30. 05. 2018 - 21:33
POLITIKA NA PUTU FUDBALA: Svjetska politika osporava...
907
Shares
POLITIKA NA PUTU FUDBALA: Svjetska politika osporava kandidaturu Maroka za domaćina Mundijala!

POLITIKA SE OPET MIJEŠA U SPORT

POLITIKA NA PUTU FUDBALA: Svjetska politika osporava kandidaturu Maroka za domaćina Mundijala!

Sport.ba
30. 05. 2018 - 21:33
0
Shares

Maroko se peti put kandiduje za domaćina Svjetskog prvenstva, a protivnik će mu biti zajednička kandidatura Kanade, Meksika i SAD. Mundijal 2026. godine igraće se prema novom, proširenom formatu od 48 klubova.

"Svjetsko prvenstvo u Maroku ne bi bio samo afrički Mundijal. To bi bio skoro evropski turnir, pošto je jug Španije udaljen samo 14 kilometara. Mi smo samo na nekoliko sati vazdušnom linijom udaljeni od glavnih gradova Evrope, a brojni navijači doputovali bi upravo iz evropskih zemalja", rekao je El Amrani za BBC.

2026-world-cup

Maroko želi da postane druga afrička zemlja domaćin Mundijala, poslije 2010. godine, kada je turnir organizovala Južna Afrika. Više od 200 članica FIFA odlučiće 13. juna o domaćinu Svjetskog prvenstva 2026. godine. Predstavnici kandidature Maroka ocijenili su da bi vremenska zona u toj afričkoj zemlji bila privlačnija sponzorima i evropskoj publici. Maroko je istakao i da bi infrastrukturno ispunio sve zahteve, uz modernizaciju autoputeva i željeznice. Utakmice bi se igrale na 14 stadiona, od kojih bi devet bilo potpuno novih. Delegacija Medjunarodne fudbalske federacije je nedavno obišla Maroko i izrazila zabrinutost oko hotelskih i stadionskih kapaciteta, ali je El Amrani rekao da njegova zemlja može da ispuni sve zahtjeve.

united-bid-2026

Mediji spekulišu da bi glavna briga oko kandidature Maroka mogla da bude infrastruktura, a oko zajedničke kandidature, politička situacija.

Predsjednik SAD Donald Trump je na Twitteru naveo da bi bilo šteta da zemlje koje SAD podržavaju lobiraju protiv kandidature Kanade, SAD i Meksika. "Zašto bismo podržavali zemlje, kada one ne podržavaju nas (uključujući i Ujedinjene Nacije)", naveo je on. Predsjednik Fudbalskog saveza SAD Carlos Codeiro rekao je da na članice Fife prilikom glasanja ne bi trebalo da utiče Trumpova izjava.

"Nadam se da ovo neće gledati u kontekstu geopolitike, već da će misliti na interes fudbala, Fife i njih samih", naveo je on.

(Sport.ba)

 

Učitaj još novosti