13. 07. 2018 - 12:42
HRVATI SE HVATAJU ZA GLAVU: Danijel Subašić u velikim problemima
907
Shares
HRVATI SE HVATAJU ZA GLAVU: Danijel Subašić u velikim problemima

NASTAVLJA LI SE PROKLETSTVO

HRVATI SE HVATAJU ZA GLAVU: Danijel Subašić u velikim problemima

Sport.ba
13. 07. 2018 - 12:42
0
Shares

Danijel Subašić je sjajni golman hrvatske reprezentacije koji je ubjedljivo jedan od zaslužnijih što su se "kockasti" našli u velikom finalu, gdje će na megdan Francuskoj. Međutim, postoji jedno prokletstvo koje bi vrlo lako moglo da se produži, a zove se Monacovo prokletstvo. Naime, počevši s 2006. godinom zla je sudbina zadesila sve Monacove bivše vratare u završnicama svjetskih prvenstava. Fabien Barthez branio je za Monaco od 1995. do 2000. godine. U finalu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine s Francuskom je izgubio finale protiv Italije.

688390

Golmansko prokletstvo nastavilo se u Južnoafričkoj Republici četiri godine kasnije. Nizozemska je u finalu nakon produžetaka izgubila od Španjolske. Na golu Nizozemaca bio je Maarten Stekelenburg, Monacov još jedan očito začaran vratar.

maarten-stekelenburg-netherlands-v-spain-2010-qpm8uz6iorvl

Trilogija je zaokružena u Brazilu 2014. godine. Argentinski vratar Sergio Romero sezonu 2013./2014. proveo je na jednogodišnjoj posudbi u Monacu kako bi brusio formu za Svjetsko prvenstvu u Brazilu. Kako se na krajuispostavilo, Fabien Barthez i Maarten Stekelenburg nisu bili izdvojeni slučajevi. U finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu Argentina je nakon produžetaka izgubila od Njemačke. Argentinsku je mrežu branio Sergio Romero.

gettyimages-938946248

2006., 2010., 2014. - niz se nastavlja? U nedjelju je na rasporedu finalni okršaj Francuske i Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, odnosno četvrto uzastopno finale na kojem će braniti jedan od Monacovih vratara. Danijel Subašić za francuski klub neprestano brani od 2012. godine. Hoće li i hrvatskog vratara snaći spomenuto prokletstvo zbog kojeg bi mogla ispaštati Hrvatskai hoće li Monaco već u nedjelju biti potvrđen kao prokleti klub za vratare reprezentativnog statusa, ostaje da vidimo. Utakmica počinje od 17 sati na Luzhniki stadionu u Moskvi, Francuzi su prije mundijala važili za jednog od glavih favorita za naslov, a do finala su se rutinski prošetali. Može li Hrvatska smoći snage da ugrozi veliku Francusku i hoće li Subašić oboriti prokletstvo staro desetine godina, ostaje da vidimo.

 

(Sport.ba)

 

Učitaj još novosti