20. 06. 2018 - 14:00
Sad ili nikad, Modrić ima šansu ući u legendu: Ako je pravi...
907
Shares
Sad ili nikad, Modrić ima šansu ući u legendu: Ako je pravi vođa, evo što mora napraviti

VELIKI ISPIT ZA REALOVU ZVIJEZDU

Sad ili nikad, Modrić ima šansu ući u legendu: Ako je pravi vođa, evo što mora napraviti

Ivica Medo, Gol.hr
20. 06. 2018 - 14:00
0
Shares

„Afera Kalinić“ protresla je „šumsku rapsodiju“ Vatrenih i unijela nemir u hrvatske redove. Međutim, ako Vatreni uspiju zadržati jedinstveno i homogenost, ako sve ostane na jednoj „truloj jabuci“, ako se virus nije proširio, a kako vidimo hrvatski reprezentativci uvjeravaju da nije, Hrvatska protiv Argentine ima veliku šansu upisati veličanstvenu pobjedu, osvojiti prvo mjesto u skupini već nakon drugog kola i možda Lionela Messija izbaciti sa Svjetskog prvenstva u ranoj fazi natjecanja.

Već smo kazali što je osnovni preduvjet, dakle čuvanje jedinstva u momčadi i homogenosti grupe. Tu bi veliki posao trebao napraviti izbornik Dalić, koji je odstranjivanjem Nikole Kalinića pokazao da ima dovoljno hrabrosti i odlučnosti, ali najveći posao trebao bi odraditi glavni lider momčadi?

No, tu postoji jedan problem – zna se tko je najbolji igrač, to je nedvojbeno kapetan Luka Modrić, ali tko je lider i vođa momčadi, ponajviše u svlačionici? Mnogi će uprijeti prst u Vedrana Ćorluku, ali „Čarli“ više nije u situaciji u kojoj je bio prije, izgubio je mjesto u udarnom sastavu i pitanje je kako on diše i što on o svemu misli, te ima li još dovoljno autoriteta da drži stvari pod kontrolom.

Stoga smo mišljenja da bi Modrić morao preuzeti i tu palicu i snažno udariti šakom po stolu. Ovo je jedinstvena prilika za Modrića da izgradi imidž neprikosnovenog vođe kojeg će svi bespogovorno slušati, da bude ono što je Maradona bio za Argentinu ili da postane ono što je nekoć bio Zvonimir Boban u „brončanoj“ generaciji.

hrvatska

Ukratko, Modrić ima priliku ući u legendu, ali i cijelu svoju generaciju odvesti u legendu. Ako se povuku pravi potezi, ako Modrić odigra ulogu koju smo opisali, iz ove krizne situacije hrvatska momčad ima šansu izaći još jača i homogenija.

modric

U tom slučaju sve su opcije otvorene, pa i mogućnost da padne rezultat iz 1998. Prvi korak je nanijeti težak udarac, što bi bio i remi, Messijevoj Argentini. Argentinci su pod velikim pritiskom, jasno se vidi koliko ih to sputava. To je olakšavajuća okolnost za Hrvatsku, možda i jedinstvena šansa, no Vatreni moraju prije svega misliti na sebe i svoju igru, a ne se uzdati u to da će Argentinci opet podbaciti.

Modrić je taj koji mora povesti hrvatsku momčad na teren, a prije toga trebao bi se kao kapetan, najbolji igrač i najveći autoritet obratiti suigračima. Ima li Modrić tu neophodnu lidersku crtu, pokazat će upravo utakmica s Argentinom. S obzirom na posljednja događanja, može se reći da je situacija sad ili nikad.

real-trening-ronaldo-bale-modric

Nije teško zaključiti da bi eventualni poraz od Argentine, pogotovo uz lošu igru, dodatno podigao temperaturu u hrvatskim redovima. Iako bi Hrvatska još uvijek bila u aktivnoj igri za prolaz dalje, gotovo da nema sumnje kako bi takav poraz izazvao tektonske poremećaje i unio malodušnost u momčad.

Nacija bi bila razočarana i sasvim sigurno bi uslijedila lavina kritika. U takvim uvjetima atmosfera pred utakmicu s Islandom sigurno ne bi bila bajna. Taj scenarij treba pošto-poto izbjeći, a jedini je način da se izbjegne jest zadržavanje zajedništva, te da se protiv Argentinaca uđe u utakmicu hrabro i beskompromisno, bez ikakvih kalkulacija, te da svi daju svoj maksimum.

hrvatska

Mislimo da je na Modriću najveća odgovornost, on najviše kao pojedinac može utjecati da se ispune postavljeni preduvjeti. Mišljenja smo da je on taj koji bi trebao držati konce igre i poticajne atmosfere u svojim rukama. Osim njega, ne vidimo tko bi drugi u ovom trenutku to mogao napraviti? Velika je to odgovornost, sigurno nije laka zadaća, ali na muci se poznaju junaci.

Učitaj još novosti