09. 06. 2018 - 21:37
Vettelu četvrti pole position sezone u super zanimljivim...
907
Shares
Vettelu četvrti pole position sezone u super zanimljivim kvalifikacijama, prvak podbacio

VN KANADE

Vettelu četvrti pole position sezone u super zanimljivim kvalifikacijama, prvak podbacio

09. 06. 2018 - 21:37
0
Shares

Sebastian Vettel osvojio je četvrti pole position ove sezone i pobijedio Valtterija Bottasa u Mercedesu za manje od desetinke sekunde dok je vodeći vozač prvenstva i aktuelni prvak Lewis Hamilton imao loše kvalifikacije i startat će tek četvrti iza Maxa Verstappena u Red Bullu.

Vettel je bio najbrži i nakon prvih i nakon drugih Q3 pokušaja i na kraju bio 0.081 sekundi brži od Bottasa u Mercedesu koji je uvjerljivo zasjenio timskog kolegu Hamiltona koji je danas pokušao osvojiti rekordni sedmi pole position u Montrealu. Vettelu je ovo 54. pole position i 89. prvi startni red u F1 karijeri.

Mercedesovi i Ferrarijevi vozači u Q3 su se plasirali na ultrasoft gumama, za razliku od Red Bullovih vozača, što garantuje taktičku raznovrsnost u sutrašnjoj utrci.

Hamilton je pogriješio u oba Q3 pokušaja vrlo kasnim kočenjem za najsporiji zavoj na stazi koji vodi na stražnji pravac i završio 0.232 sekundi iza Vettela, a na kraju se ispred njega plasirao i Verstappen u Red Bullu koji je u svom posljednjem pokušaju smanjio zaostatak na 0.173 sekunde iza Vettela uprkos prosječnom drugom sektoru.

Raikkonen je bio treći najbrži nakon prvih Q3 pokušaja, ali je u drugom pokušaju pogriješio na izlazu iz drugoga zavoja i izletio na travu pa će startati peti ispred Ricciarda u drugom Red Bullu koji je bio 0.002 s sporiji od Raikkonena.

Hulkenberg je u poboljšanom Renaultu bio najbrži od vozača sredine poretka na sedmom mjestu s 1.209 sekundi zaostatka za pole positionom, desetinku ispred Ocona u Force Indiji i dvije desetinke ispred timskog kolege Sainza.

Force India drugu utrku zaredom ima oba vozača u Q3 jer se Perez također plasirao u posljednji dio kvalifikacija u kojem je završio deseti najbrži, šest desetinki iza Ocona. Magnussen je u Haasu bio najbrži od vozača koji se nisu uspjeli plasirati u Q3 i koji imaju slobodu odabira komponente guma na kojoj će startati utrku, a njegov momčadski kolega Grosjean nije ni nastupio u kvalifikacijama zbog problema s Ferrarijevim motorom.

Treba istači i to da se Ericsson razbio na izlazu iz devetog zavoja nakon što nije dobro pogodio vrh zavoja i izašao preširoko preko rubnika, udario u ogradu i oštetio ovjes nakon čega su kvalifikacije za njega bile završene. Utrka je na rasporedu u nedjelju od 20:10 sati.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti