21. 06. 2018 - 19:12
Bili su suigrači u klubu u kojem su potekli, trebali su...
907
Shares
Bili su suigrači u klubu u kojem su potekli, trebali su postati Vatreni, a sada završavaju karijere u Argentini

CVITANICH I BILOS

Bili su suigrači u klubu u kojem su potekli, trebali su postati Vatreni, a sada završavaju karijere u Argentini

Germanijak.hr
21. 06. 2018 - 19:12
0
Shares

Grad Banfield južna je provincija Buenos Airesa udaljena od argentinskog glavnog grada otprilike kao Velika Gorica od Zagreba. Grad je to koji su naseljavali pretežito engleski doseljenici i njihovi potomci, a i sam naziv ova urbana sredina, metroom povezana s argentinskom metropolom, može zahvaliti engleskom prometnom inženjeru Edwardu Banfieldu koji je prvi lokomotivom prošao kroz grad 'dobrog zraka'.

Utjecaj engleske kulture na Argentinu nigdje se ne može bolje ogledati kao u nogometu gdje su Otočani – predvođeni škotskim učiteljem Alexanderom Watson Huttonom – osnovali ligu i nekoliko najstarijih klubova Argentine poput Rosarija, Newell's Oldy Boysa – i Banfielda.

Klub je to duge povijesti sa kratkim popisom osvojenih trofeja. Osnovan je početkom 1896. godine, borio se često s ostankom u ligi, čak i ispao u ovom desetljeću u 'Primeru B', a jedini naslov u Aperturi osvojen je prije nepunih 10 godina kada su bili predvođeni prvim strijelcem lige Santiagom Silvom i tada 18-godišnjim Kolumbijcem – Jamesom Rodriguezom.

d

Ipak, ta slavna 2009. godina nije glavna tema našeg teksta. Prije te 2009. godine, prije Santiaga Silve koji je u 35 nastupa u šampionskoj sezoni zabio 22 gola, napad Banfielda predvodio je Argentinac hrvatskih korijena Dario Cvitanich.

Potomak hrvatskih emigranata predvodio je napad 'Bušilica' (El Taladro je popularni naziv Banfielda) u sezoni prije osvajanja Aperture sa 19 pogodaka na svom kontu. To ga je i dovelo na veliku scenu, a za njega se počeo interesirati i tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Vlatko Marković, poznat po vrbovanju stranih nogometaša kojima je 'krvno' i emotivno bliska 'lijepa naša'. Nije htio ponoviti greške iz slučajeva Zlatana Ibrahimovića i Fredija Bobića koji su mu se nudili za nastup u dresu Hrvatske,

cvitanich1-big

Pokojni Marković je vrbovao većinom 'Nijemce' braću Kovač, 'Švicarce' Mladena Petrića i Ivana Rakitića te 'Australce' poput Joea Šimunića i Joeya Didulice. Ali u to vrijeme imao je 'pik' na Argentince koji su bili hrvatskih korijeni i mogli su pojačati redove Vatrenih. Cvitanicheva fantastična sezona u Banfieldu nije ostala neprimjećena, nizozemski velikan Ajax ga je doveo u svoje redove, a dobio je i službeni poziv Hrvatske.

Dugo su tu bila natezanja hoće li zaigrati za Hrvatsku ili ne. Sam igrač je pristao i tadašnji izbornik Slaven Bilić bio je izrazito otvoren za tu opciju – ali FIFA je rekla ne. Naime, Cvitanichevi baka i djed nisu bili rođeni u Hrvatskoj, nego u Argentini, a to je bio glavni uvjet kako bi dobio dozvolu za nastup u 'kockastom' dresu od stran krovne nogometne organizacije.

588

Bio je to drugi propali pokušaj, sada pokojnog, Vlatka Markovića u njegovom 14-godišnjem periodu vladavine HNS-om da jednog Argentinca dovede u Hrvatske redove. Prvi pokušaj bio je suigrač Darija Cvitanicha u Banfieldu s kojim je dijelio svlačionicu dvije sezone – Daniel Ruben Bilos. Kada je Cvitanich počinjao svoju karijeru u Banfieldu, gotovo četiri godine stariji Daniel bio je jedan od glavnih igrača kluba što je rezultiralo njegovim odlaskom u veliku Bocu Juniors.

Uspoređivalo ga se sa Ibrom zbog visine, sa Nikom Kranjčarom zbog navodno zavidne tehnike, a tadašnji izbornik Cico Kranjčar ga je već vidio u postavi u vrhu napada s Dadom Pršom. Hrvatski mediji već su mu dodali i dijakritički znak na posljednje slovo njegovog prezimena, pa je tako već postao poznat pod imenom 'Biloš'.

Daniel je, navodno, imao uvjete za igranje u hrvatskom dresu, odugovlačio je sa pristankom na Markovićeve pozive, preko medija slao jedne signale, a na kraju ostavio Hrvatsku 'kratkih rukava' te je na kraju odigrao za argentinsku reprezentaciju tri prijateljske utakmice.

13509-gallery

Cvitanich je za razliku od njega želio zaigrati s tada mladim i potentnima Modrićem i Ćorlukom, čak je i u medijima govorio kako „neće ponoviti grešku Biloša“ kojega je na kraju Jose Pekerman izostavio s popisa za Mundijal u Njemačkoj – ali povijest nam je poznata.

Tko zna kako bi se odigrala karijera Daniela Bilosa da je pristao igrati za Hrvatsku, ali nakon te odbijenice, karijera mu se strmoglavila nizbrdo, prvenstveno zbog ozljeda. Nakon Boce, u šest sezona uspio je upisati samo 35 nastupa u profesionalnom nogometu, da bi se kratko vratio u matični Banfield za koji nije nastupio niti jednom, a trenutno igra za drugoligaški argentinski klub Douglas Haig.

xxid332hkffjbhs6a5nyihpfhe

Mlađi od ove dvojice, nakon Ajaxa je igrao još u meksičkoj Pachuci, Boci Juniors (gdje nije zaigrao zajedno s Bilosom, ponovno), a kratki preporod karijere doživio je u Nici kada je u dvije sezone zabio 32 pogotka. Nakon kluba s Azurne obale, prošao je zenit njegove karijere koju je odlučio završiti u klubu u kojem se proslavio, a sada ponovno pruža odlične partije. U 34 nastupa otkako je prošle godine stigao, zabio je 18 pogodaka za provincijski klub engleske povijesti i argentinske srčanosti. I hrvatske krvi, ako ćemo biti patetični kao prije desetak i kusur godina kada su ova dva momka trebala zaigrati za Vatrene.

Učitaj još novosti