24. 03. 2018 - 08:13
Čeka nas odlična utrka: Hamilton nastavio gdje je stao,...
907
Shares
Čeka nas odlična utrka: Hamilton nastavio gdje je stao, Ferrari ozbiljno prijeti, Bottas se razbio

KVALIFIKACIJE ZA VN AUSTRALIJE

Čeka nas odlična utrka: Hamilton nastavio gdje je stao, Ferrari ozbiljno prijeti, Bottas se razbio

24. 03. 2018 - 08:13
0
Shares

Lewis Hamilton startat će sutra s pole pozicije na utrci za Veliku nagradu Australije. Aktuelni prvak bio je dominantan u kvalifikacijama u Albert Parku, slavivši ispred Ferrarijevog dvojca. Hladni Finac Kimi Raikkonen završio je kao drugi sa 0,664 sekundi zaostatka, dok je Vettel bio treći sa 0,674 sekundi zaostatka.

Četvrto i peto mjesto pripalo je vozačima Red Bulla, a Verstappen je završio ispred Ricciarda. Potom slijede Haasovi vozači Magnussen i Grosjean, a 8. i 9. poziciju zauzeli su piloti Renaulta Hulkenberg i Sainz. Jedan od favorita, Mercedesov Bottas, imao je nesreću u posljednjem dijelu kvalifikacija i startat će s 10. pozicije.

Već osmu godinu zaredom staza Albert Park u Melbourneu poprište je održavanja prve utrke sezone Formule 1. Velika nagrada Australije vozi se ove nedjelje s početkom u 7:10 po srednjoevropskom vremenu. Mnoge začuđuje zašto kašnjenje od 10 minuta, a pojašnjenje je jednostavno - zbog ranije izglasanih promjena u satnici najbržeg cirkusa na svijetu.

Sigurno brojni ljubitelji sporta i adrenalina s velikim nestrpljenjem iščekuju paljenje zelenih svjetala u Melbourneu i skoro dva sata jurnjave. Podsjećamo, prošle godine je ovdje slavio Sebastian Vettel u Ferrariju, koji je dugo vodio u generalnom poretku, ali na kraju poklekao i predao lentu Lewisu Hamiltonu. Upravo je vozač Mercedesa uz Nijemca prvi favorit za nedjeljni trijumf, a to je dokazao jutros u kvalifikacijama.

Kladionice blagu prednost daju Britancu, prvenstveno zbog velike brzine koju je demonstrirao u Catalunyji, u završnom dijelu predsezonskih testiranja. Hamilton je čak šest puta u Australiji startao na pole-positionu. Doduše, u Albert Parku u posljednje vrijeme to i nije neka prednost s obzirom na to da se samo dvaput u posljednjih osam utrka dogodilo da onaj ko krene s prve startne pozicije pobijedi u samoj utrci.

Rekord staze u Melbourneu i dalje drži legendarni sedmerostruki F1 prvak Michael Schumacher koji je 2004. godine krug odvezao za 1:24.125. Taj ludo brzi Schumijev krug ostao je nenadmašen sve do danas, uprkos predviđanjima koja su još prošle godine govorila da bi mogao biti srušen uvođenjem novih, bržih bolida. Velika nagrada Australije posljednja je utrka Formule 1 na kojoj je pobijedio karizmatični Kimi Raikkonen, koji je danas oduševio osvojivši odličnu drugu poziciju pred sutrašnju utrku. Jedno je sigurno - jedva čekamo da gume zaškripe i opali nas onaj ludi adrenalin kakav samo F1 nam može ponuditi...

Učitaj još novosti