15. 06. 2018 - 08:10
Najveća iznenađenja na mundijalima: Italijani i Nijemci se dva...
907
Shares
Najveća iznenađenja na mundijalima: Italijani i Nijemci se dva puta žestoko obrukali, a Englezi mislili da je štamparska greška

SENZACIJE

Najveća iznenađenja na mundijalima: Italijani i Nijemci se dva puta žestoko obrukali, a Englezi mislili da je štamparska greška

Sport.ba
15. 06. 2018 - 08:10
0
Shares

Nema šampionata planete bez nekog velikog iznenađenja. Mnogi tamo odu sa snovima da će biti akter nekog takvog čuda, a neki ih baš i ostvare. Bilo je mnogo srušenih favorita i čudesnih autsajdera.

Sjeverna Irska - Španija 1:0 (1982.) Irci su te 1982. iznenadili sve remijem sa Jugoslavijom (0:0), a zatim su šokirali domaću Španiju sa 1:0 i to nakon što su se poslednjih pola sata žestoko branili bez isključenog Donahia. Taj rezultat je puno koštao Jugoslaviju, koja je završila na trećoj poziciji u grupi 5, poslije poznate pobjede Španaca od 2:1 i kontroverznog penala.

Kuba - Rumunija 2:1 (1938.) Kubanci su kartu za Mundijal dobili tek nakon povlačenja Meksika i bili su najveći autsajder. Ipak, prije nego što su ih Šveđani demolirali sa 8:0 stigli su da upišu historijsku pobjedu nad Rumunima, koju ama baš niko nije očekivao. Ni sami Kubanci, dok meč nije počeo da se okreće u njihovu korist.

Bugarska - Njemačka 2:1 (1994.) Nijemci su bili na dobrom putu ka polufinalu 1994, naročito poslije gola Matthausa iz penala, ali se on već na kraju dana zaboravio. Mnogo bolje se pamte partija Bugara, veliki preokret i golovi Stoičkova i Lečkova u razmaku od 180 sekundi. Razmaku dovoljnom za čudo.

Senegal - Francuska 1:0 (2002.) Senegalci su zablistali na svom debiju u Japanu i Južnoj Koreji ne tako davne 2002. godine. Hrabra predstava i gol Bube Diopa bili su dovoljni da se sruši tada aktuelni prvak svijeta, koji je nešto kasnije potpuno ponižen prepustio tron sa dobro poznatim učinkom 0-1-2, bez postignutog gola.

Kamerun - Argentina 1:0 (1990.) Kamerunci su pobrali brojne simpatije u Italiji '90, a svoj uspjeh su započeli na samom startu. Pošlo im je za rukom da savladaju Maradoninu Argentinu u prvoj utakmici i to sa devetoricom na terenu, a na krilima tog rezultata su postali i prva afrička selekcija koja je stigla do četvrtfinala.

Istočna Njemačka - Zapadna Njemačka 1:0 (1974.) Te 1974. Zapadna Njemačka je doživela bolan udarac i to kod kuće. Istočna Njemačka je potpuno neočekivano slavila u posljednjoj utakmici grupe 1 golom Jurgena Sparwassera, a poraz u jednom od najnaelektrisanijih i politički najviše obojenih mečeva u historiji osim obraza nije mnogo koštao ekipu predvođenu Franzom Beckenbauerom, koji je desetak dana kasnije podigao pehar.

Alžir - Zapadna Nemačka 2:1 (1982.) Alžirci su u Španiju stigli kao debitanti i svi su očekivali da budu topovsko meso u grupi 2. Ipak, ta uloga je prepuštena Čileu, a Alžirci su na svojoj prvoj mundijalskoj utakmici uspjeli da šokiraju Zapadnu Njemačku. Jedni od glavnih favorita i budući vicešampioni planete su zbog golova najboljeg igrača u hstoriji zemlje Madjera i Belumija strepili za plasman do posljednjeg kola i duela sa Austrijom.

Južna Koreja - Italija (2002.) Italijane je samo nekoliko minuta djelilo od četvrtfinala Mundijala održanog 2002, ali ih je u 89. zaustavio pogodak Seola Ki Hjeona, koji je meč odveo u produžetke. Tamo je "zlatni gol" postigao An Jung Hwan, ali se njegovo ime pamti manje od imena sudije Bairona Morena, koji je na tom meču isključio Franceska Tottija i poništio gol Damiana Tomassija zbog navodnog ofsajda. Što sa Ana tiče, on je upečatljiviji kao glavni junak priče u kojoj je baš zbog tog gola dobio otkaz od kontroverznog predsjednika Peruđe Lucana Gaucija.

Sjeverna Koreja - Italija 1:0 (1966.) Ekipa Sjeverne Koreje je stigla u kolijevku fudbala kao velika nepoznanica, a rijetko ko je od nje očekivao bilo kakve dobre rezultate. Međutim, oni su stigli do četvrtfinala i to tako što su u grupi zauzeli drugu poziciju na račun Italije. Ime strijelca jedinog gola u direktnom duelu za plasman Pak Du Ika "azzurri" i dalje pamte.

SAD - Engleska 1:0 (1950.) Englezi su, po običaju, na Mundijal održan 1950. stigli prilično samouvjereni, a "najfudbalskija nacija na svijetu" je očekivala lak posao protiv Amerikanaca. Ipak, posijle trijumfa nad Čileom (2:0) uslijedio je nevjerovatan šok - selekcija SAD, koja je vezala sedam poraza prije te utakmice uz gol razliku 45:2, savladala je Egnleze! Kada je vest stigla na Ostrvo, ljudi koji su to pročitali u novinama mislili da je u pitanju štamparska greška. Nije bila...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti