23. 06. 2018 - 15:35
CAREVI BESPLATNIH TRANSFERA: Bez ijednog eura doveli sjajnu ekipu!
907
Shares
CAREVI BESPLATNIH TRANSFERA: Bez ijednog eura doveli sjajnu ekipu!

TAKO SE TO RADI

CAREVI BESPLATNIH TRANSFERA: Bez ijednog eura doveli sjajnu ekipu!

Sport.ba
23. 06. 2018 - 15:35
0
Shares

Sada već daleke 2010. godine Juventus je osvojio tek 7. mjesto u Serie A što je bio alarm za ozbiljne promjene u strukturi kluba. Tako je na mjesto sportskog direktora umjesto Jean Claude Blanca stigao Giuseppe "Beppe" Marotta iza kojeg je bilo šest sezona rada u Sampdoriji. 

Arturo-Vidal-Juventus

U prvoj sezoni od dolaska Marotte, Juve je ponovio sedmo mjesto u prvenstvu nakon čega je uslijedilo ljeto preokreta. Marotta je doveo Artura Vidala, Stephena Lichtsteinera, Simone Pepea, Mirka Vučinića i druge. No, ono što treba posebno istaknuti, svakako je dovođenje Andree Pirla kojeg su potpisali kao slobodnog igrača bez plaćanja ikakve odštete. Upravo je Pirlo bio mozak ekipe koja je postala nezaustavljiva sila u Italiji, a doveo ih je i do finala Lige prvaka . 

pirlo

Posao s Pirlom bio je drugi besplatan transfer Marotte nakon što je pola sezona prije toga doveo legendarnog napadača Lucu Tonija po istom principu. Sa svakim novim prijelaznim rokom, Marotta je oduševljavao potpisivanjem vrhunskih igrača koje je vrbovao nakon isteka ugovora s njihovim dosadašnjim klubovima. Najbolji posao uz Pirla svakako je Paul Pogba, igrač doveden kao tehnološki višak u Manchester Unitedu. Samo četiri godine kasnije, na Old Traffordu su shvatili kakvu su grešku napravili i skupo su je platili. Čak 105 miliona eura inkasirao je Juventus od prodaje Pogbe, a Marotta je ovim potezom potvrdio da je jedan od najboljih sportskih direktora današnjice. 

Posljednje u nizu besplatnih pojačanja dolazi iz Liverpoola. Emre Can vrhunski je zadnji vezni koji može pokriti i poziciju stopera, a posljednjih godinu dana odbijao je produžiti ugovor. Naon ovog potpisa, Marotta je kompletirao fantastičnu momčad u koju je uloženo gotovo ništa. Deset igrača dovedeno je besplatno, dok je Andrea Barzagli plaćen smiješnih 300 hiljada eura. Voljeli Juventus ili ne, Marotti se za sve učinjeno u posljednjih 7 godina mora odati priznanje. 

2

Učitaj još novosti