20. 06. 2018 - 09:43
Edin Džeko prokomentarisao nastupe Hrvatske i Srbije u Rusiji:...
907
Shares
Edin Džeko prokomentarisao nastupe Hrvatske i Srbije u Rusiji: Imaju čemu da se nadaju...

Edin Džeko prokomentarisao nastupe Hrvatske i Srbije u Rusiji: Imaju čemu da se nadaju...

Sport.ba
20. 06. 2018 - 09:43
0
Shares

Jedan od najzaslužnijih za odličnu sezonu Rome bio je svakako bh. kapiten Edin Džeko. Jedan od najboljih napadača današnjice nažalost nije imao dovoljno sreće da se dokopa Mundijala u Rusiji. Tako će mu SP u Brazilu ostati jedino u blistavoj karijeri.

U baraž je s dva boda više otišla Grčka koju je Hrvatska u dvomeču pregazila sa 4:1 i 0:0. Bosna i Hercegovina je na mjesto selektora postavila Roberta Prosinečkog, a cilj koji je zacrtan je plasman na Evropsko prvenstvo. Džeko trenutno odmara i prati dešavanja na Mundijalu.

​”Srbija i Hrvatska su u prvim utakmicama pokazale da imaju čemu da se nadaju na Mundijalu, s obzirom da su za razliku od mnogih favorita, u prvom kolu ostvarili pobjede. Hrvati, čini mi se, igraju mnogo strpljivije nego ranije i djelovali su sigurno na terenu i na kraju su prilično lako stigli do pobjede, koja je još bitnija ukoliko se u obzir uzme činjenica da je Argentina remizirala s Islandom. Međutim, tek sada im slijede pravi ispiti, baš kao i Srbiji koja je remek djelom Kolarova savladala Kostariku”, rekao je Edin Džeko za Sport Klub i nastavio: “Ukoliko zadrže ovaj nivo forme i Srbija i Hrvatska imaju čemu da se nadaju, a uvjeren sam da će proći grupnu fazu”.

edin-dzeko-bosna

Na pitanje ko su glavni favorit na Mundijalu, Džeko je rekao:

“Favoriti u modernom fudbalu više ne postoje. To su dokazali i rezultati u dosadašnjem dijelu Svjetskog šampionata. Iako to zvuči kao floskula, ali danas svak svakoga može da pobijedi. Upravo se to u Rusiji i dešava. U jednoj utakmici sve je moguće, pogotovo kada je turnirski sistem u pitanju. Nema više popravnog, jer već za nekoliko dana slijedi drugi protivnik. Uz to, mnogi igrači su imali teške sezone i to se osjeti na velikim ekipama, pa otud i malo umora kod pojedinih reprezentacija. Međutim, vjerujem da će favoriti, kako prvenstvo bude odmicalo, doći do izražaja, s obzirom na dužinu klupe, jer će biti jako teško pratiti njihov ritam. ​Naravno, tradicionalno, favoriti su Brazil, pa i Njemačka, bez obzira na poraz od Meksika, zatim Španija, ali i Belgija i Francuska.”

U dosadašnjoj karijeri Dijamant je branio boje Željezničara, Teplica, Wolfsburga, Manchester Cityja i Rome. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je odigrao 89 utakmica i postigao 52 gola. Sada se nada plasmanu na Evropski šampionat.

“Nastojaćemo svim silama da odemo na Evropsko prvenstvo. Imamo individualni i timski kvalitet za taj poduhvat. Dobili smo i novog selektora i svima nam je cilj plasman na Evropsko prvenstvo. Oprostili smo se od nekoliko bitnih igrača u prošlosti i trenutno je ekipa u fazi rekonstrukcije i podmlađivanja. U prijateljskim utakmicama je izgledalo dobro​, ali vidjećemo kako će sve to izgledati kada počnu kvalifikacije. Iskreno, imamo talentovanu generaciju, jako dobar spoj mladosti i iskustva, te uz novi vjetar u leđa, kada su u pitanju novi igrači, vjerujem da možemo ostvariti plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta”, naglasio je Dijamant.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti