25. 07. 2018 - 18:09
TEŽAK ŽIVOT NOVE ZVIJEZDE CHELSEAJA: U Italiji je jedva...
907
Shares
TEŽAK ŽIVOT NOVE ZVIJEZDE CHELSEAJA: U Italiji je jedva preživljavao, imao je samo desetak eura u džepu, a onda...

JORGINHO

TEŽAK ŽIVOT NOVE ZVIJEZDE CHELSEAJA: U Italiji je jedva preživljavao, imao je samo desetak eura u džepu, a onda...

Sport.ba
25. 07. 2018 - 18:09
0
Shares

Chelseajevo novo pojačanje, veznjak Jorginho, jedan je od najboljih svjetskih dodavača, a navijače plavaca oduševio je odmah u prvoj prijateljskoj utakmici protiv Perth Gloryja. Iako u pobjedi 1:0 momčad očito i nije baš briljirala, 26-godišnji naturalizirani Talijan u prosjeku je imao jedno dodavanje svakih - 27 sekundi! Jorginho će tako biti jedna od ključnih figura u igri Maurizija Sarrija, koji voli igru s mnoštvo dodavanja i posjeda, no nije oduvijek sve bilo tako bajno za ovog rođenog Brazilca...

Pješčane plaže i kristalno plavo more Imbitube u južnom Brazilu za mnoge predstavljaju raj, no za Jorginha to su bili nogometni počeci, a za cijelu karijeru praktički je zaslužna - njegova majka.

"Moja majka je igrala nogomet pa sam mnogo toga naučio od nje", rekao je Jorginho 2013. "Dan danas igra, i shvaća igru. Odvukla bi me na plažu s loptom i proveo bih cijelo popodne vježbajući tehniku u pijesku, odgojila me da budem spreman na probleme."

jorginhoA na putu do Premiershipa, problema je itekako bilo... Jorginhovi roditelji rastali su se kad je on imao šest godina, a od tog trenutka majka Maria bila je i trener i uzdržavatelj. Većinu dana provodila je kao čistačica kako bi imala novca za hranu, a i za kopačke za svog sina koji se priključio lokalnoj nogometnoj ekipi.

On je tada nastupao za Bruscao, no svejedno ga je najviše nogometu naučila majka, a za nju je bio toliko vezan da mu je selidba u 180 kilometara udaljeno mjesto s 13 godina dan danas bolna uspomena...

jorginho

Zajedno s još pedesetak dječaka odabran je kao dio projekta talijanskog biznismena koji je htio stvoriti sljedeći val briljantnih Brazilaca, no taj 'kampus' bio je daleko od ičega što ima veze s profesionalnim nogometom. Jorginho se još uvijek prisjeća soba bez prozora, tuširanja mrzlom vodom te vječno istih obroka - koji i nisu bili neka sreća... No vrijedilo je.

Nakon dvije godine bio je jedan od nekoliko odabranih koji su se priključili Veroni koja je tada bila talijanski drugoligaš, no prvi Jorginhov ugovor bio je u najmanju ruku sramotan. Dok je agent uzeo 27 hiljada funti od transfera, talent u usponu imao je tek 18 funti tjedno za preživljavanje! A kako sam kaže, većina toga otpadala je na komunikaciju s mamom.

jorginho-1

"Oko godinu i pol nisam mogao ništa... Iskoristio bih pet eura za bon za mobitel, kupio bih higijenske proizvode i nešto sitno što ostane bih koristio da preko interneta pričam s obitelji", rekao je 26-godišnjak.

"U svojoj drugoj godini trenirao sam s profesionalcima i kad sam upoznao brazilskog vratara Rafaela Pinheira, koji mi je praktički brat, rekao sam mu svoju priču, a on mi nije mogao vjerovati. Od toga trenutka, on nije dozvolio da mi išta nedostaje!"

jorginho

Nakon uspješne posudbe u Serie D, Jorginho se vratio u Veronu te s 18 godina debitirao u prvoj postavi, a bio je i jedna od glavnih karika u promociji Verone u Serie A 2013., čime je zaradio transfer u Napoli šest mjeseci kasnije. U Napulju, Jorginho je bio cimer s Nathanielom Chalobahom, koji je tada bio na posudbi upravo iz - Chelseaja.

"Vidio sam ga na treningu, pa on dodaje iz prvog ili drugog dodira cijeli trening! Nikad nisam vidio tako nešto, buljim u njega i mislim si: 'Bože, kakav igrač!' A tad nitko nije znao za njega... Sad kad vidim sve ove pohvale, sjetim se da sam znao da ovo dolazi", nahvalio ga je Chalobah.

skysports-jorginho-napoli-manchester-city-4310147

Upozorio je međutim Chalobah bilo koga tko završi kao Jorginhov cimer... On ne staje igrati igrice! "Svaku noć igra Battlefield, pa on ne staje. Uvijek sam ga tjerao da prestane kad želim ići spavati, ali to je za njega bio ritual prije utakmice."

Jorginha na Stamford Bridgeu saveznik već čeka, a to je upravo Sarri, s kojim je radio tri godine, a talijanski strateg njegove kvalitete zna i više nego dobro. "On nije fizički igrač, već tehničar. Njegova najveća kvaliteta je da brzo razmišlja", rekao je trener Chelseaja.

skysports-maurizio-sarri-chelsea-4365214

A potvrda za to nalazi se i u brojkama - pa Jorginho drži devet od deset individualnih predstava s najviše dodavanja! A njegove dvije ponajbolje utakmice (182 i 181 dodavanje) držale bi rekord i u Premiershipu, a taj rekord postavljen je tek - prošle godine. I dok Jorginho lomi rekorde u dodavanjima i bude glavni oslonac ideologije Maurizija Sarrija, za sve su zaslužne plaže Imbitube i majka Maria, piše Goal.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti