22. 04. 2018 - 10:13
Najvažnija (sporedna) stvar na svijetu - fudbal
907
Shares
Najvažnija (sporedna) stvar na svijetu - fudbal

Najvažnija (sporedna) stvar na svijetu - fudbal

Muhamed BIKIĆ
22. 04. 2018 - 10:13
0
Shares

Nedavno nakon povratka sa utakmica Lige prvaka u Rimu i Minhenu, na jednom kongresu bio sam predavač o temi „Doping o sportu“ i između ostalog dotakao sam se i nezaobilaznog fudbala, za koji sam između ostalog rekao da je danas najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali bez ovog sporedna. Mnogi su bili saglasni sa ovom konstatacijom, da me je nekoliko dana kasnije uvažena koleginica Jasminka Susmel pozvala da gostujem u njenoj eminentnoj emisiji „Bonaventura“, upravo o temi „Fudbal kao najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali bez ovog sporedna“.

Istina, u tom stavu vezano za fudbal, subjektivan sam, još od 23. maja 1973., jer doslovno od rođenja sa loptom, sa njom spavao, odrastao... Znao sam u osnovnoj školi, doći sat vremena prije nastave i to u prvu smjenu i sa drugom Elvirom Ključaninom igrati jedan na jedan, na dva kamena, a na malim i velikim odmorima pucali smo jedan drugom penale u pravcu vrata učionice, muzičke škole. Lopta je bila spužvena, da ne bi oštetili inventar. Bila je to nevjerovatna ljubav, koja i danas straje, skoro istim intenzitetom.  
Nažalost, profesionalni fudbaler nisam postao zbog tih nesretnih devedesetih na našim prostorima, ali sam ipak ostao u fudbalu, kao novinar, koji istina preferira i druge sportove, ali ipak fudbal je broj jedan, kao i za mnoge na svijetu i redovno se danas odazivam na revijalne, humanitarne utakmice širom svijeta i što bih rekao mom životnom drugu od rođenja Emiru Hujduru, osnivaču i direktoru jedinstvene škole fudbala na svijetu „Respekt“: "Emire moj, veliki si bio igrač, ali ja sam davao golove, a vi ste igali lopte". I tako je evo i u 45. na zdravlje... Redovno dajem gol, dva... Uživam u fudbalu, kao dječak.

dres

A svi znamo, da je fudbal je bez premca najrasprostranjeniji i igraju ga djeca na svim kontinentima i to veoma uspješno.  Sa ulice i livada vrlo brzo obuku dres nekog lokalnog, pa većeg popularnog domaćeg i svjetskog tima, naravno i reprezentacije. Istina, ne može svako da uspije. Nije svakom suđeno biti Ronaldo, Messi, Ibrahimović, Sallah, Džeko... No svako može da proba, jer je otvorena scena, koja se vidi bila ona u Portugalu, Argentini, Švedskoj, Egiptu, Bosni i Hercegovini... I zato treba probati i bez obzira na talenat, treba biti izuzetno uporan, jer nikada se ne zna dokle možeš dobaciti u igri koju je svijet dobio, tek krajem 19. vijeka, a u 20. doživjela ekspanziju, popularnost, da bi početkom 21. fudbal postao jedan od najprofitabilnijih biznisa na svijetu. Primjera radi, koji to biznis može inkasirati za samo dva sata osam miliona eura, a to je samo prihod sa jedne utakmice Lige prvaka od prodaje ulaznica, a gdje su dobit od reklama, televizijskih prava, sponzora, premije za plasman dalje... Zvuči nevjerovatno, ali istinito. Još da ne spominjemo milionske transfere igrača, koji su iz godine u godinu sve veći i veći... Samo je nebo granica...

E sada, da li fudbal, zaslužuje tolika novčana sredstva i takvu nevjerovatnu popularnost? Odgovor je bez sumnje – da. Jer, jedino fudbal može okupiti na jednoj utakmici i do 100.000 gledalaca i to stadioni budu skoro rasprodani godinu, sezonu unaprijed... Dalje, studije su polazale kako rezultati utakmica, primjera radi na Mundijalima, a posebno porazi, drastično utječu na kretanja na finansijskim tržištima... I još mnogo toga... Kladionice i tu dobit da ne spominjem, ovom prilikom.
Mogao bih napisati knjigu o ovoj temi da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, bez ovog sporedna, jer smo svjedoci koliko fudbal snažno utječe na emocije, raspoloženje... Gledajući fudbal i fudbalere, svi mi imamo inspiraciju da u svojoj oblasti budemo kao oni, uspješni ljudi, pozitivnih rezultata, po čemu će nas pamtiti.
I na kraju, u korist teze da je fudbal najvažnija stvar na svijetu ide i činjenica da je fudbal popularan i među ženama. Ali, fudbalerke nisu ni približno popularne kao skijašice, teniserke, odbojkašice, košarkašice, rukometašice... Zašto? Bavit ću se istraživanjem razloga. Ali bez obzira na to – fudbal je najvažnija stvar na svijetu!

 

Učitaj još novosti