05. 07. 2018 - 11:32
Oklahoma postala najskuplja ekipa u historiji NBA lige, ali...
907
Shares
Oklahoma postala najskuplja ekipa u historiji NBA lige, ali samo jednim potezom mogu uštedjeti pravo bogatstvo

DA LI ĆE OTPUSTITI CARMELA?

Oklahoma postala najskuplja ekipa u historiji NBA lige, ali samo jednim potezom mogu uštedjeti pravo bogatstvo

Sport.ba
05. 07. 2018 - 11:32
0
Shares

Čelnici Oklahome su zadovoljni učinjenim u prijelaznom roku, odnosno free agencyju. Njima je najvažnije bilo zadržati Paula Georgea, a kada je on prvog dana jula potpisao novi, četverogodišnji ugovor vrijedan 137 miliona dolara, to je upravi Thundera značilo da mogu početi razmišljati o sljedećoj sezoni.

george

Nakon toga su novi ugovor dali Jeramiju Grantu (3 godine/27 miliona), doveli Nerlensa Noela (2 godine/oko 2,5 miliona), a danas su objavili i kako je veteran Raymond Felton potpisao novi ugovor vrijedan 2,4 miliona dolara za jednu godinu. S tim iznosom Oklahoma će ove godine ukupno, na ima plaća i poreza zbog prelaska salary capa platiti više od 300 miliona dolara, a ovo je prvi put u historiji da će neka NBA momčad platiti toliko.

thunder-spurs

Granica salary capa za sljedeću sezonu je postavljena na 102 miliona dolara, a momčadi mogu potrošiti iznad tog iznosa ako daju nove ugovore igračima za koje imaju prava. No, takozvani porezi na luksuz su nemilosrdni. Za svaki dolar koji potrošite iznad porezne linije (luxury tax treshold), koja je veća nego salary cap, a za ovu sezonu iznosi oko 123 miliona dolara, klubovi plaćaju porez koji raste kako raste iznos za plate. 

westbrook

Thunder na rosteru ima četiri igrača s maksimalnim ugovorom – Russella Westbrooka, Paula Georgea, Stevena Adamsa i Carmela Anthonyha, a tu je i 10 miliona Andrea Robersona te ostali ugovori, onda se iznos na njihove plate penje na oko 150 miliona dolara. To znači da će platiti još toliko poreza, odnosno da će  momčad za sljedeću sezonu koštati više od 300 miliona dolara.

carmelo-anthony-russell-westbrook

No, i za to imaju rješenje, a ono se zove otpustite Anthonyja. Carmelo je daleko od onih dana najveće slave, a u prošloj sezoni je pokazao kako ne pomaže previše Thunderu. On je, naravno, iskoristio opciju u ugovoru i 'pokupio svoju zadnju godinu u kojoj će zaraditi gotovo 28 miliona dolara. Oklahoma bi ga mogla otpustiti i taj iznos strechati, odnosno podijeliti na nekoliko sljedećih sezona. Time bi uštedjela gotovo 100 miliona dolara – oko 17 miliona u cap spaceu te još nešto manje od 90 miliona dolara na ime poreza koje tada ne bi platili. Vidjećemo šta će na kraju od svega biti...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti