14. 06. 2018 - 15:59
Pogledajte šta je izjavio Mamićev advokat povodom njegovog...
907
Shares
Pogledajte šta je izjavio Mamićev advokat povodom njegovog hapšenja

PRVI ČOVJEK DINAMA

Pogledajte šta je izjavio Mamićev advokat povodom njegovog hapšenja

sport.ba
14. 06. 2018 - 15:59
0
Shares

Advokat Zdravka Mamića, Zdravko Rajić koji je danas uhapsen u Međugorju rekao je novinarima da nema osnova za izručenje Hrvatskoj.

"Ako se radi o predmetu koji je nedavno presuđen u Hrvatskoj, smatramo da nema osnova da se prihvati molba Hrvatske vezano za izručenje, s obzirom na odredbe Sporazuma za pružanje međunarodne pravne pomoći", rekao je Rajić za Hinu

"S obzirom da se ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći ne može retroaktivno primenjivati očekujemo povoljan ishod", dodao je advokat.

Iz suda su rekli da ročište još uvijek nije zakazano, te da će o slučaju Mamić javnost biti informisana putem saopštenja. Mamić je izjavio u više navrata da ne želi više da ide u Hrvatsku.

Mamiću slijedi prvo provjera da li posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine pa će tada biti odlučeno hoće li ga izručiti Hrvatskoj. Bivši prvi čovjek Dinama ima dvojno državljanstvo BIH i Hrvatske a po zakonu BIH vlasti ne izručuju svoje državljane drugim zemljama.

Podsjetimo Mamić je prošle sedmice osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora, a dan prije izricanja presude se preselio u Međugorje. Nakon toga sud u Osijeku je izdao domaću i međunarodno potjernicu za Mamićem  dok je za države EU izdat Evropski nalog za hapšenje.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti