25. 07. 2018 - 17:07
SUSPENDOVAN ZBOG DOPINGA: Kickboxeru Davoru Mijoviću bh. savez...
907
Shares
SUSPENDOVAN ZBOG DOPINGA: Kickboxeru Davoru Mijoviću bh. savez izrekao zabranu

DVOGODIŠNJA ZABRANA

SUSPENDOVAN ZBOG DOPINGA: Kickboxeru Davoru Mijoviću bh. savez izrekao zabranu

Sport.ba
25. 07. 2018 - 17:07
0
Shares

Kickboxing savez BiH izrekao je dvogodišnju zabranu takmičenja Davoru Mijoviću, kickboxeru kluba Sveti Georgije iz Banja Luke.

Suspenzija je izrečena na osnovu doping pozitivnog rezultata uzorka urina prikupljenog 14. aprila od Agencije za antidoping kontrolu BiH.

U uzorku je pronađena zabranjena supstanca ephedrine, čime je utvrđeno kršenje člana Svjetske antidoping kodeksa.

Ephedrine je stimulans simpatičkog nervnog sistema i spada u istu grupu kao i amphetamine jer ima sličnu hemijsku strukturu.

Koristi se u takmičarskim sportovima kao doping supstanca jer povećava toleranciju vježbanja ili pri dugotrajnim izvedbama kako bi se spriječilo iscrpljenje. 

Ephedrin i drugi stimulansi obično se koriste u sportovima snage kako bi se povećala eksplozivnost i snaga pri vježbanju te za efekte ubrzanja metabolizma i povećanja sagorijevanja masti.

Negativni efekti ephedrinea su tremor, tahikardija i povećanje krvnog pritiska. Može uzrokovati konfuzna i paranoidna stanja, halucinacije, insomniju, umjerenu euforiju, gubitak apetita, anginu pectoris i ozbiljnu srčanu aritmiju kod osjetljivih osoba ili ako se konzumira u velikim dozama. 

Također može uzrokovati mučninu, teškoće pri mokrenju i disanju. Velike količine ove supstance zajedno s naporom mogu dovesti do srčanog udara, opasnih srčanih aritmija i smrti.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti