21. 03. 2018 - 20:25
Moderni nogomet isključen s aparata: Ono što je uradio...
907
Shares
Moderni nogomet isključen s aparata: Ono što je uradio Manchester United ostat će vječno zapisano

KAZALIŠTE SNOVA POSTALO KAZALIŠTE U SVAKOM SMISLU

Moderni nogomet isključen s aparata: Ono što je uradio Manchester United ostat će vječno zapisano

Germanijak.hr
21. 03. 2018 - 20:25
0
Shares

Suvremeni nogomet je već dugi niz godina okrenut uveliko komercijalizaciji i konzumerizmu. Uprave najvećih svjetskih klubova na tribinama ne žele navijače, već turiste i obitelji sa djecom koji će na stadionu potrošiti više novaca od prosječnog „ultrasa“, koji na utakmicu ne dolazi zbog spektakla i glamura već isključivo kako bi uživo pogledao svoj klub i pružio mu podršku.

Navijači su postali nepoželjni na stadionima i nogomet najviše klase sve se više usmjerava američkom poimanju sporta u kojem gledatelji dolaze na utakmice iz trenda, tamo ručaju, naprave nekoliko selfieja, možda i kupe koji skupi suvenir, a nerijetko znaju i spočitavati onima koji se ispred njih dignu sa svojeg sjedala jer ih je, eto, ponijela napeta situacija na terenu.

Publika na nogometnim utakmicama, barem onih najvećih klubova, više nije „12 igrač“ koji gura momčad u teškim trenucima naprijed, već isključivo pozamašan izvor prihoda nogometnog kluba. No, takav način funkcioniranja se europskim nogometnim velikanima polagano počinje odbijati o glavu. Vlasnici PSG-a ponovno su „otvorili vrata“ svojim ultrasima koji su donedavno bili zabranjeni na Parku prinčeva, a da je klub krenuo u krivom smjeru, shvatili su i vlasnici Manchester Uniteda. Međutim, oni taj „krivi smjer“ pokušavaju riješiti na prilično bizaran način.

Old Trafford je, pogotovo za vrijeme Alexa Fergusona, slovio kao jedan od najstrastvenijih stadiona ne samo u Engleskoj. Sam Sir Alex je nerijetko isticao važnost domaće publike u nekim epskim pobjedama, najčešće izborenima u „Fergie timeu“. No, stvari se mijenjaju. Jose Mourinho nedavno je izjavio kako na domaćim utakmicama može čuti sebe kako razmišlja i nerijetko se žalio na kazališnu atmosferu koja vlada na, ironije li, Kazalištu snova.

Britanski The Times tako piše kako bi klub mogao isprintati letke s navijačkim pjesmama Crvenih vragova i dijeliti ih „navijačima“ pri ulasku na stadion. Rekli bismo da je moderni nogomet ovim potencijalnim potezom dotaknuo samo dno. Umjesto da se klub zbog nedostatka domaće atmosfere, po kojoj je između ostalog bio poznat u cijelom svijetu, okrene svojim izvorima i istinskim navijačima, čak i nauštrb kapitala, oni će turistima koji pohode Old Trafford dijeliti letke s navijačkim pjesmama. 

Učitaj još novosti