22. 03. 2018 - 16:08
SPEKTAKL JE ZAGARANTOVAN Kreće najbrži cirkus na svijetu: Dva...
907
Shares
SPEKTAKL JE ZAGARANTOVAN Kreće najbrži cirkus na svijetu: Dva velika favorita, Red Bull opasno prijeti

SPEKTAKL JE ZAGARANTOVAN Kreće najbrži cirkus na svijetu: Dva velika favorita, Red Bull opasno prijeti

22. 03. 2018 - 16:08
0
Shares

Već osmu godinu zaredom staza Albert Park u Melbourneu poprište je održavanja prve utrke sezone Formule 1. Velika nagrada Australije vozi se ove nedjelje s početkom u 7:10 po srednjoevropskom vremenu. Mnoge začuđuje zašto kašnjenje od 10 minuta, a pojašnjenje je jednostavno - zbog ranije izglasanih promjena u satnici najbržeg cirkusa na svijetu.

Sigurno brojni ljubitelji sporta i adrenalina s velikim nestrpljenjem iščekuju paljenje zelenih svjetala u Melbourneu i skoro dva sata jurnjave. Podsjećamo, prošle godine je ovdje slavio Sebastian Vettel u Ferrariju, koji je dugo vodio u generalnom poretku, ali na kraju poklekao i predao lentu Lewisu Hamiltonu. Upravo je vozač Mercedesa uz Nijemca prvi favorit za nedjeljni trijumf. 

Kladionice blagu prednost daju Britancu, prvenstveno zbog velike brzine koju je demonstrirao u Catalunyji, u završnom dijelu predsezonskih testiranja. Hamilton je čak šest puta u Australiji startao na pole-positionu. Doduše, u Albert Parku u posljednje vrijeme to i nije neka prednost s obzirom na to da se samo dvaput u posljednjih osam utrka dogodilo da onaj ko krene s prve startne pozicije pobijedi u samoj utrci.

Rekord staze u Melbourneu i dalje drži legendarni sedmerostruki F1 prvak Michael Schumacher koji je 2004. godine krug odvezao za 1:24.125. Taj ludo brzi Schumijev krug ostao je nenadmašen sve do danas, uprkos predviđanjima koja su još prošle godine govorila da bi mogao biti srušen uvođenjem novih, bržih bolida. Velika nagrada Australije posljednja je utrka Formule 1 na kojoj je pobijedio karizmatični Kimi Raikkonen. Bilo je to prije pet godina dok je ledeni Finac još vozio za Lotus, a iako je 38-godišnji vozač odavno prošao svoj zenit, nemali je broj onih koji se nadaju da još uvijek nije rekao posljednju riječ na stazi. Ipak, bljeska nema...

Od 1985. godine je u kalendaru Formule 1 australska utrka, a zanimljivo je kako niti jedan Australac nije završio na postolju. I Marku Webberu i Danielu Ricciardu najbolji su rezultati četvrta mjesta (2012. i 2016.), makar je Ricciardo 2014. pobijedio, ali je diskvalifikovan zbog prijestupa u vezi protoka goriva. Sadašnji pilot Red Bulla želi da njegova ekipa u prvoj utrci šampionata Formule 1 pokaže da namjerava se boriti za šampionsku titulu. Prošle sezone za titulu su se borili Mercedes i Ferrari, a mnogi predviđaju da će se ove godine u trku umješati i Red Bull.

"Rezultati će govoriti za sebe. Za sve nas kojima ističe ugovor. Vjerujem da će mjesto u timu dobiti vozač koji bude najbolji na stazi, a ne onaj koji najbolje pregovara. Na to se trenutno koncentriram, da se dobro pokažem u Melburnu i da pokušam da se borim za titulu ove godine", poručio je australski vozač.

Bitno je naglasiti i da je Ferrari s novom specifikacijom svoga F1 motora nadmašio vlastita očekivanja i postigao veću snagu nego 2017. iako su ciljali na zadržavanje iste snage uz veću izdržljivost zbog samo tri motora po vozaču u 2018. Podsjećamo, vozači će ove sezone imati samo tri motora na raspolaganju, a zbog dodatne kilometraže koju će u odnosu na prošlu godinu motori morati prijeći proizvođači su se uoči 2018. usredotočili na pouzdanost.

Inače, u Albert Parku utrke se odvijaju samo jednom godišnje, oko jezera. U prijevodu to znači nisku razinu gripa, pa će biti interesantno pratiti ko će i koliko problema imati s gumama. FIA je odlučila povećati uzbudljivost utrke uvođenjem treće zone DRS koja bi trebala omogućiti veći broj pretjecanja. Također, ono što je bitno je vremenska prognoza, a ona nam otkriva da se očekuje uglavnom sunčano vrijeme, s 20-ak stepeni.

Istina, u subotu bi moglo biti grmljavinskih pljuskova, a dogodi li se to za vrijeme kvalifikacija, mogli bismo imati urnebesan poredak startnih pozicija, što će automatski biti i preduvjet za spektakl na samoj utrci. Jedno je sigurno - jedva čekamo da gume zaškripe i opali nas onaj ludi adrenalin kakav samo F1 nam može ponuditi...

Učitaj još novosti