19. 06. 2018 - 11:21
APSOLUTNI VLADARI BH. NOGOMETA: Plemići žele evropski iskorak...
907
Shares
APSOLUTNI VLADARI BH. NOGOMETA: Plemići žele evropski iskorak i novu titulu prvaka

REPORTAŽA

APSOLUTNI VLADARI BH. NOGOMETA: Plemići žele evropski iskorak i novu titulu prvaka

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
19. 06. 2018 - 11:21
0
Shares

Šest titula prvaka Bosne i Hercegovine, četiri u posljednjih pet godina. Šta reći nego apsolutna dominacija domaćim nogometom. I to netom nakon što je Vincent Tan preuzeo Sarajevo i najavio velike stvari. Zrinjski je svemu tome odolio, te je već pretplaćen na titule. Upravo to je i bio razlog da posjetimo Mostar i saznamo nešto više o uspjesima ovog sjajnog sportskog kolektiva.

Sve je zapravo započelo ulaskom Danka Šulente u upravu Plemića. Prva sezona i nije bila pretjerano uspješna, ali je itekako poslužila da se filtrira igrački kadar. Sada s pravom možemo reći da Mostarci imaju najbolje nogometaše u svojim redovima. Spoj mladosti i iskustva polučio je izvanredne rezultate, na našim prostorima nezabilježene. Jer niti jedan klub nije uspio osvojiti tri naslova u nizu, a to je uspjelo upravo Zrinjskom. Kada se tome doda i košarkaška titula, onda s pravom možemo reći da je Mostar sportski centar Bosne i Hercegovine.

sulenta

Vrijedna uprava, na čelu s gospodinom Šulentom, već uveliko pravi planove za narednu sezonu. Stadion pod Bijelim brijegom otvorio nam je svoje kapije i mogli smo zaviriti u centar gdje se stvaraju istinski prvaci. Prvo smo prisustvovali treningu pod vodstvom novog stratega, a onda i pogledali utakmicu zatvorenog tipa. Atmosfera među igračima je zaista izvrsna i sve miriše da bi se mogao napraviti i određeni evropski iskorak. Naravno, ukoliko Plemiće malko posluži i sreća.

"Što se tiče igračke križaljke, zasad smo dobro popunjeni na svim pozicijama, tako da smo tu pomalo u nezahvalnoj situaciji. Primjerice, svjesni smo da bi nas mogli napustiti neki od ključnih igrača iz prethodne sezone poput Nemanje Bilbije ili Miloša Filipovića, ali zamjene za njih ne možemo dovoditi sve dok se transfer ne realizira. Naime, nije dobro imati manjak igrača, ali za struku je jednak problem imati i višak. Glavni konkurenti? Isti kao i prethodnih sezona", kazao nam je, između ostalog, izuzetno angažovani Danko Šulenta.

stadion-zrinjski

Izuzetno agilni Mario Pandža bio je naš domaćin i upoznao nas sa svim segmentima funkcionisanja kluba. Zrinjski se vjerovatno ne može mjeriti sa sarajevskim premijerligašima kada je budžet u pitanju, ali je opet stepenicu ispred. Nekad i dvije. Većih kriza u ovom klubu zapravo i nema, a i kada ih bude brzo se riješe na obostrano zadovoljstvo. Itekako zanimljiv mi je bio podatak da samo 30 % budžeta se puni od sponzora, a za ostalo se klub snalazi unosnim transferima igrača, prodajom karata... I to itekako funkcioniše, u Mostaru se zna šta ko radi i ko je odgovoran za koji segment funkcionisanja ovog kluba. 

zrinjski-2

Zrinjski je na najboljem putu da nastavi dominaciju bh. nogometom, te bi uskoro mogao postati poput Dinama, Juventusa, Barcelone, Bayerna koji suvereno vladaju u svojim državama. Naravno, uz rijetki pad s trona. U Mostaru je čini se sve podređeno uspjehu, tačno se zna koji igrači mogu napuniti kasu i što je najbitnije - njihove zamjene su već spremne. Miloš Filipović je blistao protekle sezone i sigurno je jedan od najzaslužnijih za osvojenu titulu. Tu su naravno i ostali igrači, poput Pirića, Stojkića, Jakovljevića, Todorovića, Bilbije i Handžića.

"Najbitnije je da odemo korak dalje u Evropi i sljedeće godine da proslavimo i četvrtu titulu u nizu ako Bog da", kazao nam je sjajni Miloš Filipović, koji nas je dočekao ispred svlačionice Plemića, dodavši: "Opet će se bitka u prvenstvu voditi između Sarajeva, Željezničara, Širokog i nas. To su ekipe koje po kvalitetu i svemu su iznad ostatka lige mada ne treba otpisivati ni druge timove."

zrinjski-vitez-filipovic-800x445Otkrio nam je i da mu je želja da se okuša u inozemstvu.

"Iskreno, volio bih da napravim korak naprijed u karijeri, da odem u inostranstvo. Trenutno sam mislima u Zrinjskom i sada čekamo izvlačenje parova prvog pretkola Lige prvaka. Za sada ostajem tu, ukoliko dođe neka konkretna ponuda možda i odem."

Interesantno je da je nekoliko posljednjih sezona u redove aktuelnog bh. prvaka stigao veliki broj igrača iz Sarajeva i Željezničara, od kojih je većina bila itekako podcijenjena. Tu prije svega mislimo na Todorovića, Bilbiju, Kadušića odnosno Stanića, Bekrića, Jamaka. U Mostaru su dobili neophodnu priliku da pokažu šta znaju, pa su pojedini i zablistali punim sjajem. 

todorovic

"Titula je proslavljena i to je iza nas. Okrećemo se narednim obavezama, a u Evropi se želimo pokazati u što boljem svjetlu. Cilj nam je da odbranimo titulu prvaka BiH, zadržali smo kostur ekipe i mislim da smo najveći favoriti za osvajanje titule", kazao nam je sjajni krilni ofanzivac Ognjen Todorović dok se pripremao za trening.

Istakao je da se nada da je konačno došlo vrijeme da jedan naš predstavnik napravi neki značajniji iskorak u Evropi, te da bi to upravo mogao biti Zrinjski. Bivši nogometaš Sarajeva otkrio nam je i planove za budućnost.

"Moji planovi su isključivo vezani za ovaj klub, imam ugovor i ostajem u Mostaru", jasan je Todorović. Zimus je redove bh. prvaka pojačao i mladi bh. reprezentativac Advan Kadušić, koji je stigao iz redova tima s Koševa.

"Najveći ciljevi su postavljeni pred nas i smatram da bi i ove sezone trebali konkurisati za naslov prvaka. Četvorka koja se već godinama bori za vrh trebala bi i naredne sezone biti konkurent za naslov, a moji planovi za sada su vezani samo za Zrinjski. Istina, san svakog igrača okušati se i vani, ali lijepo mi je u Mostaru", rekao je mlađahni desni bek.

kadusic

Blaž Slišković osvojio je dva naslova prvaka Bosne i Hercegovine i onda napustio kormilo Plemića. Ante Miše ga je naslijedio, 50-godišnji hrvatski stručnjak posljednji angažman je imao u stručnom štabu A reprezentacije Hrvatske s kojom je sudjelovao na Evropskom prvenstvu 2016. godine. Također, u dva navrata je vodio HNK Hajduk Split, te Istru i Dugopolje, a iza sebe ima i premijerligaško iskustvo na klupi NK Vitez. Pod Bijelim brijegom se nadaju da je to upravo pravi izbori i da je Miše sposoban povesti ekipu u nove trijumfe. 

"Mogu obećati da ću sa svojom kvalitetom, znanjem i energijom pokušati napraviti ono što svi očekuju, a to je četvrta uzastopna titula prvaka. Pokušat ćemo otići što dalje u Kupu i naravno napraviti iskorak u Europi", rekao nam je Miše.

mise

Zahvalan je svom bivšem saigraču Baki Sliškoviću što mu je ostavio formiranu ekipu, šampionsku.

"Na nama je sada da nastavimo gdje je Baka stao. Pokušat ćemo napraviti iskorak u Europi. Neke igrače sam trenirao, a neke poznajem iz Premijer lige i nije mi nepoznata sredina. Znam što se očekuje i želim da najbolja navijačka skupina u BiH, Ultrasi, budu bezrezervna podrška, kao što su uvijek bili. Pokušat ćemo i mlađe igrače dovesti na neki veći nivo i to je u biti ono što trenera i klub čini velikim."

Nakon zatvorenog trening meča Miše je odredio i spisak putnika koji su jutros se zaputili na nastavak priprema u slovenske Moravske Toplice. Tako je poveo 28 nogometaša.

Golmani: Antonio Soldo, Ivan Brkić, Bruno Šutalo.

Odbrana: Marin Galić, Advan Kadušić, Pero Stojkić, Srđan Stanić, Slobodan Jakovljević, Hrvoje Barišić, Neven Laštro, Matej Rodin.

Vezni: Miloš Filipović, Ognjen Todorović, Marko Bencun, Šime Gržan, Eman Marković, Semir Pezer, Frane Čirjak, Marko Perišić, Edin Rustemović, Josip Miketek, Nemanja Bilbija, Ismar Hairlahović, Semir Bekrić.

Napadači: Toni Jović, Miloš Aćimović, Nermin Hajdarević, Nardin Mulahusejnović.

mise1

Na pripreme s ostatkom ekipe nisu otputovali Kristijan Stanić, Anđelo Bevanda i Haris Handžić, koji očekuje inozemni transfer. Zrinjski će u Sloveniji odmjeriti snage s austrijskim Mattersburgom, ruskim klubom Jenisej Krasnojarsk i slovenskom Goricom. Bh. prvak danas će doznati i svog protivnika u prvom pretkolu Lige prvaka, a to će biti neko od sljedećih klubova: slovački prvak Spartak Trnava, prvak Matle Valletta, armenski prvak Alashkert, crnogorski prvak Sutjeska, prvak Estonije Flora ili prvak Latvije Spartaks Jurmala.

S obzirom da Zrinjski prvi put ima status nositelja u pretkolu Lige prvaka, čelnici kluba postavili su pred "Plemiće" cilj - prolazak barem jedne evropske prepreke. To bi Zrinjskom osigurala minimalno šest evropskih utakmica, jer će svi klubovi koji ispadnu u pretkolima Lige prvaka nastaviti takmičenje u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Također, apsolutno nije zanemariva ni nagrada koju će Plemići dobiti od UEFA-e, a u vidu od 800.000 eura. Prve utakmice pretkola Lige prvaka igraju se 10. i 11. jula, a uzvrati sedam dana kasnije. Našem prvaku želimo mnogo sreće u Evropi i domaćem prvenstvu gdje su postali prepoznatljiv brend.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti