11. 07. 2018 - 07:50
Dževad Begić Đilda – heroj odbrane BiH
907
Shares
Dževad Begić Đilda – heroj odbrane BiH

POGINUO NA DANAŠNJI DAN

Dževad Begić Đilda – heroj odbrane BiH

Muhamed Bikić, Sport.ba
11. 07. 2018 - 07:50
0
Shares

"Otiš’o si Đilda, ostala je tuga, uvijek će te voljeti Manijaci s Juga", odzvanjalo je i danas odzvanja na tribinama stadiona Grbavica, kao i svakog drugog stadiona kojeg pohode vjerni navijači Željezničara. 

dilda-2

Jer, Dževad Begić Đilda bio je po mnogo čemu poseban čovjek, veliki zaljubljenik nogometa, vatreni navijač plavih iz Doline ćupova... Vođa navijača Želje iz srca i duše... Bio je, reklo bi se, običan čovjek. No, njegov život i pogibija isprepletani su mnoštvom sudbinskih veza, momenata koji za Đildu vežu neobičnu i potresnu priču. Kao što je bio iskreni vođa navijača Želje, srčani zaljubljenik plavih, tako je s istim žarom i patriotizmom krenuo u odbrambeni rat.

dilda-3

Krenuo je srcem u odbranu Grada, kao što je svojevremeno kretao da bodri svoga Želju. No, u trećem mjesecu agresije, dok je spašavao ranjenu ženu, snajperski metak sa okupirane Grbavice, zauvijek je prekinuo Đildin život. I to baš s Grbavice: za koju je, kako je često znao kazati, živio, s kojom se radovao i plakao... Tog kobnog 11. jula 1992. godine, kao i prijeratnih dana, itekako se sjećaju navijači Želje, Đildini prijatelji, saborci, sugrađani... Mnogi i danas prepričavaju njegove podvige, uz njegovu parolu: "Ne možete vi Đildi ništa!". 

dilda-5Zbog iskrene ljubavi prema BiH, borbe, hrabrosti i bezgranične humanosti postao je dio pjesme Željinih navijača, dio bosanskohercegovačke legende, istinski heroj odbbrane BiH.
Dva dana nakon pogibije, rahmetli Đilda pokopan je na šehidskom mezarju na Kovačima. I, opet, još jedna sudbinska veza. Đildini prijatelji i suborci, kažu da su se prije agresije najvjerniji navijači Želje znali često okupljati upravo na Kovačima i odatle su kretali ka Grbavici, sa Dževadom na čelu, vođom navijača plavog tima…

dilda-6

Iza rahmetli Dževada Begića ostala je supruga s petero djece, petero kćeri, a najmlađa nosi ime po rahmetli ocu. Dževada je rođena nakon njegove pogibije... U ovoj priči sudbinskim vezama nigdje kraja. Nemalo poslije Đilde, iste te nesretne 1992. godine poginuo je i njegov brat Izet. U subotu, baš kao Đilda, od snajperskog hica koji ga je pogodio u vrat, baš kao Đildu.

dilda-4
U znak sjećanja na Đildu, „Zlatnog ljiljana“ i njegovu nesebičnu hrabrost i humanost otkrivena je spomen-ploča kod Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, na mjestu gdje je i poginuo. Također, ulica u kojoj su živjeli Dževad i Izet danas nosi ime Braće Begić. Vjerni navijači Želje organiziraju memorijalni turnir „Dževad Begić Đilda“. Ali, zasigurno najveća uspomena na rahmetli Đildu je tribina Jug na stadionu Grbavica, koja nosi njegovo ime i na kojoj odzvanja...

"Sanjao sam sinoć cudan san
Na jugu je baklja planula
Ruke su se naše digle
Vidio sam lice Đilde
Pjevao je majko sa nama.

Tad podiže desnu ruku on
I zapjeva Željo šampion
Grbavica usta cijela
I zastava plavobijela
Zaviori južnom tribinom.

Probudih se i sad žalim ja
Iz oka mi suza kanula
Bio je i uvijek bit će
Simbol naše Grbavice
Dževad Begić Đilda legenda.

na na na na na na na na na
na na na na na na na na na

Bio je i uvijek bit će
Simbol naše Grbavice
Dževad Begić Đilda legenda"

Piše: Muhamed Bikić, Sport.ba

Učitaj još novosti