15. 06. 2018 - 07:35
I DANAS JE MILJENIK ŽENA Jedini fudbaler koji je zabijao...
907
Shares
I DANAS JE MILJENIK ŽENA Jedini fudbaler koji je zabijao hat-trickove na dva mundijala

GABRIEL BATISTUTA

I DANAS JE MILJENIK ŽENA Jedini fudbaler koji je zabijao hat-trickove na dva mundijala

Sport.ba
15. 06. 2018 - 07:35
0
Shares

Čupavog argentinskog napadača muškarci su voljeli zbog sjajnih pogodaka, a žene zbog frizure i ugodne vanjštine. Ostao je legenda u svojoj domovini i u Italiji, u kojoj je proveo gotovo cijelu karijeru, a neizbrisiv trag ostavio je i na svjetskim prvenstvima.

Batistuta je jedan od napadača koji je imao 'ono nešto'. U Fiorentinu je došao sa 22 godine i vrlo brzo je osvojio srca 'viola'. Nakon dvije sezone ljubičasti su ispali u drugu ligu, ali Batistuta je ostao, nakon jedne godine klub se vratio u elitni rang i već u prvoj sezoni nakon povratka Argentinac je postao najbolji strijelac Serie A.

Nakon devet godina napustio je Firenzu u kojoj nije osvojio nijedan trofej i odmah se s Romom okitio naslovom prvaka. Na Olimpicu je zabio gol dugogodišnjem suigraču Toldu i ne samo da nije slavio već je jedva susprezao suze.

Nakon tri sezone u Romi 'oproštajnu' je odigrao u dresu Intera, da bi za sam kraj otišao zaraditi u Katar gdje je igrao dvije godine. Još je uvijek deveti strijelac u historiji Serie A sa 184 gola. Jednako efikasan bio je i u dresu Argentine.

U 78 utakmica zabio je 56 golova, što ga čini uvjerljivo najboljim strijelcem 'gauča' u historiji, prvi pratitelj Crespo ima čak 20 manje. Nastupio je na tri svjetska prvenstva i ukupno upisao deset golova, a specifičan je po podatku da je jedini igrač koji je hat-trickove zabijao na dva različita turnira.

Prvi je došao protiv Grčke 1994. u dvoboju koji će ostati zapamćen kao posljednji u karijeri Diega Maradone. Gabrielu je to bio debi na SP-ima, a zabio je već nakon 100-injak sekundi. U nastavku je dodao još dva gola, a do kraja turnira zabio je i u porazu od Rumuna (3:2) u osmini finala.

Vratio se nakon četiri godine i u Francuskoj zabio novih pet golova. Prvi je ujedno bio i jedini u dvoboju protiv Japana, a nova tri utrpao je Jamajci. Posljednji je došao nakon penala protiv Engleske, a nije uspio zabiti Hrvatskoj i Holandiji.

2002. je ponovo bio uspješan na otvaranju, njegov gol slomio je Nigeriju. Ipak, u ostatku turnira uspjeli su zabiti samo još jedan gol i prvi put nakon 40 godina nisu uspjeli proći grupu. Tu je reprezentativna priča Gabriela Omara završila, a otkada se 2005. oprostio od igranja, nogometnu priču nije nastavio u trenerskoj ulozi.

Slobodno vrijeme krati igrajući polo i golf, ali je dao do znanja da bi jednom želio trenirati Argentinu. Novac je uložio u svoju građevinsku firmu i čeka pravu priliku za povratak na veliku scenu.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti