14. 03. 2018 - 14:33
Delač nakon osam godina napušta Chelsea, ima novi klub i...
907
Shares
Delač nakon osam godina napušta Chelsea, ima novi klub i savjetuje Letici: Ma idi, čovječe!

ODLAZI U DANSKU

Delač nakon osam godina napušta Chelsea, ima novi klub i savjetuje Letici: Ma idi, čovječe!

14. 03. 2018 - 14:33
0
Shares

Matej Delač (25), igrač s najdužim stažem u Chelseaju, nakon osam godina napustit će londonski klub. Za Plavce je odigrao samo jedno poluvrijeme prijateljske utakmice s Olimpijom u Ljubljani, cijelo je vrijeme na posudbama i sad mu ističe ugovor. Novo mu je odredište Danska! I to Horsens, koji se na stranicama kluba pohvalio da je Delač već ondje, trenira i trebao bi potpisati ugovor.

"Ugovor sa Chelseajem mi istječe ovoga ljeta, pa ću vrlo brzo pronaći novu destinaciju i potpisati predugovor kako bih se već prvoga dana priključio pripremama novoga kluba. Ima raznih upita, vidjet ćemo kako će se sve rasplesti", rekao je za Goal bivši čuvar mreže Sarajeva.

On je iskusio što to znači iz HNL-a preći u ponajveći svjetski klub. Ono što se sada smiješi Karlu Letici.
"Ma nije to bila niti cijela utakmica, ali sam uspio pogledati nešto malo utakmice Dinama i Hajduka , tako se upoznao s njim. U svakom slučaju vidi se kako je Letica talentiran vratar, ima veliko samopouzdanje, a kako nisam pogledao cijeli derbi, ne mogu ni donositi neke ozbiljnije sudove. No, prema onome što vidim i čitam, pa i prema interesu Reala , jasno je kako je riječ o velikoj vratarskoj perspektivi."

Zanimljivo, Delač je mladu zvijezdu Hajduka ozbiljnije pratio tek na - malom nogometu...
"Haha, da vidio sam ga na Četiri kafića, tamo je ostavio sasvim solidan dojam. O njemu puno govori i podatak kako je već postao ljubimac Torcide i svih navijača Hajduka, a svi znamo kako je teško zadovoljiti splitsku publiku koja je jedna od najboljih, ali i najzahtjevnijih. Vidim da njemu sve ide vrhunski, a naravno da mi je jako drago zbog tako mladog dečka."

Evo, Letica je i zabio u dvoboju protiv Istre 1961 , jeste li vi ikada postigli pogodak?
"Haha, u seniorskoj karijeri nisam nikada, ali sam zabijao u mlađim kategorijama. Često sam u kadetima i juniorima izvodio penale, mogu reći da sam čak bio precizan. Jednom sam bio blizu gola i u seniorskoj kategoriji, naprijed sam otišao u jednoj utakmici dok sam branio za Mouscron, čak sam i dirao loptu, ali je otišla pored vratnice. Svaka čast Letici i na tom pobjedničkom golu protiv Puljana."

Koje su prednosti i mane u slučaju kada tako mlad vratar odlazi u velik klub? Vi ste to svojedobno doživjeli transferom u Chelsea ...
"Velike klubove nije briga za godine, na takvim razinama nitko vas ne pita jeste li mladi ili niste. I jeste li uopće spremni ili ne. Baš nikoga ne zanima vaša dob, već samo jeste li na visokoj razini. Vratarska je pozicija još specifična, tu vam i treba određeno iskustvo. Ali, ako Letica doista ima ponudu Reala - on nema što čekati! To nije bilo kakva ponuda, a nikome odlaskom u Real Madrid ne bude - loše."

delačDelač je nastavio...
"Teško je odlučiti dok se sami ne nađete u toj situaciji. Lako je sada biti pametan i pričati što se moglo u mom slučaju dogoditi da sam prije osam godina otišao u neki klub gdje ću redovito braniti. Ali, takve ponude se ne odbijaju, bez obzira imate li 18, 21 ili 30 godina, tko zna hoće li one ikada više stići na vašu adresu. Evo, Eduardo je branio redovito u Dinamu, mogao je braniti još tri-četiri godine, no čim je stigao poziv Chelseaja, nije ni trenutka razmišljao. Bez obzira što je ovdje tek treći golman. Morate biti svjesni da je to Chelsea , vrh nogometa. Nitko od nas nije kao dječak počeo trenirati nogomet zbog novca, već smo svi kao klinci sanjali da zaigramo na najvišoj razini."

Biste li vi išta, iz sadašnje perspektive, mijenjali u svojoj karijeri?
"Kažem, igrački bi možda bilo bolje da sam išao u neki manji klub, možda bih tamo više branio. Ali, ne bih mijenjao ništa iz svoje karijere, skupio sam toliko životnog i nogometnog iskustva da je to neponovljivo. I dalje sam mlad za golmana, imam tek 25 godina, trenirali su me vrhunski treneri, dijelio sam svlačionicu s najboljim igračima, a kako se i nakon karijere vidim u nogometu, mislim da mi je sve to bilo od neprocjenjivog iskustva. Ne možemo znati kako bi se moja karijera razvila da sam prije osam godina išao negdje drugdje, ali iskusiti osam godina Chelseaja je neprocjenjivo, meni jako lijepo iskustvo."

I za kraj, neki savjet za Karla Leticu ...
"Ma samo neka sluša sebe i svoje srce, a ja mu najiskrenije želim svu sreću u karijeri. Nitko sretniji od mene da Hrvatska dobije još jednog vrhunskog vratara", završio je Delač .razgovor za Goal.

Učitaj još novosti