28. 06. 2018 - 11:51
KONAČNO: Potvrđen povratak McGregora u najspektakluranijem...
907
Shares
KONAČNO: Potvrđen povratak McGregora u najspektakluranijem meču godine!

SUPROSTAVIT ĆE SE KONAČNO DAGESTANCU

KONAČNO: Potvrđen povratak McGregora u najspektakluranijem meču godine!

Sport.ba
28. 06. 2018 - 11:51
0
Shares

Conor McGregor nije se borio u UFC-u od kraja 2016. godine kada je uzeo pojas lake kategorije Alvarezu. Početkom aprila mu je pojas konačno oduzet, a novi prvak je Khabib Nurmagomedov koji je savladao Ala Iaquintu.

Irac je u međuvremenu odradio bokserski meč s Floydom Mayweatherom i zaradio vrtoglavih 100 miliona dolara. Zatim je napravio neviđenu glupost za koju mnogi misle da je režirana, ali kako povjerovati da je riječ o režiji kada su iz svega tri borca izašla ozlijeđena. Ljudski životi ne bi trebali biti u opasnosti ma o kakvoj promociji i marketingu je riječ.

Sada je UFC odlučio do kraja 2018. organizovati borbu koju svi željno iščekuju. Ludi Irac sudarit će se s Dagestancem koji je prvak lake kategorije. Biće to prava borba za titulu i duel koji privlači veliku pažnju borilačkog svijeta. Konačno su određeni i datumi potencijalne borbe.

Domaćin će biti New York, a datum borbe je 6. oktobar ili 29. decembar. Konačnu odluku će donijeti UFC u dogovoru s borcima i raduje što su preostali još samo pregovori o nekim svim detaljima. 

khabib-mcgregor

Khabib Nurmagomedov je neporažen u karijeri, a gaji stil borbe kakav MMA svijet prije njega nije vidio. Da je predodređen za velika djela bilo je jasno još dok je bio dijete, kada je za protivnike imao zvijeri, a ne svoje vršnjake kao svi ostali klinci.

"Mi iz ove oblasti smo predodređeni da budemo borci. To nam je u krvi jer smo se vijekovima borili na ovim prostorima. Djeca od malih nogu počinju da se biju s nekima njihovih godina, a ako odbiju to je sramota", naveo je jedan borac iz Dagestana, ruske oblasti na obali Kaspijskog jezera.

Počevši od najranije dobi kada je hrvao s medvjedom pa do borbe za naslov prvaka, Khabib je oduvijek bio zvijer. Odrastao je u glavnom gradu Dagestana Mahačkali, a njegova životna priča prilično je unikatna. Dolazi iz potpuno sportske porodice, toliko sportske da to graniči s normalnim. Njegov otac Abdulmanap Nurmagomedov bivši je hrvač i cijeli život posvetio je hrvanju. Tako je i svoju djecu od malena učio antičkoj borilačkoj disciplini.

khabib1

A iza svega stoji zaista zgodna priča. Pod UFC-em se bori još jedan Nurmagomedov, Abubakar Nurmagomedov. Khabib ga zove bratom, znaju se od rođenja, ali ustvari su - bratići. Kada je Khabib imao sedam, a Abubakar šest godina, Khabibov otac se dogovorio sa svojom trojicom braće kako će oni sve svoje sinove dovesti u jednu kuću. Tako su oni odrastali u domaćinstvu gdje je zajedno živjelo 16 dječaka i momaka te svi oni danas jedni druge nazivaju braćom.

khabib-nurmagomedov

U kući nije bilo žena, dječaci su majke i sestre viđali samo kada je to bilo dogovoreno, školovanje je stavljeno na drugo mjesto te je svima primarna zanimacija bila trening za koji je bio zadužen Khabibov otac Abdulmanap. S vremenom su trojica postali MMA borci. Svi ostali osvojili su mnoga natjecanja u sambu i hrvanju. Pozadina borca uvelike pojašnjava ono što on jest i što predstavlja u kavezu. A Khabib je jedan od onih boraca koji ostavljaju bez daha i pomiču granice sporta kojim se bave.

khabib

Dvostruki je svjetski prvak u kombat sambu, sportu koji je razvio SSSR. Nastao je 90-ih godina 20. stoljeća, a objedinjuje džudo, kickboxing, muay thai i boks. To je sport koji je najdraži ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a najpopularniji je u Rusiji i bivšim članicama SSSR-a. Također, dovoljno je reći da je majstor Samba Fjodor Jemjeljanenko, koji je tim sportom ostavio dubok trag u svijetu MMA-a.

Zaista je teško opisati način na koji se Khabib bori stoga bi najbolje bilo kada bi svako ko se želi informirati pogledao njegove borbe s Michaelom Johnsonom pa onda i s Edsonom Barbozom. On 'melje' svoje protivnike, ne da im da dišu i proganja ih u noćnim morama. Rijetki su borci s takvom kondicijom. Ponekad imate osjećaj da Khabib zaista može 'odraditi Tonyja Fergusona i Conora McGregora u jednoj večeri' kako je jednom bio izjavio. Nova je, hibridna vrsta borca koja MMA kao sport odvodi na novu razinu. Sada se s pravom postavlja pitanje šta može protiv ludog Irca? Odgovor ćemo najvjerovatnije dobiti krajem ove godine...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti