi imale spoznaju koliko vremena im je ostalo.

Ispočetka Ilama niko nije podržavao. Jednostavno nije imalo smisla takvo nešto, pa je onda on tu ideju doradio. Stavio je na papir pravilo po kom kada se uđe u posljednje tri mintue NBA utakmice, ili četiri mintue NCAA košarke, prvi prvom prekidu (faulu, time-outu...) ugasi vrijeme. Tada će ekipa koja vodi morati postići još sedam koševa da bi ostvarila pobjedu.

popovich

Dakle, ukoliko je rezultat 80-75, pobjednik će biti ekipa koja prva dođe do broja koševa od 87. Vodećoj u svakom slučaju treba sedam koševa da bi ostvario pobjedu, dok ekipi koja gubi, u ovom slučaju, treba 12 koševa.

Ovo pravilo počelo je da se primjenjuje na nekim košarkaškim turnirima u Americi. Video je ispod, a vi sami prosudite ima li smisla.

Generalni komesar NBA lige, Adam Silver, potvrdio je kako liga mora nešto da uvede neko novo pravilo, obzirom da gledanost utakmica naglo opada u samim završnicama, što zbog dosadne košarke, što zbog zadržavanja lopte neke ekipe. To sve košarku pretvara u nepopularan sport.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti